2de Bier Verhaal van Februari: Piton - Saint Lucia

Piton
Vakantiebestemmingen voor 2015 kwam ik dit landje een paar keer tegen, dat komt mooi uit met mijn tropische bieren van de laatste tijd. Saint Lucia krijgt de eer, zal erover schrijven wat er te doen is en wat ze drinken en eten. Saint Lucia heeft een oppervlakte van 606km² of ongeveer 3,7 keer zo groot als Texel en er wonen ongeveer 162 duizend inwoners.

 Het is 1 van de Bovenwindse Eilanden waar altijd de wind uit noordoostelijke hoek waait. Het is vanaf 1979 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk maar wel lid van Gemenebest van Naties met koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad Castries met ongeveer 11 duizend inwoners waar cruiseschepen aanmeren en toeristen toeristische dingen doen. Castries is het startpunt om ander bezienswaardigheden op het eiland te bekijken zoals Sulphur Springs, deze plek heeft de bijnaam “world's only drive in volcano”, waar men letterlijk met de auto tot de rand van de vulkaan. Ietsje terug zijn er modderbaden waar het water 45 graden is in plaats bij de vulkaan waar 340 graden is. Deze modderbaden zijn verkwikkend en veronderstelt bij de lokale bevolking en toeristen gezond. Ook kan met door het regenwoud wandelen over wandelpaden. Snorkelen en duiken is er populair om te doen en er zijn stranden om lekker niets te doen.

Nu komt de biernaam aan bod want op het eiland zijn er twee bergen met de namen Gros Piton en Petit Piton, twee vulkanische pluggen oftewel gestolde lava dat is ontstaan in de pijp van een vulkaan die weg is gerodeerd. Gros Piton heeft een hoogte van 786 meter en kan zonder gebruik te maken van touwen worden beklommen, op de hellingen wordt trouwens marihuana verbouwd. Petit Piton heeft een hoogte van 739 meter en is steiler en men moet wel touwen gebruiken, maar het uitzicht is er mooier. In het plaatsje Vieux Fort in het zuiden van Saint Lucia bevindt de Windward & Leeward Brewery, opgericht in 1975 door Heineken om in die regio bier te brouwen en uiteraard te verkopen.
1992 is er een “nationaal” bier gecreëerd die vernoemd is naar de eerder genoemde bergen de Pitons genaamd. Eigenlijk heet het bier gewoon Piton en die bergen staan ook op het etiket. Te verkrijgen in blanke flesjes zoals Corona, met een inhoud van 275ml zoals gebruikelijk in het Caribische gebied.
Piton is van het Lager-type en is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is bijna net zoals de Corona bijna smakeloos, maar dat hoeft niet erg te zijn in een heet en tropisch klimaat. Alles is zeer licht detecteerbaar, zeer lichte zoet bittere smaak en zeer lichte tonen van hop, honing en zoete maïs. Maar dit bier werkt in het Caribische gebied goed en zal zijn werk doen, dorst lessen.
Volgt nog de link en een filmpje over het eiland en de volgende keer bier en de staat Kentucky.

Reacties

Populaire posts