3de Bier Verhaal van November: Sedm Kulí 13% - Tsjechië

Sedm Kulí 13%
Tsjechië dit keer en ook een politieke moord uit 1914, die een reden was om de 1ste Wereld Oorlog te starten. Een diep vernederde Bosniër genaamd Gavrilo Princip loste 3 kogels op Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, diens vrouw Sophie en de Oskar Potorek, militair gouverneur van Bosnië. De eerste 2 overleefden de aanslag niet en de militair gouverneur kwam met de schrik vrij.
Eerder op de dag faalde al een bomaanslag tijdens een bezoek aan Sarajevo, Bosnië was paar jaar eerder geannexeerd door de Oostenrijkers. De nogal amateuristische terroristen hadden de verkeerde auto opgeblazen, de bom kwam wel in de auto van Frans Ferdinand van Oostenrijk maar gooide hemzelf weg naar de volgende auto met wat officieren. Deze officieren raakten gewond en de rijtour ging er vandoor, de bommengooier probeerden zelfmoord te plegen met cyaankali en dat mislukte en werd gearresteerd. Gavrilo Princip hoorde van de mislukking en droop teleurgesteld af en ging naar een bar. Frans Ferdinand en gevolg gingen naar het stadhuis van Sarajevo, om vanuit daar de rijtour voort te zetten naar het ziekenhuis waar inmiddels de gewonde officieren lagen. Alleen de chauffeur was het niet verteld die ging richting het paleis van de gouverneur van Sarajevo, uiteraard werd hem duidelijk gemaakt dat de rit gewijzigd was. Bij het langzaam achteruit rijden van de auto bleek deze langs de bar te rijden waar de teleurgestelde Gavrilo Princip zat en besloot te vertrekken. Bij buitenkomst zag verbaasd hij zijn doelwit voorbij komen, daarbij twijfelde hij geen moment en schoot erop los.
Het resultaat van dit alles was de 1ste Wereldoorlog die van 1914 tot 1918 duurde en nogal erg bloederig was, en de kaart van Europa deed veranderen. Wat heeft Frans Ferdinand te maken met het bier uit de titel, eigenlijk wel iets namelijk hij had zijn kasteel in de plaats waar het bier nu gebrouwen wordt. Benešov deze plaats ligt 45 kilometer ten zuiden van Praag en de naam van de brouwerij is Ferdinand.
Nu de biernaam Sedm Kulí 13° dat betekent zoiets als “zeven kogels” die schijnen geschoten zijn op de troonopvolger, al waren het er drie kogels zoals ik eerder vertelde. Ook heeft de troonopvolger in de brouwerij geïnvesteerd, hij was trouwens de eigenaar geworden nadat de brouwerij ernstige financiële problemen kwam.
Maar het biertje even behandelen, Sedm Kulí 13° is van het ondergistende Amber Lager-type en de Tsjechische variant wordt Polotmavý genoemd. Polotmavý is moutiger en hoppiger dan de Amber Lager, zal later eens een Amber Lager behandelen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%, de 13° staat voor een alcoholberekening met de Balling-schaal. De kleur van het bier helder amber en de smaak is zoet licht bitter, met tonen van karamel en kruiden.
Trouwens Sedm Kulí 13° is een van de weinige bieren de met kruiden wordt gebrouwen in Tsjechië. Dit was een bier met een wat misplaatste naam, maar ideaal voor een bier verhaal. Volgt nog de link en een filmpje over Frans Ferdinand. http://www.pivovarferdinand.cz/home-page/Reacties

Populaire posts