Bier+Randzaken Juni (4): Baltika #6 Porter/Балтика №6 Портер - Rusland

Baltika #6 Porter/
Балтика 6 Портер

In het land waar men met wodka opstaat en mee naar bed gaat, waar bier een tweederangs drank is. In Elf steden, twaalf stadions en laten we eens kijken wat voor bier we kunnen verwachten in het grootste land van de wereld, Rusland waar dit jaar het Wereldkampioenschap Voetbal wordt gehouden. Gelukkig wordt het voor het grootste gedeelte in het Europese deel gehouden wat al 38% van Europa uitmaakt, alleen de stad Jekaterinenburg valt net in Azië want men kan het Oeralgebergte als de grens van Azië en Europa beschouwen. Ik ga de alle speelsteden behandelen want hebben allemaal minstens één brouwerij, dan weet je er wat je kan verwachten in zo’n speelstad.

9: Kaliningrad (Калининград) heeft ongeveer 430 duizend inwoners en bevind zich in een enclave tussen Polen en Litouwen aan de Oostzee. Tijdens de 2de Wereldoorlog was het van Duitsland onder de naam Königsbergen, de Duitse bevolking vluchten het gebied of werden door de Russen er uitgegooid en herbevolkt met Russen.
Na de val van de Sovjet-Unie werden veel landen weer onafhankelijk behalve dit gebied en nu is 748 kilometer gescheiden van Rusland. Met auto moet men eerst door Litouwen en Wit-Rusland heen om in Rusland te komen. Dus nu wordt het omringd door NAVO- en EU landen Polen en Litouwen. Tegenwoordig trekt de stad veel Duitse toeristen wegens nostalgische redenen hier heen komen, met Duits geld worden veel voormalige Duitse bouwwerken gerenoveerd.
Heineken bezat hier een brouwerij maar die hebben ze gesloten, zodoende zijn er twee brouwpubs Reduit (Редюит) en Restoran-Pivovarnya Pivovar (Ресторан-пивоварня Пивовар)


10: Moskou (Москва) de hoofdstad met ongeveer 12 miljoen inwoners, de stad vol met monumenten uit tijd van de Tsaren en uiteraard de communisten. Bekende dingen te bezoeken zijn het Rode Plein met de mausoleum van Lenin en het Kremlin, een rit met de metro is een ervaring en de vele museums.
In ieder geval als je hier verveelt dan is er iets mis met je. Tijdens het WK Voetbal gebruiken ze hier 2 stadions en de finale wordt hier uiteraard gespeeld. Vind je Moskou te druk of te groot dan kan je met de trein overal heen, zelfs helemaal naar Vladivostok zes dagen met de trein. Qua microbrouwerijen, brouwpubs en regionale brouwerijen onafhankelijk of eigendom van een grote speler zit men hier ook goed en laat ik niet al die gespecialiseerde biercafés niet vergeten.
Maar ik behandel brouwerij Ochakovo (Очаково) een regionale brouwerij die nog een 100% onafhankelijk Russische brouwer en frisdrankenfabrikant. Opgericht in 1978 ten behoeve van de Olympische Spelen in Moskou vooral om het bottelen van Pepsi en Fanta. Ochakovo Originalnoe (Очаково Оригинальное) is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van maïs en karamel en het was eerste bier in Rusland dat te koop was in blik. http://ochakovo.ru/ 

11: Sint-Petersburg (Санкт-Петербург) minder groot dan Moskou misschien zelfs leuker dan. Deze stad heeft ongeveer 5,3 miljoen inwoners en is tweede stad van het land en was tot 1918 hoofdstad. Gesticht door Tsaar Peter de Grote in 1704 was door zijn reizen naar onder ander Amsterdam geïnspireerd en dat is terug te zien in de vele grachten. De stad is vernoemd naar apostel Petrus, maar in 1914 werd het wel vernoemd naar Tsaar Peter namelijk Petrograd (Петрогра́д).
Vanaf hernoemden de communisten de stad naar hun eerste leider Vladimir Lenin, in Leningrad (Ленингра́д) en dat duurde tot 1991. De stad heeft veel te bieden met museums, winkelen, restaurants, nachtleven en nog veel meer. Het drukste bezoekmoment is in juni tijdens de zogenaamde Witte Nachten, als de zon niet volledig achter de zon wegzakt en dat geeft een romantische sfeer aan de stad. Nou zullen jullie wel opgemerkt dat het bier niet veel is en vaak erg zoet, met de laatste speelstad komt er een fantastische uitzondering al zullen er meer zijn.
De grootste brouwerij met vestigingen door het hele land en is van het Deense Carlsberg, Baltika (Балтика) brouwt veel soorten en geeft ze allemaal nummer. Nou staat de nummer 6 hoog in mijn lijst lekkerste bieren, het is er van de bierstijl Baltic Porter deze zijn stuk zwaarder in alcohol en stuk zoeter dan het Engelse origineel. Baltika #6 Porter (Балтика №6 Портер) Zeer donker bruin bijna zwart van kleur en met een alcoholpercentage 7%. De smaak is droog bitter met tonen chocolade, geroosterd mout en iets van koffie. http://corporate.baltika.ru/ 

Nou beschouw de meeste bieren maar als een soort overlevingstip op biergebied, al is er nog veel te ontdekken en er zullen zeker minder zoete bieren zijn. Maar hopen dat de wedstrijden aan te gluren zijn.
Reacties

Populaire posts