1ste Bier Verhaal van Januari: Grolsch Kanon - Nederland

Grolsch Kanon

2013 en het hele jaar door bieren uit plaatsen waar betaald voetbal wordt bedreven en in tact gehouden worden door gemeentes. Plaatsen met brouwerijen en betaald voetbal uit de Eredivisie en Eerste Divisie dus en ja er zijn ook plaatsen met betaald voetbal en geen brouwerijen dus die vallen af. Bijvoorbeeld Eindhoven met 2 betaald voetbalclubs heeft geen brouwerij, dus geen verhaal mocht er een brouwerij in die plaats opgericht worden dan volgt er toch nog een verhaal. Zoals het er nu voorstaat zijn er 7 plaatsen uit de Eredivisie en 10 uit de Eerste Divisie met een brouwerij.

In dit geval ga ik de ranglijst afwerken en begin met Enschede, en daar hebben we Grolsch. Eigenlijk ligt het in het dorp Boekelo wat tot de gemeente Enschede hoort en valt binnen de kwalificatie. In 1997 was al bezig met speciaal bier te proeven en was ook het jaar van 100 jaar bestaan van de beugelfles bij Grolsch. In dat jaar kwam om de 2 maanden steeds een ander speciaal Grolsch-bier uit, met 4 beugelflessen, een glas en wat viltjes.

De namen van deze bieren waren: Calixtus, Het Kanon, Twee Zwaluwen, Lodewijk XIII, Picardijn en als laatste de Vierde Wijze. De namen slaan op dingen wat met Groenlo te maken had, want daar was toen de brouwerij deze sloot in 2004. Aan het einde van dat jaar kon er gestemd worden en je raad het al het werd “Het Kanon”.

Tegenwoordig niet meer in de beugelfles maar in het bruine pijpje en blik verkrijgbaar. Het bier is nogal bedrieglijk zwaar namelijk 11,6% en de kleur is amber. De smaak is nogal plakkend verwarmend zoet, wat door het hoge alcoholische percentage komt. Hier een link en een filmpje.

http://www.grolsch.nl/
Reacties

Populaire posts