Bier+Randzaken = Bronckhorster Nightporter - Nederland

Bronckhorster Nightporter


Laat ik eens een rondje Nederland doen omtrent de bierstijl Porter en zijn familieleden. De familie van dit  donkerbruine bier zal ik even behandelen.

1: Porter is in Londen ergens rond 1730 ontstaan en was het eerste bier dat rijpte in de brouwerij. Daarvoor werd jong bier bij de brouwerij gekocht en thuis verder bewaard of gelijk opgedronken. Rond 1800 was Porter de meest gedronken bierstijl in de wereld maar werd verdrongen door Pilsener en na 1860 was het wel een beetje over en na de 1ste Wereldoorlog ook wel in Groot-Brittannië. Rond 1950 bestond het helemaal niet meer. In 1972 begon de revival van Porter in het Amerikaanse San Francisco bij brouwerij Anchor en langzaam sloeg de vonk ook over in Groot-Brittannië en vervolgens de rest van de wereld. 
2: Baltic Porter is ontstaan eind 18de eeuw in de Baltische landen die toen bij Rusland hoorden, ook werden ze populair in Polen, Finland en voormalige Oost-Duitsland. Het was het lokale antwoord op de Imperial Stout die gebrouwen werd in Groot-Brittannië. In die tijd werd de Baltic Porter bovengistend gebrouwen en na 1870 ondergistend en in het westen werd de bierstijl vergeten na de 2de Wereldoorlog toen Oost-Europa achter het IJzeren Gordijn verdween. Na de val van die gordijn kwam de Baltic Porter weer in de belangstelling en de Baltic Porter is vaak zwaarder in alcohol en zoeter van smaak. De bijna uitgestorven Oost-Duitse Baltic Porter heeft of had een alcoholpercentage van gemiddeld rond de 4%.
3: Imperial Porter is eigenlijk de bovengistende Baltic Porter maar langzaam begint deze naam in te burgeren, de naam is ontstaan in Amerika. Hier worden Porters mee bedoeld die een alcoholpercentage hebben vanaf 7% en hoger. Minder robuust van smaak dan een Imperial Stout maar wel zoeter.
4: Smoked Porter wordt gebrouwen met rookmout en dit gemout graan dat is gedroogd boven een vuur. Gewone mout wordt gedroogd door middel van warme lucht en/of zonlicht. De rookmout methode wordt nog traditioneel gedaan in het noorden van Beieren en voornamelijk in Bamberg. Maar het schijnt dat Londense brouwers in de vroege 18de eeuw ook rookmout gebruikten al is het niet helemaal zeker. Maar in ieder geval de moderne Smoked Porter is ontstaan in 1988 bij Alaskan Brewery uit Juneau, Alaska en ook overgewaaid over de wereld. 
Dan zijn er versies met toevoegingen zoals koffie, pompoenen, pepers, vruchten en noten om wat op te noemen. Ook kunnen Porters overgeheveld worden op een gebruikt vat whiskey, sherry, rum en weet ik nog meer wat voor extra rijping en smaak verandering. Laat ik 10 diverse Nederlandse Porters behandelen en begin ik in mijn woonplaats Leiden.



Leidsch Morsporter van Leidsch Bier - Keytown Craft Brewers (2003) bestaat sinds 2011 en is na een uitgebreide test van verschillende brouwsel in cafe Lemmy's in de Morsstraat gekozen. Spontaan werd de naam verzonnen want in dezelfde straat staat de Morspoort, 1 van de 2 Leidse stadspoorten die er nog staan en je raadt het vervolg wel. De Morsporter heeft een alcoholpercentage van 6,1% en de kleur is bijna zwart maar toch nog bruin. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, pruimen en bessen. 
www.leidschbier.nl https://www.facebook.com/LeidschBier/ 



Neptunus Erebus is van huurbrouwerij Neptunus Bier (2013) uit Leiderdorp en als ik het laten ze hu bieren brouwen bij Klein Duimpje, Hillegom. De huurbrouwerij is vernoemd naar de Romeinse god van de zee en de bieren naar diverse mythologische godheden. Deze Porter is vernoemd naar de Griekse god van de duisternis, qua kleur van de bier is de naam goed gekozen. De Erebus gaat door voor een Coffee Porter, een Porter met een toevoeging. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,7%, de kleur is zeer donkerbruin en kan in de Imperial Porter hoek gezet worden. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, veel koffie en wat chocolade. 
www.neptunusbier.nl https://www.facebook.com/NeptunusBier/



