1ste Bier Verhaal van Juni: Kronenbourg 1664 - Frankrijk

Kronenbourg 1664
EK voetbal deze maand in Frankrijk en dat vraagt om het grootste merk van het land, Kronenbourg 1664. Jammer dat Nederland niet meedoet anders had ik van de mogelijke tegenstanders een bierverhaal geschreven, helaas dan maar zo. Maar dit verhaal gaat over Frankrijk bekendste en het volgende verhaal doe ik of probeer ik een bier van de speelsteden te behandelen. Dat kan lastig worden want het is Frankrijk, het wijnland bij uitstek.
Brouwerij Kronenbourg begon in de stad Straatsburg in het jaar 1664, deze stad en de streek Elzas is nogal vaak van eigenaar gewisseld (Frans-Duits-Frans-Duits enz.) Het verhaal begint bij Geronimus Hatt die in 1649 meester-brouwer wordt en in 1664 brouwerij Canon begint. De overstromingen zat van de plaatselijke rivier de Ill ,verhuisde de brouwerij naar de hoger gelegen wijk Cronenbourg in 1850. In 1922 nam de brouwerij een concurrent over met de naam du Tigre, wat tevens ook een prestigieus restaurant was. Ook hun topbier werd het belangrijkste bier van de brouwerij, Tigre Bock ondanks de naam een Pilsener werd het best verkochte bier van Frankrijk.
De familie Hatt is sinds 1664 nog steeds eigenaar van de brouwerij, nazaat Jeromé veranderd de naam van de brouwerij in Kronenbourg in 1947. In plaats van de “C” gebruikt hij “K” om het meer Duits en wat internationaal te laten klinken. Om een of andere reden met de troonbestijging van Elisabeth de 2de van Engeland in 1952, veranderd men de naam Tigre Bock in Kronenbourg 1664 en het merk blijft het grootst in Frankrijk. Overigens de brouwerij is met veel dingen het eerst in Frankrijk zoals bier in blik (1953), sixpacks (1963), 24-pack (1979), draaidop (1983), 18-pack met 9 flesjes per laag (2012).
De brouwerij werd te klein in Straatsburg en besloot men buiten de stad in Obernai een nieuwe brouwerij te bouwen. In 1969 was de brouwerij klaar voor gebruik en het is tevens het grootste brouwerijgebouw van Europa, er wordt er 7,5 miljoen hectoliter gebrouwen en 40% van elk bier in Frankrijk komt uit Obernai. In 2008 kwam Kronenbourg in handen van Heineken en Carlsberg, want Kronenbourg was in handen van brouwerij Scottish & Newcastle. Heineken nam het Britse gedeelte over en Carlsberg het Franse gedeelte.
Oh ja sinds 2015 is Tigre Bock weer terug met een nieuw recept, anders lijkt het weer teveel op de 1664. Laat ik een paar bieren van Kronenbourg behandelen.

1: Kronenbourg het origineel wat sinds 1947 bestaat en het meest thuis word gedronken door de Fransen. Van het Lager-type met de welbekende heldere goudkleur en het alcoholpercentage is 4,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en een beetje limoen.
 2: Kronenbourg 1664 Gold heeft een alcoholpercentage van 6,1% en bij het brouwen hiervan is er wat extra suiker toegevoegd, zodat het bier zoeter van smaak is en minder bitter. Helder goudkleurig met een veel te zoete smaak. Beetje een Franse variant van een Amerikaanse Malt Liquor.

3: Kronenbourg 1664 Blanc in de mooie blauwe fles, dit is een Witbier waar men gedroogde citroenschillen hebben gebruikt in plaats de gedroogde sinaasappelschillen (Curaçao). Dit bier is populair in Groot-Brittannië en staat aan de wieg van een nieuwe bierstijl de Wheat Ale. Troebel blond van kleur met dorstlessende eigenschappen, tonen van citroen en koriander.
 4: Kronenbourg 1664 Millésime wordt gebrouwen met gerst van de allerlaatste oogst en zou daardoor elk jaar iets anders smaken. De kleur is helder amber en het alcoholpercentage is 6,7%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, noot en fruitigheid. Het lijkt op een Duitse Märzen/Oktoberfest.


 5: Kronenbourg 1664 het vlaggenschip van de brouwerij en de titel van dit verhaal. Best verkocht in Frankrijk en nummer 2 in Groot-Brittannië, ze hebben daar niet zo hekel aan de Fransen als ik dacht. Van het Lager-type met een alcoholpercentage 5,5% en met een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met tonen van fruitigheid en zoete maïs. De Franse hop geeft een grassig en fleurig aroma.


Dit was een korte geschiedenis van een 352 jarige oude Duitse-Franse-Duitse-Franse-Duitse-Franse brouwerij, volgt nog de link. http://www.kronenbourg.com/Pages/Default.aspx
Reacties

Populaire posts