Bier+Randzaken = Tuborg Gold 100% Malt - Turkije

 Tuborg Gold 100% Malt


Vorig jaar behandelde ik de nodige bezittingen van brouwgroep Carlsberg en was min of meer hun Turkse gedeelte vergeten. Bij deze het wel en wee van Carlsberg in Turkije en een vakantie bier herinnering. Tot de fusie met Carlsberg in 1970 was Tuborg een eigen bedrijf met brouwerij in Kopenhagen. Maar ze probeerden ook en stuk van de bierwereld te nemen met het beginnen van een brouwerij in Turkije, wat in 1967 in İzmir gebeurde. Na de fusie met Carlsberg bleef Türk Tuborg onafhankelijk maar er bleef wel een nauwe samenwerking. Dat moet ook wel om de reputatie van het merk Tuborg te waarborgen en gebruik van het beeldmerk en dergelijke.


Maar de onafhankelijkheid van Türk Tuborg werd wel langzaam afgesnoept door Carlsberg tot het in 2001 meer dan 93% van de aandelen heeft verworven. Zo heeft Carlsberg wederom een vinger in de Turkse bierwereld, al is het maar een klein vingertje van 20% ofzo. Brouwerij Efes dat sinds 1969 bestaat domineert Turkije met zo'n 80% en heeft bezittingen in andere landen. Sterker tegenover brouwerij Türk Tuborg in İzmir staat een bierfabriek van Efes en wie op bezoek is in Turkije komt bijna niet om een bier van Efes heen. Toch besloot Carlsberg de brouwerij van de hand te doen in 2008 aan Central Bottling Company een Israëlisch bedrijf dat is gespecialiseerd in het produceren van bier, frisdrank en ander vloeibaar goed in een lastige regio. Het is dat Turkije op dit moment de scheiding tussen staat en kerk nog een rol speelt, dat kan zo in de toekomst veranderen. Is er als één van de weinige moslimlanden met een biercultuur en zo zijn er veel merken, smaken en dergelijke. Laat ik beginnen met een merk uit een lang vervlogen vakantie.


Troy Pilsner is vernoemd naar de legendarische stad waarvan lang dacht dat het een mythe was, je weet wel dat verhaal met het enorme houten paard om de stad in te nemen. Ook duidelijk bedoeld als tegenhanger van Efes wat op hun beurt is vernoemd naar historische enorme ruïnestad. Per ongeluk gespot op een Turks terras in Kuşadası, een vakantieplaats in de buurt van hetzelfde Efeze. In ieder geval het bier smaakte het beste van al die Turkse Pilseners, het had een alcoholpercentage van 5% en de kleur zoals het hoort helder goudkleurig. Een licht droog bittere smaak met wat lichte tonen aan citroen en karamel. In 2001 was het nog volop fles te krijgen en tegenwoordig alleen uit de tap bij een van de vele vakantieresorts in Turkije.


Nou mag dat paard de Turkse bierwereld binnen treden in flesvorm, komen nu vier Türk Tuborg bieren voorbij en begin met de zwaarste. 


Tuborg Special Shot heeft een alcoholpercentage 9% wat best hoog in een moslimland, wel handig die scheiding van staat en kerk. Wel in een klein petieterig blikje en daar bedoelen ze shot mee. Het is in ieder geval een helder goudkleurige Imperial Pilsener met een mierzoete smaak en een scheut branderige alcohol.Tuborg Amber 100% Malt is een helder amberkleurige Vienna, zoals die ondergistende bierstijl beaamt te zijn. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de smaak licht zacht zoet bitter met fijne tonen aan karamel en een beetje geroosterd mout. Dit is beste van alle Turkse Tuborg bieren qua smaak.Tuborg Gold 100% Malt is het vlaggenschip van de brouwerij en is niet hetzelfde als in Denemarken, die is zwaarder en stukken zoeter. Dit is een helder goudkleurige Pilsener met een alcoholpercentage van 5%, de Deen is 5,8% en een Dortmunder. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en zoete maïs. Ik koos voor deze want heb deze ook mogen testen tijdens die vakantie en was er niet kapot van.Tuborg Filtresiz 100% Malt en dat laatste woord betekent "ongefilterd" en sommige landen is het een soort van hype, hier in Nederland hadden we versies van Amstel en Brand. Eigenlijk is het een Tuborg Gold die niet gefilterd is en dat houdt in meer smaak. Het bier is wel 4,8% zwaar en de kleur troebel goud. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel en wat zwakjes citrus.


Dat was Türk Tuborg en wie Efes zat is kan dit een alternatief wezen, maar wat een lekker bier van Efes is de Efes Dark. Geen link want die is in het Turks zonder plaatjes en ook geen filmpje want die zijn er wel maar allemaal in het Turks.Reacties

Populaire posts