Bier+Randzaken Augustus (3): Wieckse Witte - Nederland

Wieckse Witte
Zomers weer vraagt om dorstlessend bier en twee goede bierstijlen daarvoor zijn Belgisch Witbier en Duitse Hefeweizen, laat ik groot beginnen met een rondje langs de commerciële Nederlandse bierfabrieken. Verwacht niet te veel van de smaken maar soms wil je dit type bier drinken op het terras en dan is er geen andere keuze dan deze. Even kort het verschil tussen Witbier en Hefeweizen dat de enige overeenkomst is dat ze met tarwe worden gebrouwen en beide zijn ondergistend. Het Belgische witbier wordt gebrouwen van ongemoute tarwe en waaraan allerlei ingrediënten worden toegevoegd. De bekendste ingrediënten zijn bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschillen. De smaak is vaak zoetzurig en wat kruidig, maar het geheel is meestal weinig bitter. De Duitse Hefeweizen is van hele andere orde en heeft meerdere familieleden in de Weizenfamilie zoals, Dunkelweizen,  Kristallweizen en de Weizenbock en valt onder Hefeweizen. Het gedeelte Hefe betekent gist en Weizen betekent tarwe. Weizenbier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten en de rest is gerstemot, door die tarwe krijgt het een extra volle schuimkraag. Het Duitse bier mag volgens het Reinheitsgebot uit 1516 er geen andere grondstoffen bevatten dan diverse soorten graan, uiteraard water en hop. Het troebele geel kleurige bier heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Nu zeven bieren van vijf brouwerijen.


1: Brouwerij Hertog Jan uit het Limburgse Arcen, onderdeel van het megalomane AB-Inbev brouwt Weizener. Het had ook een Witbier kunnen zijn in plaats van een Hefeweizen, ze geven het zelfs toe dat het een mix van stijlen is. De smaak is zeer licht friszurig met tonen van banaan, citrus (dit geeft het een Witbier gevoel) en iets van karamel. Het alcoholpercentage is 5,7% en de kleur is troebel goud. https://www.hertogjan.nl/ https://www.facebook.com/HertogJan


2: Grolsch had een paar jaar geleden de perfecte Hefeweizen kon zo uit Beieren komen, tot ze gingen klooien aan het produkt. Puur Weizen is de Hefeweizen die ze nu brouwen, flink teruggeschroefd in smaak. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel blond. De smaak is zeer zacht zoet, met lichte tonen van banaan en iets van citroen. Oh wat was zijn voorganger goed. http://www.grolsch.nl/  https://www.facebook.com/grolsch/?brand_redir=3764418290350573 & 4: De Zuid-Limburgse brouwerij brouwt er twee en als eerste de Gulpener Biologisch Ur-Weizen dit bier is gebrouwen met grondstoffen die verbouwd zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen, dus biologisch. Ur is Limburgs voor oer of oorspronkelijk, oftewel een bier brouwen zoals het ooit hoorde. Deze Hefeweizen heeft een troebel geel/oranje kleur en een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is licht zoetig met een weinig bitter, tonen van banaan, citroen en iets van honing. 


De tweede is een Belgisch Witbier, Gulpener Korenwolf vernoemd naar de zeer zeldzame wilde hamster die voorkomt in Zuid-Limburg. Dit bier bevat vier graansoorten te weten spelt, rogge, graan en natuurlijk tarwe. De kleur van dit bier is troebel geel met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is fris zoetig met tonen van sinaasappel en koriander, zoals een Witbier hoort te zijn. http://www.gulpener.nl/ https://www.facebook.com/Gulpener5: Abdij Onze Lieve Vrouwe Koningshoeven ook bekend als La Trappe uit Berkel-Enschot bij Tilburg en hoort bij Bavaria, ze brouwen aldaar de enigste Trappisten Witbier. La Trappe Witte Trappist aanvankelijk alleen gebrouwen voor de zomermaanden, maar wegens succes het gehele jaar verkrijgbaar. Dit bier is 5,5% zwaar in alcohol en heeft een troebel gele kleur. De smaak is licht friszurig en iets zoetigs, tonen van citroen, sinaasappel, abrikoos en koriander. https://www.latrappetrappist.com/nl/6: Heineken dochter brouwerij Brand uit het Zuid-Limburgse Wijlre, die volgens de papieren al sinds 1340 bestaan maar eigenlijk met de Brand naam is het 1870. Brand Weizen werd in 2010 langzaam geïntroduceerd in speciaal uitgezochte cafés en is niet meer weg te denken in de Nederlandse bierwereld. Deze Hefeweizen heef een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel geel. De smaak is friszurig met tonen van citroen en banaan. http://www.brand.nl/ https://www.facebook.com/Brandbier7: Heineken zelf heeft een Belgisch Witbier genaamd Wieckse Witte al komt deze van origine uit Maastricht, voor het eerst gebrouwen in 1990 bij Stadsbrouwerij De Ridder. Dit staat nog steeds op het etiket en de verwijzing naar Heineken staat er niet op, het enigste is Den Bosch waar een Heineken bierfabriek staat. Het wapen van Maastricht siert het etiket ook, al is brouwerij De Ridder door Heineken in 2003 gesloten maar sinds 1982 was het al in bezit van de Grote Groene Reus. De Ridder werd opgericht in 1857 aan de oever van de Maas in het stadsdeel Wyck, aan de overkant ligt het gezellige centrum van Maastricht. De brouwerij moest dicht omdat men niet kon uitbreiden, grote vrachtwagens konden de brouwerij moeilijk bereiken, de gemeente wilde Wyck autoluw maken en het Witbier Wieckse Witte werd te populair dat men de vraag niet aankon. Eerst werd het een tijdje uitbesteed bij La Trappe omdat Heineken niet ondergistend kon brouwen, toen ze dat zelf konden is de productie naar Den Bosch overgeheveld. Wieckse Witte heeft een troebel gele kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is friszurig en wat zoetig met tonen van citroen en koriander. Doet het goed in de zon op een zomers terras, bij gebrek aan craft Witbieren of Hefeweizeners. http://www.wieckse.nl/ https://www.facebook.com/Wieckse.bier/


De grote jongens en hun tarwebieren zijn behandeld, volgend jaar het zelfde idee (misschien andere bierstijl) maar andere samenstelling brouwers.
Reacties

Populaire posts