Bier+Randzaken = Galway Bay Buried At Sea - Ierland

Galway Bay Buried At Sea


De tweede bierverhaal over een culturele hoofdstad van Europa van dit jaar, de eerste ging over het Kroatische Rijeka en nu is het beurt aan het Ierse Galway. De stad is tevens hoofdstad van de gelijknamige county en is te vinden in het westen van Ierland, er wonen ongeveer 80 duizend mensen. Doordat er een universiteit is in Galway heeft het een levendig uitgaansleven, een uitvalsbasis om de regio te bezoeken en Ieren zelf komen hierheen voor een vakantie. 


Galway heeft in de geschiedenis de nodige up en downs meegemaakt, zodoende floreerde de stad in de 16de eeuw dankzij handelscontacten met Spanje en Frankrijk. Ook maakte ze twee ongelukkige keuzes met de Opstand van 1641 en Jacobus II te steunen tegen zijn schoonzoon Willem III. Dit was een keuze in de 17de eeuw voor de katholieken die de handelscontacten hadden en de stad verlieten, dit deed de economie verslechteren en had zijn invloed tot in de 19de eeuw. De Grote Hongersnood van 1845 tot 1850 zeker niet mee en veel Ieren emigreerden naar Amerika en Groot-Brittannië. Na de toetreding tot de EU in 1973 werd het langzaam beter en de stad werd interessant voor Amerikaanse en Canadese bedrijven als vestigingsplaats. 


Buiten de vele pubs is er veel te zien en te bezichtigen in Galway zoals Lynch's Castle een middeleeuws huis, Spanish Arc een middeleeuwse stadspoort, de kathedraal en nodige andere kerken en de museums. De Promenade in de wijk Salthill heeft een badplaatsgevoel als de zomerzon schijnt, die is nogal schaars aan de westkust van Ierland. Maar als die schijnt dan kan het flaneren beginnen en men kan een duik nemen in de koele Atlantische Oceaan. https://www.giaf.ie/


Met het biergedeelte van Galway zit het wel goed, stukken beter dan Rijeka van het vorige verhaal. De craftbeer-boom heeft hier goed toegeslagen er zijn 6 brouwerijen in en rond Galway, maar ik behandel er nu 1 en die toekomst doe ik een rondje County Galway. Brouwerij Galway Bay is nu aan de beurt en van ze heb ik 3 bieren op, ze bestaan sinds 2009. Het begon allemaal in de pub The Oslo in de wijk Salthill en ze waren 1 van de eerste brewpubs van Ierland. Kleinschalig bedoeld maar door de recessie rond 2010 sloten veel pubs en men kwam naar The Oslo, dus ze werden slachtoffer van eigen succes doordat hun eigen bieren nog eens goed smaken. Ze namen zelf ook pubs over in Galway en Dublin, ook kwam er een productiebrouwerij in het dorp Oranmore, 10 kilometer buiten Galway. Zodoende zijn de bieren goed verkrijgbaar en ook in Nederland en nu de 3 bieren.


1: Bay Ale is een Red Ale met een alcoholpercentage van 4,4%, dat is ook op het plaatje hierboven te zien. De kleur is helder donker amber en de smaak is droog bitter en het heeft tonen van citrus en een beetje karamel. Een typische Irish Red Ale met een Amerikaanse twist. Het bier is vernoemd naar de baai waar Galway aan ligt, net zoals de brouwerij en het bier heet officieel Galway Bay Bay Ale dat wat dubbelop klinkt.Stormy Port is een Porter met een alcoholpercentage van 5,5%, wederom zie ook het plaatje. De kleur van het bier is helder donker bruin met een droog bittere smaak met tonen van geroosterd mout, pure chocolade, karamel en beetje espresso. De naam van het bier slaat op het stormachtige karakter van de Atlantische Oceaan en het Port gedeelte verwijst naar de bierstijl Porter.


Buried At Sea is een Milk Stout deze Stout variant wordt gebrouwen met lactose om het bier wat zoetig te laten smaken. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% wat wederom ook hierboven te zien is. De kleur van het bier is zeer donkerbruin met een licht zoet bittere smaak, het heeft tonen geroosterd mout, melk chocolade en een klein beetje koffie. De naam van het bier betekent "zeemansgraf", ooit een plechtige gebruik bij een overlijdende op een schip. Vroeger deden ze dit bijna altijd wegens ruimtegebrek en eventueel stank overlast. Vervolgens werd de overledene in een doek genaaid, met kogels of zand verzwaard en vervolgens na een gebed vanaf een plank de zee in geschoven. Alle biernamen hebben met de zee te maken en ook deze misschien morbide naam, maar het bier is lekker.


Dit was Galway de culturele hoofdstad van Europa en volgend jaar zijn het 3 steden dus verwacht daar verhalen over dat thema, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 

Reacties

Populaire posts