1ste Bier Verhaal van Juli: Belfast Ale - Noord-Ierland

Belfast Ale
Net terug uit Dublin, Ierland van een korte vakantie en toen ik daar was heb ik ook een treinreis naar Belfast, Noord-Ierland gemaakt. Tegenwoordig veiliger en vrediger dan 20 jaar geleden met al die bomaanslagen en andere nare dingen. Tegenwoordig ziet de stad er netjes uit met een mix van moderne gebouwen en ook oude, wie van shoppen houdt zit hier ook goed.
Dan is er ook die talloze verwijzingen naar die boot die 101 jaar geleden zonk, de Titanic is in deze stad gebouwd en er is ook een museum over. Ook zijn er “Murals” oftewel muurschilderingen uit de tijd van de “Troubles”, de tijd van IRA bomaanslagen, door de stad heen. Al met al begint de stad toeristen te trekken en kan je er best vermaken. Dat brengt ons bij een bijzondere pub die van mij wel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst mag worden, als er ook café, bars en pubs kunnen worden toegelaten worden zou dit de eerste zijn.
De naam van deze pub is “the Crown Liquor Saloon” en word sinds 1885 zo genoemd na een grondige renovatie. Het begint al met de buitenkant van de pub versierd met complexe mozaïeken van tegels en glas-in-lood, ook voor de ingang op de grond mozaïek van een kroon.
Binnen gaan de versieringen van mozaïeken, glas-in-lood en andere houtbewerkingen door. De bar is van rood graniet, vrolijke gestemde tegels, voetondersteuning met verwarming en grote vaten met gepolijste bronzen kranen.
Dan zijn er ook de tien cabines niet aangebracht voor comfort maar voor privacy, want ook in de Victoriaanse tijd ging men vreemd of mocht niet gezien worden met drank. Ook deze cabines zijn rijkelijk versierd met uit hout gesneden leeuwen en griffioenen, gebrandschilderd ramen met tekeningen van feeën, ananassen, Franse lelies, schelpen en clowns. Deze ramen waren bedoeld om licht door te laten en de tekeningen om nieuwsgierige voorbijgangers niet naar binnen te laten gluren. In die cabines zijn er ook koperen plaatjes te vinden om een lucifer ermee aan te strijken, anders gebeurde dit met het hout om een sigaar, sigaret of pijp aan te steken.
Om iets te bestellen bij het personeel van de pub, is er een soort of alarmsysteem in die tien cabines. Een paneel met de letters A t/m J die corresponderen met die cabines. Als laatste het hout gepolijste plafond met ook hier weer de nodige bewerkingen en de verlichting werkt op gas.
Met al die dingen om van te genieten kan men hier een glas lokaal gebrouwen bier nuttigen, Belfast Ale een bier van het Bitter type. Gebrouwen door brouwerij Whitewater uit Kilkeel, County Down wat ongeveer 75 km. ten zuiden van Belfast ligt.
En drie bieren hebben ze met de naam Belfast erin zoals: Belfast Black een Stout, Belfast Lager en de Belfast Ale. Het gaat over de Ale, een Bitter van 4,5% zwaar en het heeft een diep heldere amberkleur. De smaak is fruitig met tonen van karamel en het einde is licht bitter. Hier volgt een link naar de brouwerij en een filmpje over de Crown Liquor Saloon http://www.whitewaterbrewing.co.uk/.Reacties

Populaire posts