Kompaan 45 Vrijbuiter komt uit Den Haag en wordt gebrouwen door Kompaan Bier (2012). Begonnen door 3 vrienden als brouwhuurder maar sinds 2016 hebben ze een brouwerij met proeflokaal vlakbij de Binckhorsthaven naast de oude sigarettenfabriek van Caballero. Aanvankelijk hadden de bieren een nummer als naam wat op brouwschema nummers sloeg, maar later werden kompaan gerelateerde namen gebruikt. Kompaan 45 Vrijbuiter is ook een Imperial Porter al noemen ze het zelf Double Porter, het alcoholpercentage is 7,1%. Het donkerbruine bier heeft een fijn droog bittere smaak met tonen van geroosterd mout en chocolade. 
www.kompaanbier.nl https://www.facebook.com/kompaanbeer/?ref=page_internal



De Molen Tsarina Esra Imperial Porter komt uit Bodegraven en is van brouwerij De Molen (2004). Van alle nieuwe brouwerijen van na 2000 in Nederland heeft deze innovatieve brouwer wel de hoogste ogen gegooid en is wereldwijd te vinden. Zo goed dat Swinkels Family Brewers ook bekend als Bavaria de boel hebben gekocht. Volgens mij hebben ze inmiddels meer dan 800 soorten bier gebrouwen, vooral het heftigere werk met bierstijlen zoals Imperial Stout, Double IPA, Saison, Rauchbier en ook Imperial Porter uiteraard met een twist. De Molen Tsarina Esra Imperial Porter is de zus van De Molen Rasputin en dat is een Imperial Stout, blijft toch een Russische connectie deze bierstijlen met dito namen. De zeer donkerbruin kleurige bier heeft een alcoholpercentage van 10,1%. De smaak is droog bitter met wat zoetheid dat erdoor heen komt. Tonen van geroosterd mout, pure chocolade, drop, vanille, koffie, pruimen en aardbei.
www.brouwerijdemolen.nl https://www.facebook.com/BierbrouwerijDeMolen



Klein Duimpje Porter komt uit de Bollenstreek en om precies te zijn Hillegom en de brouwerij heet Klein Duimpje (1997). Ontstaan uit een hand gelopen hobby en langzaam gegroeid van huurbrouwerij naar een echte brouwerij, in dit geval een oude bollenschuur met een proeflokaal. Ze brouwen vele soorten en dus ook een Porter en op het etiket staat een afbeelding van de herkomst van het woord. Porter is Engels voor kruier of drager en in de 18de en 19de eeuw was het zwaar werk, na het werk dronken ze een bier dat naar hen werd vernoemd. Klein Duimpje Porter is een toegankelijker dan de vorige met zijn 6% en de kleur is donkerbruin. De smaak is licht droog bitter met tonen van geroosterd mout en karamel. 


Two Chefs Howling Wolf is de creatie van twee Amsterdamse chef-koks die besloten bier te gaan brouwen en inmiddels zijn ze samen gaan werken met Bar Alt, waar hun bieren kan worden gedronken en ook worden gegeten. Two Chefs Brewing (2012) heeft de weerwolf erbij gehaald omdat verhalen erover populair waren in het Londen van de 19de eeuw waar Porter vandaan komt. Two Chefs Howling Wolf is een Imperial Porter met een alcoholpercentage van 8% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade, beetje citrus, beetje geroosterd mout en een beetje rookmout. 



