Bier+Randzaken = Hofbräu Oktoberfestbier - Duitsland

Hofbräu Oktoberfestbier


Het plan was dat Oktoberfest is dit jaar van 19 september tot 4 oktober en is een feest waar menig feestvierder in München, de rest van Duitsland en ook er wel daarbuiten reikhalzend naar uitkijken. Maar de Covid-19 epidemie gooit roet in het eten dus toch wel een bierverhaal erover. Waar normaal men die het willen hun Lederhosen en Dirndls kunnen aantrekken om fijn een Maß (1 liter glas) te gaan drinken. Waar de serveerster 10 van die glazen per hand rond zeulen om feestvierders te voorzien van Oktoberfestbier. Op het festival terrein zijn vele tenten te vinden, hele grote en wat mindere grote en dit jaar nemen we een kijkje bij de grootste. 



Zo mogen maar 6 biermerken hun bier slijten en dit jaar is Hofbräu aan de beurt en zij hebben de grootste tent van het festival, genaamd Hofbräu-Festzelt. Plek voor bijna 6018 mensen binnen en 3022 en als enige waar 1000 man en vrouw een dansvloer ter beschikking heeft. Ooit hadden ze meer zitplekken maar er werd gedanst op de tafels wat niet mag, dus zo heeft men de ruimte omdat te doen.



Wat kost zo'n goed gevulde Maß nou in de Hofbräu-Festzelt, in 2019 was het €11,70 en dat klinkt fors maar als je het deelt naar 0,25 ltr glas dan is het €2,93. Dus valt dat wel mee alleen rondje weggeven is een aanslag op je portemonnee, zeker als andere aan de beurt zijn en die geen kracht meer over hebben. Elk jaar stijgen die prijzen 2% á 3% dus het zal in 2020 wel boven de €12 uitkomen. Vergeet niet te reserveren want plekken kunnen schaars zijn en goed opletten waar je zit als een sanitaire stop ofzo moet maken het kan er druk zijn. 






Hofbräu Oktoberfestbier wordt speciaal gebrouwen voor het festival en hoort bij de ondergistende bierstijl Oktoberfest wat term is in München en daarbuiten heet het Märzen. Ze kunnen helder goudkleurig zijn maar er zijn ook helder oranje en helder amberkleurige varianten. Met de inhoud van die Maß in onze gedachten is het alcoholpercentage wat hoger dan de Pilsener/Lager, meestal rond de 5,5% á 6,5% zwaar dus let op met die Maß.
Hofbräu Oktoberfestbier heeft een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is helder goud. De smaak is gematigd zoet bitter met lichte tonen van karamel en lichte getoast brood. 


Dan voor degene die dat feestgedruis moet missen of het te druk vind, kan men het gehele jaar terecht bij het Hofbräuhaus in het centrum van München en daar zitten ze al sinds 1589 wat de eigenlijke plek van brouwerij "Staatliches Hofbräuhaus in München". Nou wil ik dat gedeelte ergens later eens behandelen want er is zoveel erover te vertellen. Verder met het Hofbräuhaus am Platzl wat de eigenlijke naam is was zo'n beetje op 1 ruimte na platgegooid in de oorlog, die ruimte heet de Schwemme is de meest historische. In 1958 was het gebouw weer "compleet". Overigens met "Schwemme" bedoelen ze mee dat het een plek is waar bijzonder grote hoeveelheden bier worden geschonken of gedronken. Hier kunnen 1300 gasten hun dorst laven en maag vullen met Münchener specialiteiten. Sommige tafels die er staan zijn er al sinds 1897 waar het nodige staat ingekerfd, vergeet de hoempa-pa band niet die er elke dag speelt.



Zo heeft het gebouw nog meer ruimtes en ik ga ze kort behandelen. Bräustüberl is op de eerste verdieping met uitzicht op het plein en hier kan men rustig eten. Festsaal heeft plek voor 700 gasten en de naam zegt het, dit is de feestzaal. Münchner Zimmer op de tweede verdieping is ook een eetruimte met mooie muurschilderingen van hoe München er rond 1570 uitzag. Wappensaal is een ruimte die kan worden gehuurd voor een bijeenkomst of feestje. Ook mooi alle geschilderde Beierse gemeentewapens op de muren in de Wappensaal. Erkerbar met zijn kersenhouten wandpanelen ziet eruit als een taverne van rond 1900. Erkersaal is wat groter en hetzelfde idee en voor wie niet weet wat een erker is, het is een uitbouw van een ruimte met kozijnen enzo. Als laatste de traditionele Beierse Biergarten waar zo'n 400 gasten in de zomer onder eikenbomen kan genieten van een drankje en hapje. Denk niet dat er plek zat is met meer dan 3500 plekken komen er 35 duizend bezoekers per dag langskomen.



Laat ik nog 1 bier behandelen die hier het hele jaar verkrijgbaar is, Hofbräu Original is de Helles en deze ondergistende bierstijl is familie van de Pilseners. Het verschil dat de Helles minder bitter is maar meer moutiger, ook is het wat zwaarder van 4,9% tot 6%. Hofbräu Original heeft een alcoholpercentage van 5,1% en heeft een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en zeer delicaat iets van citroen citroen.


Dus deel 2 van Hofbräu volgt later maar eerst de link, Facebookpagina van het Hofbräuhaus die van brouwerij komt dan wel, plus een filmpje.
https://www.hofbraeuhaus.de/en/welcome.html 
https://www.facebook.com/hofbraeuhausmuenchen/



Reacties

Populaire posts