3de Bier Verhaal van Juli: Neder Erstes Forchheimer Braunbier / Duitsland

Neder 
Erstes Forchheimer Braunbier
Vier maanden geleden schreef ik een bier verhaal over de bierstijl Märzen, St. Georgen Bräu Gold Märzen om precies te zijn. Dit bier komt uit Buttenheim maar gaandeweg ging het meer over Forchheim en het Annafest, een drinkgelag wat op het Oktoberfest uit Müchen lijkt.
Deze feesten zijn bijna altijd in half juli en duren twaalf dagen, er word er flink gefeest, gedronken, gegeten met een kermis en een optocht. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/03/1ste-bier-verhaal-van-maart-st-georgen.html
Ik beloofde de vier brouwerijen van Forchheim te behandelen, dit stadje telt 30.000 duizend inwoners en de brouwerijen liggen op loopafstand van elkaar. Twee bieren van elke brouwerij, waarvan een Annafestbier.
1: Brouwerij Hebendanz, Sattlertorstraße 14 is de eerste van de vier, opgericht in 1579 en al die jaren in familiebezit. Hebendanz Annafest heeft een heldere donker amber kleur en het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is licht zoet bitter van smaak met tonen van karamel.
De ander is Hebendanz Export Hell, van het Dortmunder/Export type met een alcoholpercentage van 5% en een helder gouden kleur. De smaak is licht bitter met tonen van een beetje karamel en licht fruitigs. http://www.brauerei-hebendanz.de/index.html

2: Één minuut lopen naar brouwerij Neder, Sattlertorstraße 10 dit is de oudste brouwerij van Forchheim sinds 1554, ook sinds die tijd familiebezit. Neder St. Anna Festbier heeft een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is helder donker goud. De smaak is zoet bitter met lichte tonen van citrus en iets kruidig. Neder Erstes Forchheimer Braunbier heeft een heldere bruine kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. Licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van citrus, karamel en toast. Braunbier is een oude Duitse bierstijl die door nog een handjevol Duitse brouwers word gebrouwen. Vroeger werd bier in Duitsland voornamelijk met tarwe en gerst gebrouwen, Braunbier word gebrouwen met alleen maar gerst. Brouwerij Neder is zo traditioneel dat ze geen website hebben.
3: Het is drie minuten lopen naar brouwerij Eichhorn, Bamberger Straße 9 de kleinste brouwerij van Forchheim en de op één na jongste, opgericht in 1783. Eichhorn Anna-Fest Bier, het bier heeft een heldere gouden kleur en het bier 5,7% zwaar. De smaak is licht zoet bitter en het heeft lichte tonen van citrus, sinaasappel en karamel. Eichhorn Vollbier Hell is een Dortmunder/Export met een alcoholpercentage van 4,9% en het bier heeft een heldere gouden kleur. De smaak is licht droog bitter en het heeft tonen van grassigheid en wat karamel. Ze hebben een website maar men is gewaarschuwd het stelt niet veel voor. http://www.gasthaus-eichhorn.de/
4: Dan is het 7 minuten lopen naar de jongste brouwerij van de stad Forchheim, brouwerij Josef Greif, Serlbacher Straße 10 opgericht in 1848. Greif Bräu Anna-Festbier, dit feestbier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje sinaasappel. Greif Bräu Weisse is de Hefeweizen van deze brouwerij en heeft een alcoholpercentage van 5.4%, de kleur is troebel blond/oranje zoals het hoort bij een Duits tarwebier. De smaak is verfrissend en heel lichtjes bitter, tonen van banaan, zoet fruit en een beetje kruidig.

Dit waren de vier brouwerijen van Forchheim, waar je bij alle vier goed kan eten en is er buiten het Annefest nog wat te beleven hier. Er zijn wat oude gebouwen te zien, zoals die bekende vakwerkhuizen maar het stadje staat bekend als de poort naar Frankisch Zwitserland. Hier gaan mensen uit steden zoals Nürnberg, Erlangen, Bamberg en Bayreuth heen om bij te komen of te recreëren.
Dit natuurgebied met veel heuvels en lage bergen, grotten en veel burchten, kastelen en ruïnes. Men kan de klimsport beoefenen, want dit zijn belangrijkste klimgebieden buiten de Alpen. Worden de activiteiten teveel, geen nood de meeste plaatsen in dit gebied hebben wel een brouwerij waar men het bier ter plaatse kan proeven en meestal ook kan overnachten, zie de link http://www.bierland-oberfranken.de/deutsch/brauereien/brauereiportraits/fraenkische_schweiz_44.html. Dit was Forchheim en volgende keer behandel ik bier uit het Beloofde Land, ook een filmpje.
Reacties

Populaire posts