2de Bier Verhaal van Oktober: Mala Santa Brown Ale - Mexico

Mala Santa Brown Ale
Vorig jaar heb ik een bierverhaal geschreven over bier uit de Mexicaanse staat Oaxaca en laat ik er vervolg aan geven met een bierverhaal uit de staat Aguascalientes. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2015/10/1ste-bier-verhaal-van-oktober-teufel.html 

De staat is één van de kleinere van Mexico, het is iets groter dan Gelderland maar het was ooit onderdeel van de veel grotere staat Zacatecas. Het verhaal gaat dat de vrouw van de burgemeester van de stad Aguascalientes, de hoofdstad van de staat, dictator Antonio López de Santa Anna een kus op zijn wang heeft gegeven om dit te doen gebeuren.
Met wat fantasie kan men in de vorm van de staat Aguascalientes een mond of zoen zien. Eigenlijk was het een straf van de dictator, omdat Zacatecas de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Zodoende scheidde hij Aguascalientes af van Zacatecas en de gelijknamige hoofdstad werd geplunderd om even duidelijk te maken dat de afscheiding niet werd getolereerd.
Gelukkig gaat het wat normaler tegenwoordig, eens kijken wat er te beleven valt in deze kleine staat. De betekenis van deze staat is letterlijk “warm water” en er zijn warm water bronnen te vinden in de gelijknamige hoofdstad en erom heen. De stad is de laatste decennia flink gegroeid en dat komt door zijn centrale ligging, vooral de oude koloniale binnenstad is de moeite waard. Er is genoeg horeca te vinden en ook interessant om te weten, het is een zeer veilige stad in vergelijking met andere Mexicaanse steden.
Ook heeft de stad elk jaar halverwege april het grootste en oudste Mexicaanse feest die 22 dagen duurt, hier komen wel 7 miljoen mensen op af. Het feest van San Marcos bestaat uit een kermis, markt, veel eten en drinken, miss verkiezing en wat barbaarse stierengevechten en hanengevechten. Het feest begon ooit heel simpel ter ere van de druivenoogst en een dienst in de kerk, langzaam kwamen er elementen bij, hetzelfde als bij Leidens Ontzet en dergelijke feesten. http://www.feriadesanmarcos.gob.mx/

Eerlijkheid derhalve de heet water bronnen zijn niet echt heet maar ietsje warm, maar wel verkwikkend en men kan niet alles willen. De bronnen zijn te vinden in het oosten van de stad, bijvoorbeeld bij Centro Deportivo Ojo Caliente Spa.
Ook de zonsondergang is er mooi en dat komt door Cerro del Muerto, een heuvel die op een liggende man lijkt. De stad heeft mooie parken om door heen te wandelen, museums voor diegene die dat leuk vinden en is de meest fietsvriendelijke stad van Mexico. Buiten de stad zijn er veel haciënda’s te zien, dit zijn grote landgoederen met grote huizen en ook de nodige spas met warm water bronnen.
Dan is er in het noordwesten van de staat een natuurgebied, de Sierra Fria gelegen op een hoogte van 2.500 tot 3.000 meter. Een mooi landschap is hier te zien en vooral de ravijnen doen het er goed, met geluk kan men er poema’s, lynxen, wasberen, wilde kalkoenen en herten tegenkomen. Het is de enigste plaats in de staat Aguascalientes waar er sneeuw kan vallen. Wordt men dorstig de lokale druiventeelt is er goed en levert aardige tafelwijnen en wil men wat sterkers er wordt ook likeur van guava gestookt. In de hoofdstad is er zelfs een speciaalbierwinkel met de naam Beer Boutique, veel Mexicaans bier te koop van kleine brouwerijen en nu wat bier uit Aguascalientes.
 1: Van brouwerij Mala Santa wat letterlijk Slechte Heilige betekent, brouwt een Brown Ale naar Engels voorbeeld. Het alcoholpercentage is 5,1% en de kleur is donker bruin. De smaak is zoet bitter van smaak met tonen van karamel. http://www.malasanta.beer/# 2: Brouwerij Goza La Vida wat letterlijk Op het goede leven betekent, brouwt een India Pale Ale. Het bier is troebel oranje en heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak is droog bitter en heeft tonen van citrus en karamel. https://www.facebook.com/GozaLaVidaBrewingCompany

 3: Brouwerij Centuria brouwt een Porter met de naam Obscura en dat betekent donker. Het bier is donker bruin en heeft een alcoholpercentage van 6,1%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, beetje chocolade en koffie. https://www.facebook.com/cervezacenturia/timeline

Ik ben nog nooit die kant opgeweest en nooit iets van die bieren gedronken, wie er heen gaat mag wel een flesje meenemen. Dit was weer een plek waar de speciaalbier opmars ook bezig is, laat ik dit thema erin houden. Elk jaar rond deze tijd maar dan een andere Mexicaanse Staat en volgt nog een filmpje over Aguascalientes.

Reacties

Populaire posts