3de Bier Verhaal van Juni: Southern Tier Un*Earthly - Verenigde Staten / New York

Southern Tier Un*Earthly

De staat New York dit keer, het is simpel de staat bestaat uit de metropool New York City en de rest genaamd Upstate New York. Als de kaart van New York bekijkt valt het zuiden op met een korte kustlijn en een paar volgebouwde eilanden en lang eiland.


New York City dus op die eilanden en die volgebouwde kustlijn, en het westelijke gedeelte van Long Island hoort ook bij NYC. Dan valt op dat de rest er nogal landelijk eruit ziet, in het noordwesten de grote meren Lake Ontario en Lake Erie en niet te vergeten die Niagara watervallen.

In het noordoosten vind men het Adirondack gebergte, waar in 1932 en 1980 de Winterspelen werden gehouden in Lake Placid, en de hoogste top is Marcy (1600 mtr). In het zuidoosten is er een iets lager gebergte met de naam Catskills, met de hoogste top Slide Mountain (1270 mtr). Dan is er de belangrijke rivier Hudson (507 km.)die start vanuit het meer Tear of the Clouds in het Adirondack gebergte en in zee stroomt bij New York City. Niet vergeten het Erie kanaal die van die Hudson rivier naar het gelijknamige Lake Erie loopt met 36 sluizen over 584 kilometer.


Dit kanaal zorgde ervoor dat New York City een gigantische groei doormaakte en het gebied rond de Grote Merenbeter bereikbaar werd. New York staat is 3,4 keer groter dan Nederland en er wonen bijna 19,5 miljoen mensen. Waarvan ongeveer 9,5 miljoen in New York City wonen maar de hoofdstad van de staat is Albany, wat 243 kilometer noordelijker ligt in landelijker Upstate New York en heeft maar 97 duizend inwoners. Andere steden zijn Rochester (210 duizend inw.) waar Kodak vandaan komt, bekend van de fototoestellen en dergelijke. Syracuse (145 duizend inw.) staat een grote gelijknamige universiteit met 21 duizend studenten, de huidige vice-president van Amerika Joe Biden heeft erop gezeten.


Buffalo (259 duizend inw.) bekend van de gekruide gefrituurde kippenvleugels, de enigste professionele American Footballteam in de staat New York en het kan er flink sneeuwen. En New York City dan, nou dat sla ik over voor een later verhaal en ik hou het op Upstate voor nu.


Ten westen van de eerder genoemde Catskills gebergte is er een regio genaamd Southern Tier qua landschap lijkt het op de Eifel of Ardennen en het is er landelijk. Grappig detail want ten zuiden van deze regio ligt de staat Pennsylvania en daar heet het gebied net over de grens Northern Tier.


Southern Tier is ook de naam van een brouwerij en deze komt uit Lakewood, een dorpje in het uiterste westen van de regio. Begonnen in 2002 om in de regio met een brouwhistorie, weer iets met bier voor te gaan stellen. Er was gauw succes en dus te klein, in 2009 werd er flink uitgebreid. Met een van de snelste bottellijnen in de Verenigde Staten, kan men de grote vraag aan om in 2013 weer eens te uitbreiden.


Tijd om hun Double India Pale Ale te behandelen met de naam Un*Earthly. Deze variant op de India Pale Ale is een stuk zwaarder, meestal tussen de 8% en 11%. Un*Earthly heeft een alcoholpercentage van 9,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met een lange afdronk, tonen van karamel, mango, witte peper en dennenbos oftewel een typische Amerikaanse D.I.P.A. en in dit geval een topper.


Dit was Upstate New York en ergens in het jaar de Big Apple zelf, met een rondje New York City, volgt nog de link en de Facebookpagina.


Reacties

Populaire posts