Bier+Randzaken Augustus (1): Celtia - Tunesië

Celtia



Jaarlijks doe ik een bierverhaal over een Afrikaans land, dit keer Tunesië want het gaat weer de goede kant op voor een bezoek. Het land is erg toeristisch en heeft genoeg goudgele stranden om lekker niks te doen, maar wie wat wil zien moet toch van zijn strandstoel of ligbed af. Ik zal drie bezienswaardige dingen behandelen en daarna het bier gedeelte.


1: El Djem een stadje met iets wat in Rome ook te zien is maar minder duur en men mag meer ronddwalen, het Amfitheater van El Djem en ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Thysdrus is de oude Romeinse naam van El Djem, het was in de Romeinse tijd een zeer welvarende stad. Het Amfitheater kon 35 duizend toeschouwers herbergen en was naar grootte het derde Romeinse amfitheater ter wereld. De tunnels waar gladiatoren en de wilde dieren door heen werden geleid zijn nog intact en hebben de tand van tijd beter doorstaan dan het Coloseum in Rome. Stukken van het Amfitheater zijn helaas in de loop van de eeuwen hergebruikt elders, toch ziet het gebouw er nog goed uit na al die eeuwen. Ook zijn hier scènes opgenomen voor de films Life of Brian and Gladiator. El Djem is heel goed bereikbaar met de trein en dat gebeurt niet zo vaak in dit soort landen.



2: Over films gesproken het dorpje Matmata geniet bekendheid bij Star Wars fans, hier zijn delen van de eerste film (Episode IV) opgenomen. Het plaatsje ligt op de rand van de Sahara en de omgeving lijkt zeer sterk op een maanlandschap met kraters en aparte heuvels. In die heuvels hebben het lokale Berbervolk verticaal woningen uitgegraven, het effect ervan is een soort air-condition en veel mensen wonen nog op deze manier. Terug naar Star Wars waar een nacht in het hotel Sidi Driss een must is voor de doorgewinterde fan, want deze locatie werd gebruikt in de film waar de familie Skywalker woonden. Vanhier uit kan men iets dieper Sahara in per kameel of per jeep om prachtige duinen en rotsformaties, mits u van zand en steen houdt. Bij zonsondergang moet je de tweede zon erbij denken, dan waan je helemaal in een Star Wars film.



3: Tunis de hoofdstad voelt aan als een kleine compacte stad, al wonen er ongeveer 2,5 miljoen mensen. Het oudste gedeelte wordt de medina genoemd en is ommuurd (kasba), daarbinnen vindt men een levendige markt (soek) waar naar hartenlust kan afdingen. Ook niet te missen is de Zitouna moskee, men mag als niet-moslim niet naar binnen maar mag wel over de binnenplaats wandelen en kan naar binnen kijken. Gebouwd in het jaar 731 en is het de op één na oudste moskee van Noord-Afrika, het materiaal dat ze hebben gebruikt komt van de oude ruïnes van Carthago. Deze liggen net buiten het centrum van Tunis, het is bekend van Hannibal die Alpen overstak om de Romeinen bijna te verslaan. Deze Romeinen kwamen uiteindelijk naar Carthago om de stad met de grond gelijk te maken, later herbouwden ze het weer en zodoende zijn de ruïnes Romeins. Het zijn er veel die ruïnes zoals Romeinse baden, een amfitheater, vroegchristelijke kerk, een kinderbegraafplaats en nog veel meer.



Verder met het bier gedeelte en voor een moslimland is het goed verkrijgbaar, behalve bij islamitische feestdagen dan mag er geen alcohol verkocht worden. Het is te koop een grote supermarkten, de iets duurdere restaurants en hotels. Cafés kunnen om een paspoort vragen om te controleren welke nationaliteit je heb, ook kunnen vrouwen toegang geweigerd worden. 


Tunesië heeft een “nationaal” bier waar men trots op is, de naam is Celtia (سلتيا) en bestaat sinds 1951. Het wordt gebrouwen door Société Frigorifique et Brasserie de Tunis en vanaf nu geschreven als SFBT, dit bedrijf produceert voornamelijk frisdranken en mineraalwater maar 29% van de omzet is bier. Celtia wordt verkocht in glazen flessen met opdruk en blik met op de ene kant een Arabische tekst en de ander het Latijnse schrift. 


Tot 2007 had Celtia het monopolie in Tunesië toen probeerde Heineken de brouwerij te kopen, maar dat mislukte tot zelf een brouwerij opende aldaar. In ieder geval het leeuwendeel wordt gedronken door toeristen, Celtia is een Lagerbier. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en een heldere gouden kleur. Het heeft een grassig aroma, de smaak is licht droog bitter met lichte tonen van moutigheid en wat hoppigheid. 


Dit was Tunesië er zijn nog meer bieren maar dat komt nog wel een keertje, ooit, ergens. Er zijn geen links en Facebookpagina’s maar wel een filmpje.







Reacties

Populaire posts