De Bierfabriek Nero is te drinken bij hoe kan het ook anders bij De Bierfabriek (2011) in Amsterdam en ze hebben ook filialen in Delft en Almere. Hier kan men een taptafel nemen om 1 van hun 4 bieren zelf tappen. Eigenlijk draait het hier om de boerderijkippetjes die boven het spit klaar worden gemaakt wat gedronken kan worden met een degelijk brouwsel. Oh ja vergeet niet al die pinda's op te eten en de schil op de grond te gooien, is goed voor de vloer. Het huisbier De Bierfabriek Nero is de meest toegankelijkste van de 10 Porters uit het verhaal, Nero is Italiaans voor zwart wat het bier ook bijna is en het alcoholpercentage is 5,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van chocolade, karamel en geroosterd mout.
www.bierfabriek.com https://www.facebook.com/bierfabriek/




De Kromme Haring Smokey The Barracuda en daarvoor gaan we naar Utrecht waar veel brouw initiatieven te vinden zijn en brewpub De Kromme Haring (2014) is er 1 van. De brewpub is te vinden op het herontwikkelde industrieterrein Merwede in Utrecht-Zuid, waar een behoorlijk industrieel gebouw een nieuwe functie heeft gekregen. Het gebouw wordt gedeeld met een bakker, koffiebrander. bloemenwinkel en dus ook een brouwerij, zo krijgt zo'n vervallen industriegebied een nieuw leven wat buiten Utrecht ook gebeurt. Bij deze brouwerij staat gist voorop in plaats van hop en mout, want gist als je de werking van door hebt dan zijn er smaak wonderen mogelijk. Alle bieren hebben te maken met zeewezens en Smokey The Barracuda is het eerste bier wat ze brouwden, de barracuda is een roofvis trouwens. De naam zegt het al dit bier is een Smoked Porter en een gedurfde zet, het is weer eens anders dan te debuteren met een afgezaagde Blond, Tripel of IPA. Deze donkerbruine vis heeft een alcoholpercentage van 8,5% wat hem eigenlijk een Imperial Smoked Porter maakt. De smaak is droog bitter met een gerookt aroma van bacon, het heeft tonen van geroosterd mout, drop, chocolade en karamel. 
www.dekrommeharing.nl https://www.facebook.com/dekromme.haring/ 


Bax Bier Koud Vuur is de volgende Smoked Porter en deze komt uit Groningen uit de ketels van Bax Bier (2014). Twee vrienden van een Groninger studenten wielervereniging waarvan 1 met de achternaam Bax beginnen met experimenteren in de keuken, vervolgens huurbrouwen en in 2016 een eigen brouwerij met proeflokaal in een oud bedrijfspand. Flink stuk buiten het centrum aan het water van het Reitdiep, een diep kan een kanaal en een natuurlijke waterweg zijn die een waterdiepte heeft voor scheepvaart. Bax Koudvuur is hun eerste bier en toevallig ook een Smoked Porter alleen donkerbruine bier heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is droog bitter met een bescheiden rokerig aroma, tonen van koffie, chocolade en geroosterd mout.
www.baxbier.com https://www.facebook.com/baxbier/

 

Bronckhorster Nightporter de laatste en nipt de beste van het stel, gevolgd door de Molen en Kromme Haring maar de rest is ook niet slecht. Voor dit bier gaan we naar het Gelderse buurtschap Rha wat te vinden is in de gemeente Bronckhorst, bekend van het kleinste stadje van Nederland. Bronckhorster Brewing Company (2005) is hier te vinden in een boerderijschuur met de naam Rodenburg, wat tot 2016 de naam van de brouwerij was. Dit is het geesteskind van Steve Gammage een Engelsman die sinds 1980 in Nederland woont met zijn Nederlandse vrouw Yvonne. Tot 2010 had hij een schildersbedrijf die hij verkocht om vervolgens Rodenburg over te nemen en vol voor het brouwen te gaan. De brouwerij heeft ook een proeflokaal en is te bereiken per auto, taxi, fiets of te voet, vergeet de bus want die komt to Steenderen en dan kan je nog 45 minuten lopen. In ieder geval het is de moeite waard om een Nightporter te proeven en andere bieren van ze. Bijna zwart van kleur maar toch nog donkerbruin, het alcoholpercentage is 8% wat het een Imperial Porter maakt. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, pure chocolade, beetje drop en heel vaag wat rookmout. 
www.bronckhorster.beer/ https://www.facebook.com/bronckhorsterbrewingcompany/


Dat waren ze en voor elk wat wils, tenslotte een filmpje.




Reacties

Populaire posts