Bier+Randzaken = Tuborg Grøn - Denemarken

Tuborg Grøn


Het tweede verhaal over iets wat met Carlsberg te maken heeft en dan kan Tuborg niet ontbreken. Wat Amstel voor Heineken is, wat Jupiler voor Stella Artois is en wat Busch voor Budweiser is geldt ook voor Tubork. Het tweede merk maar wel het best verkocht in eigen land. Brouwerij Tuborg begon in 1875 in de wijk Hellerup in het noorden van Kopenhagen en alles wat rond 1870 is opgericht, is bedoeld voor het brouwen van ondergistende bieren zoals Pilsener en Lagers en zeker in landen zonder grote grottenstelsels. Heineken en Amstel kwamen ook rond die tijd opzetten want helder goudkleurig bier was zeer populair net als nu nog steeds, gelukkig is er tegenwoordig veel keuze met andere bierstijlen. Tuborg is een verbastering van Thuesborg en dit betekent Thue's kasteel, Thuesborg was een herberg die daar in de buurt stond. Wat lokale plaatsnamen zijn naar die herberg vernoemd en dus ook de brouwerij, maar door de overname c.q. fusie met Carlsberg in 1970 heeft de brouwerij van Tuborg tot 1996 dienst gedaan. Op de plek van de brouwerij zijn huizen, kantoren en winkels verrezen en straten die in die buurt zijn gelegd hebben met Tuborg te maken. Maar een reusachtige bierfles toren staat sinds 1888 aan de Dessaus Boulevard ter herinnering van het Tuborg verleden in deze buurt. 



Tuborg wordt tegenwoordig gebrouwen bij Carlsberg en behalve dat het meest verkochte merk is van Denemarken doet het goed in de rest van Scandinavië, Oost-Europa, de Balkan, Groot-Brittannië, Israël en Turkije. Laat ik 8 bieren van ze behandelen. 


Tuborg Grøn is buiten Denemarken beter bekend als Tuborg Green en zo weten we wat Grøn betekent. Dit is het vlaggenschip van de Tuborg bieren en het is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,6%, alhoewel het alcoholpercentage kan internationaal varieren. Dit bier werd voor het gebrouwen in 1880 en is de eerste Deense Pilsener, verkrijgbaar in 70 landen. Zoals alle Pilseners heeft het heldere gouden kleur en om de zoveel mensen van dienst te zijn is de smaak nogal neutraal. Dat houd in zeer licht zoet bitter van smaak en zeer lichte tonen van karamel plus een zeer licht grassig aroma.


Tuborg Classic ondanks zijn naam en redelijk oud uitziende etiket is het dit bier maar 30 jaar oud. Het was voor het 120 jarige jubileum gebrouwen in 1990 en het biertype is een Vienna. Dit is een ondergistende bierstijl die ontstaan is in Wenen en valt op door de heldere amber kleur, dit was voor 1870 de populairste bierstijl. Tuborg Classic heeft een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder amber tegen goud aan. De smaak is licht zoet bitter met wat tonen van karamel en getoast mout. 



Tuborg Guld is heet buiten Denemarken Tuborg Gold en zo hebben we weer een Deens woord geleerd. Dit bier is een Dortmunder of ook Export genoemd, wat moutiger is dan Pilsener en wat hoger alcoholpercentage om een langere reis te doorstaan. Tuborg Guld werd voor het eerst gebrouwen in 1895 voor de export in eerste instantie, maar doet het goed in Denemarken zelf en vooral in Zweden. Sinds 1950 siert een silhouette van dame en de bijnaam van het bier is "den gyldne dame" oftewel "de gouden dame". De kleur is helder goud met een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van zoete maïs en honingachtige zoetheid.




Tuborg Rød is internationaal bekend als Tuborg Red, wat dat betekent daar komen jullie wel achter. Dit is het eerste bier dat Tuborg ooit brouwde in 1875 en ze stopte ermee in 2002, maar in 2007 kwam het terug. Alleen is een seizoensbier geworden en komt het uit op 13 mei, de verjaardag van Tuborg. Het bier is een Dunkel, de oudste ondergistende bierstijl die er is. Tuborg Rød heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is helder bruin met een rode gloed. De smaak is redelijk droog bitter met een zoetje, tonen van geroosterd mout, karamel en wat gedroogd brood. 




Tuborg Påskebryg betekent zoiets als "paas brouwsel" en beetje elke brouwerij in Denemarken komt rond Pasen met een speciaalbiertje, Tuborg was in 1913 de eerste en heeft een bijnaam namelijk "Kylle Kylle" en dat betekent zoiets als "kuiken kuiken". Die vogeltjes sieren het blik en het etiket op het flesje. Het bier is een Vienna met een alcoholpercentage van 5,7% en de kleur is helder oranje. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd mout. 



Tuborg Julebryg is de seizoen tegenhanger en dit is het kerstbier en dat betekent Julebryg. Kerstbieren is voor elke Deense brouwerij een heel belangrijke gebeurtenis en Tuborg heeft zelfs een speciale dag geïntroduceerd. De eerste vrijdag van November noemen ze J-dag en de J staat voor Jule en dat is Kerst, trouwens voor de Påskebryg hebben ze een P-dag en dat is iets minder populair. Tuborg Julebryg bestaat sinds 1981 en daarvoor was het een gewone Tuborg Grøn met een kerst geïnspireerd etiket en de bierstijl is een Lager. Het bier heeft een heldere donker gouden kleur met een alcoholpercentage van 5,6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets wat op drop lijkt.



Tuborg Fine Festival werd speciaal gebrouwen voor Groot-Brittannië en wel ter ere van de kroning van koningin Elisabeth II in 1953. Uiteindelijk kwam dit bier twee jaar later op de Deense markt en leidt sinds die tijd een iets verborgen leven. De bierstijl is een Strong Pale Lager en dit is een ondergistende bierstijl met een alcoholpercentage vanaf 6,5%. Er wordt meer mout gebruikt bij het brouwproces en dus ook meer suikers die worden omgezet in alcohol, dus een hoger alcoholpercentage. Tuborg Fine Festival ook bekend als FF heeft een alcoholpercentage van 7,5% en kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer zoet met een weinig bitter, tonen van zoete maïs, marsepein, grapefruit en wat branderige alcohol.



Tuborg Skøll is ontstaan in Frankrijk bij brouwerij Kronenbourg wat eigendom is van Carlsberg in 2013. Dit hippy trendy brouwsel moet de concurrentie aangaan met Desperados wat bij Heineken hoort en ook is ontstaan in Frankrijk bij brouwerij Fischer. Desperados is aangelengd met tequila en met Tuborg Skøll gooien ze het over de vodka boeg. De bierstijl met dit bier is Shandy waarbij het 50% bestaat uit bier en de andere helft limonade en vaak een alcoholpercentage rond de 2%. Alleen niet met deze want door de vodka is Tuborg Skøll 6% en kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet met tonen van citroen en wat vodka en van al de Tuborg bieren in dit verhaal wel de minste. Als laatste Deense woord is skøll wat "proost" betekent in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Skøll op alle bieren die nog moge komen.


Dit was Tuborg en ergens volgende maand een ander Carlsberg verhaal, maar eerst de link en filmpje






Reacties

Populaire posts