Bier+Randzaken = Brew By Numbers 01|01 Saison - Citra / Engeland
Brew By Numbers
01|01
01|01
Saison - Citra
Geen onderdeel van de Brex-Beer-it verhalen maar toch even een Londen's bierverhaal tussendoor. In dit geval komen er veel cijfers voorbij want als moderne jonge brouwerij moet men wel een beetje opvallen, uiteraard ook geweldig bier brouwen want dat werkt sowieso wel mee. Brouwerij Brew By Numbers en wie het Engels machtig is zal begrijpen dat het "brouwen door getallen", vanaf nu gebruik de afkorting BBNo. Nou het werkt bij ze als volgt het getal voor de | staat voor de bierstijl en ze hebben al 34 bierstijlen gebrouwen, maar achter die | staat getal voor variatie en dat kan bestaat uit wat er in bier kan mee worden gebrouwen.
Zoals een hopsoort, een kruid, een fruit, een vrucht-als-groente als extra ingrediënt want bier is bier als er water, graan en een plantaardige ingrediënt is traditioneel hop. Ook kan dat nummer op een vat van een andere dranksoort zoals rum, wijn of whiskey waar het bier vervolgens een extra rijping onder gaat. Ook gebruiken ze verschillende gisten en in de verschillende gisting methodes de welbekende bovengisting, ondergisting en spontane gisting. BBNo is opgericht in 2012 en te vinden in zuidoost Londen onder een spoorboog in de wijk Bermondsey, trouwens er zijn meer brouwerijen te vinden daar onder het spoor. Eerst zelf uitgebreid door hen zelf worden de bieren getest en alleen de beste mogen de wijde wereld in, nu volgen er 7.
03|07 Porter - Baltic oorspronkelijk komt de Porter uit Engeland maar dit is het neefje een Baltic Porter die zijn ontstaan in de Baltische staten en erg populair daar net zoals in Polen, Rusland, Wit-Rusland en Finland. De kleur is donker bruin, het alcoholpercentage hoog en ondergistend gebrouwen maar vele kleine brouwerijen deze bierstijl bovengistend. De BBNo Baltic Porter is ondergistend gebrouwen, het alcoholpercentage is 9,5% en de kleur is donkerbruin. De smaak zoet bitter van smaak met tonen van chocolade, koffie en geroosterd mout.
25|01 White IPA - Citra & Mosaic deze India Pale Ale is een noviteit die misschien tot een bierstijl kan uitgroeien. Het "White" gedeelte slaat op Witbier en dat is een tarwebier, dus een White IPA is een India Pale Ale met tarwe als graansoort. Citra is de hopsoort en die hebben we al gehad maar Mosaic is er ook een, deze geeft het bier een aardse, florale en citrus smaak. Het alcoholpercentage is 7% (let niet op het plaatje, het is verlaagd) en de kleur is troebel goud. De smaak is zacht bitter met tonen van mango, passievrucht, ananas en citroen.
11|12 Session IPA - Amarillo is de India Pale Ale broertje met een lager alcoholpercentage voor degene die de gewone IPA te zwaar vind, deze bierstijl is normaal rond de 6,5%. Session IPA zijn rond de 3% maar het kan ietsjes hoger of lager zijn. Maar altijd zijn ze extra gehopt voor extra smaak om de lagere alcoholpercentage te verbloemen. De BBNo Session IPA heeft in dit geval een bescheiden alcoholpercentage van 4% en de hopsoort dit ze gebruiken is Amarillo. Amarillo geeft het bier een citrussmaak en meestal een beetje de sinaasappelsmaak de boventoon voert. Deze heeft ook de tonen van sinaasappel maar ook grapefruit, citroen en den, het smaak geheel is goed droog bitter en de kleur is helder amber.
100|4 Baltic Porter - Sherry en daar is de Baltic Porter weer en dit keer is deze versie noh een tijdje op een vat gelagerd, in dit geval een gebruikt sherry-vat. Sherry is een versterkte wijn uit Spanje en daar zijn verschillende types van en in dit geval hebben ze bij BBNo een Oloroso vat gebruikt. Dit type sherry heeft een droge en volle smaak met wat zoetigheid in het begin. De BBNo Baltic Porter neemt de smaak van de sherry over en dan wordt de smaak in het begin heftig zoet maar daarna goed droog bitter. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, overrijp fruit, sherry, eik en wat branderige alcohol. Door de extra rijping heeft het bier een alcoholpercentage van 10,3% en de kleur is donkerbruin met een rode gloed.
07|03 Witbier - Elderflower & Lime is een interpretatie van een Belgisch Witbier, de bierstijl met tarwe die in de zomer de dorst heel goed kan lessen. Traditioneel wordt bij Witbier gedroogde sinaasappelschil oftewel Curaçao toegevoegd maar andere vruchten kan ook en in dit geval is er limoen (lime) gebruikt en ook vlierbloesem (elderflower). Alleen hier hebben ze een puree van de twee ingrediënten gemaakt en met het bier mee gebrouwen. Dit Witbier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is zacht zoet bitter met zachte tonen van limoen en een fijne dosis vlierbloesem, de naam van dit bier komt tot zijn recht.
55|06 Double IPA - Galaxy & Mosaic is de sterkere broer van de India Pale Ale, dubbel gehopt en een hoger alcoholpercentage heeft de bierstijl Double India Pale Ale. Voor dit bier gebruiken ze ook de afkorting D.I.P.A., ook komt I.I.P.A. oftewel Imperial India Pale Ale en het alcoholpercentage is 7% en hoger. De BBNo versie heeft twee hopsoorten namelijk Mosaic en Galaxy, Mosaic is al behandelt eerder dus verder met Galaxy. Galaxy geeft het bier een citrussmaak en als extraatje passievrucht. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 8,2% met een troebel oranje/gouden kleur. De smaak is droog bitter met wat zoetheid, tonen van sinaasappel, grapefruit, passievrucht, mango en wat karamel en brioche brood.
21|02 Pale Ale - Wai-iti & Sticklebract en dit is de bierstijl waar al die India Pale Ale varianten zijn uit ontstaan, de Pale Ale is meestal wat bitter van smaak en het mout is licht geroosterd. Bij deze zijn er twee Nieuw-Zeelandse hopsoorten gebruikt, de Sticklebract geeft het bier een citrussmaak en een flinke dennen aroma en de Wai-iti heeft ook de citrussmaak met perzik en abrikoos. De kleur is licht troebel oranje met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is lang droog bitter met wat fruitige zoetheid, tonen van sinaasappel, citroen, perzik en ananas.
Dit was een mooie kans om wat bierstijlen wederom uit te leggen en ook wat hopsoorten voor een keertje toelichten is ook de moeite waard. Trouwens al die bieren van BBNo zijn de moeite waard. Maar volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten