4de Bier Verhaal van Oktober: Prażubr Niepasteryzowany - Polen
Prażubr
Niepasteryzowany
Juist
ja, dit keer een ontwikkeling in het bierlandschap van Polen. Polen is de 3de
bierproducent van Europa met zo’n 36,9 miljoen hectoliter, na Groot-Brittannië
met 49,5 miljoen hectoliter en Duitsland met 103 hectoliter. Met het drinken
van bier per jaar staan ze op de 4de plek in Europa met 97,8 liter,
na Duitsland met 104,7 liter, Oostenrijk 104,8 liter en koploper van de wereld
Tsjechië met 142,6 liter. Populaire biertypes zijn toch zoals bij veel landen
de Lagers en Pilseners, goede 2de plek zijn de zware Imperial
Pilserens of Strong Pale Lagers (van 6% tot 14%) en de donkerbruin tot
pikzwarte Baltic Porters.
Bij de
lokale Poolse winkel bij mij in de buurt verkopen ze behoorlijk wat Pools bier
in blik en fles van de grotere en middelgrote brouwerijen. Zodoende zag ik wat
merken met het woord “Niepasteryzowany” en ondanks ik geen moer van het Pools
begrijp, begreep ik wel dat het “ongepasteuriseerd” betekent. Veel brouwerijen pasteuriseren
hun bieren. Dit is een korte verhittingsstap van het bier voor of na het
verpakken, met als doel gist en ziekteverwekkers te doden en het product langer
houdbaar te maken. Dat houd in voor de smaak van het bier wel wat vlakker is. Deze
Poolse min of meer trend is dat de moeder van alle Pilseners, het Tsjechische
Pilsner Urquell er mee begonnen is.
Allereerst
het alleen vanaf in oktober van vat verkrijgbaar in geselecteerde horecagelegenheden
of altijd verkrijgbaar na een rondleiding in de brouwerij te Plzen. Pilsner
Urquell Nefiltrovaný een troebel oranje kleur met een alcoholpercentage van
4,5%. De smaak is licht zoet bitter en heeft fruitige tonen en iets van
karamel. Alles met succes wordt nagemaakt door concurrenten in Tsjechië en
Slowakije, maar “Nefiltrovaný” betekent in het Tsjechisch “niet gefilterd”.
Later begon Pilsner Urquell ook met een ongepasteuriseerde versie, die ook
navolging kreeg en dat heet in het Tsjechisch “nepasterizovaného”. Dat werd dus
ook weer nageaapt door de concurrenten en er zijn sommige die extra gist
toevoegen aan het bier, dat heet dan weer “kvasnicovy” en dat betekent
“gistachtig” maar dat is weer iets voor een verhaal later. Deze trend is zoals
eerder vermeld ook in Polen aan het aanslaan en laat ik de “ongepasteuriseerde”
bieren die ik mogen hebben geproefd behandelen.
1: Onderdeel van Zywiec en
dat is weer een onderdeel van Heineken, de Specjal Niepasteryzowany gebrouwen
bij brouwerij Elblagu te Elbląg. Het bier heeft een heldere gouden kleur want
het is van het Lager-type en het heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak
is licht bitter en het heeft licht witte druifachtige tonen en ook iets van
karamel. http://en.grupazywiec.pl/
2: Onderdeel
van Carlsberg Polska wordt Kasztelan Niepasteryzowane bij brouwerij Kasztelan
te Siercp. Het heeft een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van
5,7%. Deze Lager heeft een zacht zoete bittere smaak en wat tonen van
fruitigheid en een ietsjes grassig aroma. http://www.browarkasztelan.pl/
3: Onderdeel van Kompania
Piwowarska wat een onderdeel is van SABMiller (nog wel!?), bij brouwerij Białostock
in de gelijknamige stad wordt Prażubr Niepasteryzowany gebrouwen. Het gewone
Lager heet Żubr en dat betekent Europese Bizon die in de buurt van Białostock
voorkomen, Prażubr betekent Steppebizon en deze is 10.000 jaar geleden uitgestorven.
Het bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%.
De smaak is redelijk bitter met wat moutige tonen en er is ook honing
traceerbaar.
Dit waren wat Poolse
ongepasteuriseerde Lagers en ergens de komende 3 maanden zal ik een 3 verhalen
schrijven over de genoemde brouwerij(groepen).
Reacties
Een reactie posten