Bier+Randzaken = Volcelest Rotten Skull - Frankrijk

 Volcelest

Rotten Skull


Het wordt tijd voor het jaarlijkse bierverhaal over een Frans departement waar een Tour de France etappe start. Okay het is de laatste etappe naar de Champs-Élysées in Parijs, meestal een etappe voor een sprinter. De etappe begint in het departement Yvelines wat in de regio Île-de-France waar ook Parijs bij hoort. De meeste departementen in Frankrijk zijn vernoemd naar rivieren maar er zijn uitzonderingen, Yvelines is vernoemd naar een woud dat 
om één of andere reden nu het woud van Rambouillet wordt genoemd. Yvelines is qua grondgebied iets kleiner dan de provincie Groningen en het heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners. 


Het oostelijke gedeelte van Yvelines bestaat uit de voorsteden van Parijs en het noorden langs de Seine is ook redelijk stedelijk te noemen. De rest van het departement is landelijk en het eerder genoemde woud dat van naam is veranderd beslaat ook een groot gedeelte van Yvelines. Het gebied heeft de nodige château's wat Frans is voor "kasteel" en de bekendste staat in Versailles wat tevens de hoofdstad van Yvelines is of prefectuur in het Frans. Misschien interessant om te weten dat de stad Versailles drie keer hoofdstad van Frankrijk is geweest en wel van 1682 tot1715, van 1722 tot 1789 en eventjes van 1871 tot 1879. 


De Franse koning Lodewijk XIV liet het immense château bouwen op de plek waar zijn vader Lodewijk XIII een bescheiden jachtslot had. Doordat er in het begin veel werk was werd op bescheiden afstand het plaatsje Versailles gesticht. De stad heeft ongeveer 86 duizend inwoners en ziet er op zich alleraardigst uit met restaurants, cafés en winkels. Het is er wel een stuk goedkoper dan bij het château, de grootste toeristentrekker buiten Parijs waar Versailles maar 19 km. vanaf ligt. 


Terug naar Lodewijk XIV (1638-1715) de Zonnekoning was een erg ambitieus man die al op vierjarige leeftijd op de troon kwam maar pas in 1661 nam hij het heeft helemaal in handen. Het idee was Frankrijk groter maken en betere grenzen te verkrijgen, zodoende voerde hij veel oorlogen met Spanje, de Nederlanden en het Duits Rijk. Dat het château van Versailles zo groot is geworden is om niet alleen zijn familie en hofhouding te huisvesten maar ook zijn ministers en de ambtenaren kregen er een plek. Tenslotte bijna de hele Franse aristocratie ging er wonen en zo kon Lodewijk XIV ze allemaal in de gaten houden. Zo verkreeg hij de absolute macht en kon doen wat hij wilde. Dus vele bouwprojecten, geld verslindende oorlogen maakte Frankrijk bankroet, wel was het land uitgebreid.


Het château bezat 226 woningen en dubbel aan appartementen voor een persoon, er waren dagelijks tussen de 3000 en 10 duizend hovelingen aanwezig. Ook was het bekend om het strenge protocol en de weelderige hoffeesten die er werden gehouden. Omdat het in de tijd dat alles in Frankrijk gefabriceerd moest worden en dus ook alle aankleding van het interieur. Werd het nogal ijdele megalomane gebouw behalve een prestigeproject ook een economische kans, Frankrijk nam de plek van Italië over op het gebied van mode en architectuur. Het mocht er allemaal er erg overdreven weelderig uitzien maar in de tijd van Lodewijk XIV was het erg slecht gesteld op het gebied van hygiëne, alleen de koning had een badkamer en toilet. Dus de hovelingen moesten creatief omgaan met hun behoeftes en om de stank te verbloemen deden ze dat met enorme hoeveelheden parfum.


