Bier+Randzaken Januari (3): Quidi Vidi 1892 Traditional Ale - Canada

Quidi Vidi
1892 Traditional Ale


Wat ik met die Amerikaanse staten deed en nu met al de Britse gebieden, kan ik ook met een Canadese provincie doen. Ik heb gekozen voor de provincie Newfoundland & Labrador, dit gebied is te vinden in het oosten van Canada.


Het gebied bestaat uit twee delen, Labrador ligt op het gelijknamige schiereiland dat gedeeld wordt met de Franstalige provincie Quebec. Labrador is 7 keer groter dan Nederland en iets kleiner dan Italië, maar er wonen ongeveer 30 duizend mensen dus lekker leeg. Dat komt mede door het pool- en toendraklimaat, dus veel sneeuw, wind en kou. Op wat Inuit (oorspronkelijke bewoners, vroeger bekend als eskimo) na kwamen er pas na 1950 wat Canadezen op het gebied af wegens mijnbouw maar daar bleef het wel bij. Doordat het gebied zo leeg is, kan men makkelijk de ijsbeer tegen komen. Op bier gebied zijn er geen brouwerijen in Labrador en moet men met de grote Canadese merken doen zoals Labatt en Molson. Dus op naar het eiland Newfoundland en om er vanuit Labrador met de auto te komen, moet je een stukje Quebec in om daar de veerboot te nemen. Eigenlijk wil Labrador zich afscheiden en verder gaan als een territorium, want voor een provincie heb je toch iets meer dan 30 duizend inwoners nodig.


Newfoundland is 2,7 keer groter dan Nederland oftewel iets groter dan Bulgarije. Qua inwoners wonen er ongeveer 480 duizend mensen en de enigste grote stad is Saint John’s met ongeveer 108 duizend inwoners, de rest van de nederzettingen op het eiland zijn allemaal dorpjes. De inwoners van St. John’s worden “townies” genoemd en alles daarbuiten worden “baymen” genoemd, die van Labrador worden gewoon “those from Labrador” genoemd.


Het eiland moet het tegenwoordig hebben van de olie en gasindustrie want het was voor eeuwen visserij, maar die industrie is de nek omgedraaid door overbevissing. Buiten dat is er veel natuurschoon in de vorm van wilde wateren, het spotten van walvissen, ijsbergen die er ronddrijven en de winderige kustlijn. Ook is er een stukje Viking Geschiedenis te vinden in L’Anse-aux-Meadows, waar een 1000 jarige nederzetting van ze werd ontdekt in 1960.


Dus ze hebben het nagebouwd hoe het er toen ongeveer een beetje uitzag. Dan liggen er zuidelijk voor de kust het laatste maar zeer kleine overblijfsel van Frans Noord-Amerika, het overzeese gebiedsdeel Saint-Pierre en Miquelon met maar vijfenhalf duizend inwoners. Hier wordt er voornamelijk gevist, al proberen ze het want door de overbevissing zwemt er niet veel. Engels sprekende Canadezen gaan hier graag heen om wat Frans te leren, voor de rest is het er rotsachtig en winderig en de beste Franse cuisine van Noord-Amerika te vinden.


Terug naar St. John’s en deze stad heeft de grootste dichtheid van cafés en barretjes in Noord-Amerika en vooral George Street leeft erg de hele dag door tot de late uurtjes.Maar we gaan nu naar de historische buurt Quidi Vidi en daar kan je zien hoe een typisch Newfoundlands vissersdorpje eruit ziet, nu zitten er kunstenaars en een brouwerij. Brouwerij Quidi Vidi bestaat sinds 1996 en is de eerste micro(craft)brouwerij van Newfoundland, ze zitten in een voormalige visverwerkingsbedrijf. De omgeving rondom de brouwerij is pittoresk en het uitzicht geweldig. Laat ik drie biertjes van hun behandelen.


1: Eric's Cream Ale werd voor het eerst gebrouwen in 1998 en heette aanvankelijk Eric’s Red, vernoemd naar de Viking Erik de Rode die Groenland had ontdekt en toen het feit dat de Vikingen 1000 jaar geleden Newfoundland ontdekte. Al was het Leif Eriksson de zoon van Erik die de ontdekking deed, beetje geschiedvervalsing moet kunnen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van maïs en honing.2: Iceberg is gebrouwen met gesmolten water van 25 duizend jaar oude ijsbergen die langs de kust van Newfoundland drijven. Het schijnt het verste water te zijn, vervolgens in een blauwe fles en je hebt een mooie verkooptruc. Deze Lager heeft een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is heel licht bitter en het is erg verfrissend.3: 1892 - Traditional Ale is een Amber Ale en het eerst gebrouwen bier van deze brouwerij. Ook herdenken ze met dit bier de grote stadsbrand van 1892 waar het halve centrum afbrandde. Doordat een boer zijn pijp vergat te doven en in het hooi viel, met alle desastreuze gevolgen van dien. Het bier heeft een heldere amber kleurtje en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout.


Dit was het ruwe en winderige Newfoundland & Labrador, volgt nog de Facebookpagina en een filmpje. https://www.facebook.com/quidividibrewery/
Reacties

Populaire posts