Wie het château van Versailles wil bezoeken ga vroeg want de rijen kunnen lang zijn. Men kan er voor kiezen het daadwerkelijk château te bezoeken en de tuinen die ook overdreven overdadig zijn links te laten liggen. Je moet voor beide apart betalen en doe het via de website dat scheelt ook weer wat wachttijd in de rij, ook kan men een app downloaden voor degene die niet in de rij wil staan bij de audiotour loket. Er komen niet voor niets zo'n vijf miljoen bezoekers per jaar naar dit niet zo nederige stulpje. Wordt de hectiek teveel kan men naar het stadje Versailles wandelen in 10 minuten of de trein pakken terug naar Parijs. Oh ja de start van de etappe is in Chatou een met recht een duf voorstadje van Parijs, dus verder met het biergedeelte en ik heb twee brouwerijen gevonden in Yvelines.


O'clock Brewing (2015) is te vinden in het plaatsje Bois-d'Arcy iets ten westen van Versailles. Opgericht door drie jeugdvrienden met voorliefde voor bieren uit Noord-Amerika en zodoende een Engelse naam want klinkt marketingtechnisch op dit moment perfect. Ook Duitse namen doen het goed met Lagers en met Belgisch geïnspireerde bieren zit je helemaal goed. De betekenis van de brouwerij is ook te verklaren want er is altijd wel een moment voor een heerlijk bier, er volgen twee biertjes. 


Jet Lag en die kan je krijgen als je met een vliegtuig meerdere tijdzones ben doorgevlogen. Neem een biertje met een jetlag en dat kan je vloeren. Het bier is een India Pale Ale met een heldere goud/oranje kleur en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel, hars en den, deze IPA zal niet misstaan in de Verenigde Staten.Time Out en wie heeft die wel eens nodig, nou wie zegt van niet die liegt de boel bij elkaar. Wat past beter bij zo'n time out, dat is een biertje en dan wel met een gangbare American Pale Ale. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder goud. De smaak is droog bitter met tonen van karamel, citrus en wat den en hars.Brouwerij La Vallée de Chevreuse (2008) maar ze gebruiken ook wel hun merknaam voor de brouwerij en dat is Volcelest. Begonnen in het plaatsje Bonnelles wat in de Vallée de Chevreuse ligt en dat kan men vertalen als de "Vallei der Geiten", die geiten werden er van oudsher gehoed. Het is er nog steeds landelijk, wordt nog aan houtkap gedaan en de Parijzenaren vluchten erheen in het weekend. Bonnelles ligt zo'n 29 km. ten zuiden van Versailles maar toch verhuisde de brouwerij wegens succes. Ze gingen naar het plaatsje Le Perray-en-Yvelines wat 24 km. westelijker ligt en 30 km. van Versailles. Ook is de brouwerij niet meer in de Vallée de Chevreuse te vinden maar bij het woud van Rambouillet, in ieder geval de naam bleef. Dat Volcelest betekent zoiets als een "afdruk van een jachtdier" en het logo siert een hert, die zullen er genoeg van zijn in Yvelines. Bij deze brouwerij houden ze van het Belgische kwartet namelijk de Blond, Amber, Dubbel en Tripel maar doen ook Amerikaanse stijlen. Laat ik ook hier twee bieren van ze behandelen.


Volcelest Triple en de reden dat ze dit brouwen en de andere drie is dat Leffe het meest gedronken speciaalbier in Frankrijk is. Bijna alle craftbrouwer en grote concurrent waagt zich hieraan om een stukje van de taart te krijgen. Volcelest Triple heeft een alcoholpercentage 8% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, citroen, banaan en kruiden.Volcelest Rotten Skull American IPA is Noord-Amerikaans geïnspireerd en daar wagen de Fransen zich tegenwoordig aan, met vage Engelse biernamen en diverse Noord-Amerikaanse bierstijlen zoals diverse leden van de India Pale Ale-familie voorzien van hippe artwork. Aan de schedel van het hert op het etiket van Volcelest 
Rotten Skull American IPA is te zien dat ze hun inspiratie bij de Amerikaanse brouwerij Flying Dog halen. Dit bier is wel een Double India Pale Ale want het alcoholpercentage is 8,5% en de kleur is troebel amber. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel, den en wat brandnetel en wees niet bang dat smaakt lekker. Link naar brouwerij La Vallée de Chevreuse 


Dat was het jaarlijkse Tour de France Verhaal waar grotendeels het fietsen wordt overgeslagen, maar volgend jaar een ander departement. Volgt nog een filmpje.  
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts