Bier+Randzaken September (6): Halne Mega Mocne - Polen

Halne
Mega Mocne
                                

In dit verhaal som ik een lijst Poolse bieren op en ze vallen allemaal onder de bierstijl Strong Pale Lager maar ze kunnen ook Imperial Pils heten. Deze bieren zien er als een normale Pilsener of Lager uit maar alleen ze hebben een alcoholpercentage die een stuk hoger uitvalt, van 6% tot wel over de 12%. Dus het wordt met de smaak wel wat zoeter en er is ook wat alcoholische branderigheid waar te nemen. Eigenlijk brouwen ze dit om met wijn en wodka te concurreren, deze bieren zijn wel een stuk goedkoper. Bij een beetje Poolse buurtsuper kan men deze (abominatie) bieren vinden voor degene die het aandurft. Ik plaats ze niet in een volgorde van slecht naar goed, maar behandel een bier en geef ze een cijfer van 1 tot 5.


1: Warka Strong heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder donker goud/amber. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel en iets van gember. Het wordt gebrouwen bij brouwerij Warka uit het gelijknamige stadje, onderdeel van Heineken. De brouwerij is één van de oudste van Polen want ze gaan sinds 1478 mee. Een historisch feitje voordat Paus Clemens VIII (1536-1605) paus werd was hij diplomaat van het Vaticaan in Polen. Hij werd ernstig ziek en prevelde om het heilige bier van Warka. Nadat hij hiervan dronk genas de man en werd een belangrijke paus later. (4/5)



2: Dębowe Mocne heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder goud/oranje. De smaak is zoet met weinig bitter en wat brandend alcohol, tonen van zoete maïs gedoopt in sterke drank. Dębowe betekent “eik” en Mocne betekent “sterk” en vele Mocne’s volgen verderop. Het wordt gebrouwen door Kompania Piwowarska wat eigendom is van het Japanse Asahi. (1/4)



3: Hevelius Kaper heeft een alcoholpercentage van 8,7% en de kleur is helder amber. De smaak is plakkerig zoet met een klein bittertje, tonen van karamel en wat branderigheid door de alcohol. Het wordt gebrouwen bij brouwerij Elbląg en het hoort bij Heineken. Ooit werd het gebrouwen door brouwerij Hevelius uit Gdańsk, maar deze brouwerij is gesloten. De naam heeft te maken met de kaapvaart, de legale piraterij tijdens oorlog van rond de 16de eeuw tot de 18de eeuw en Gdańsk was een haven voor de kapers. (3/5)



4: Tatra Mocne 15.1° heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder donker goud. De smaak is niet te zoet bitter en het heeft gebalanceerde tonen van zoete maïs en karamel. Het wordt gebrouwen bij brouwerij Żywiec en dit ook onderdeel van Heineken. Het merk Tatra is vernoemd naar het gelijknamige gebergte wat de grens vormt met Polen en Slowakije. De 15.1° heeft te maken met de ballingschaal en niet met het alcoholpercentage. Tatra is het 2de merk van brouwerij Żywiec want het is goedkoper en dus populairder. (4/5)



5: Zamkowe Mocne heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder goud. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van karamel, rode appels en iets wat op kaneellikeur lijkt. Het wordt gebrouwen door de regionale brouwerij Namysłów uit het gelijknamige stadje. Trouwens waar de brouwerij staat, stond ooit een kasteel en in het Pools is dat Zamkowe dus zo is de naam uitgelegd. (4/5)



6: Łomża Mocne heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder donker goud. De smaak is zoet en een weinig bitter, tonen van karamel, peer en appel beetje doordrenkt in alcohol. De brouwerij is opgericht in het gelijknamige plaatsje Łomża in 1968, een typisch gestichte brouwerij door de communistische regering van die tijd. Brouwerij Łomża hoort tegenwoordig bij brouwerij Van Pur en lees verder dan komen er nog wat Mocne bieren van ze voorbij. (1/5)



7: Okocim Mocne heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter en dan wel op de gebalanceerde manier van een goed Pilsener. Het heeft tonen van citroen en een beetje karamel, wel aanwezig is de branderigheid van de alcohol maar heel vaag en subtiel. Brouwerij Okocim is eigendom van het Deense Carlsberg, in het communistische tijdperk mochten ze bier exporten naar het westen samen met Żywiec. Ze claimen de eerste te zijn met deze bierstijl in Polen. (5/5)



8: BOSS Beer 8,1% het alcoholpercentage is te lezen in de biernaam, de kleur van het bier is helder goud. De branderigheid van de alcohol is goed verborgen en de smaak is wel overdreven zoet met tonen van zoete maïs, popcorn en kazigheid. Het wordt gebrouwen door brouwerij Witnica maar zoals jullie door hebben is dit bier slecht, wat wel geniaal is de Black BOSS Porter maar dat terzijde. (0/5)



9: Żubr Ciemnozłoty heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is donker goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets van koffie. Altijd willen weten wat “donker goud” in het Pools is, nou dat is namelijk ciemnozłoty. Żubr betekent wisent of ook bekend als de Europese bizon. Ze komen in Polen in het wild voor vlakbij de stad Białystok. De brouwerij heet ook zo en hoort bij het Japanse Asahi. (5/5)



10: Perła Mocna heeft een alcoholpercentage van 7,6% en de kleur is donker goud. De smaak is zoet en een licht bittertje, het heeft tonen van zoete maïs, cornflakes, peer en karamel. Het wordt gebrouwen door brouwerij Lubelskie uit de stad Lublin. Maar ze gaan langzaam het merknaam Perła gebruiken, dat betekent “parel” in het Nederlands. Mocna is hetzelfde als Mocne dus het betekent ook “sterk”, verderop volgt nog een keer andere schrijfwijze. (1/5)



11: Lech Mocny en daar is de eerste al, het heeft een alcoholpercentage 6,2% en de kleur is helder donker goud. De smaak is licht zoet bitter met verfijnde tonen van karamel. Dit is de de op één na laagste in alcohol van deze Poolse Strong Pale Lagers/Imperial Pilseners, dus de smaak neigt meer naar de Lager/Pilsener bierstijl. Het wordt gebrouwen door brouwerij Poznan en deze is ook eigendom van het Japanse Asahi. (4/5)


12: Karpackie 9% en het alcoholpercentage staat in de naam, de kleur is helder goud. De smaak is vooral zoet maar er is ook een bittertje. Het heeft tonen van groene appels en er is ook wat branderigheid van alcohol. De biernaam heeft ook te maken met een gebergte, het Tatra gebergte van een stuk terug is onderdeel van de Karpaten. In het Pools noemen ze het Karpackie en het bier komt bij brouwerij Van Pur vandaan en is tweede merk van ze. (2/5)



13: Van Pur 10% en wederom het alcoholpercentage in de naam, de kleur is helder donker goud. De smaak is plakkerig zoet met een bittertje. De alcohol is nadrukkelijk aanwezig al komen er tonen van peer en karamel door. Brouwerij Van Pur is de grootste brouwerij in Poolse handen en ze moeten het hebben van export en supermarktmerken. (2/5)



14: Van Pur 12% en ja dit is de zwaarste in het rijtje en de kleur is helder donker goud. De smaak is belachelijk zoet en de branderige alcohol heeft duidelijk de overhand. Het heeft tonen van een appeltaart die gedrenkt is in de sterke drank, niet voor watjes dit brouwsel. Brouwerij Van Pur komt uit het zuidoostelijke Poolse dorpje Rakszawa wat in de Karpaten te vinden is. (1/5)   



15: Halne Mocne heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder goud. De smaak is lekker overdreven zoet en brand lekker door de alcohol. Het heeft tonen van appel likeur en karamel. Brouwerij Van Pur gebruikt de merknaam Halne voor de goedkopere Strong Pale Lagers/Imperial Pilseners in blik en zometeen volgt er nog één. Trouwens Van Pur brouwt ongeveer 30 merken in deze bierstijl, van 6% tot 12% zwaar. (1/5)



16: Halne Mega Mocne heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is helder donker goud. Tot mijn verrassing is de smaak niet zo plakkerig zoet en de branderigheid van de alcohol is subtiel aanwezig, allemaal in balans en makkelijk maar gevaarlijk drinkbaar. Het heeft tonen van karamel, citroen en ananas. Zodoende is dit goedkoop uitziende bier de titel van het verhaal geworden. Op het blik staat een beer en Halne is geen “beer” in het Pools, maar een typische bergwind die in het Tatra gebergte waait en voor veel last kan zorgen. (5/5)



17: Harnaś Mocne heeft een alcoholpercentage 7% en de kleur is helder donker goud. De smaak is zoet bitter en je gaat de branderige alcohol missen want die hebben ze goed weggewerkt. Het bier heeft tonen van karamel en wat groene appels. Harnaś is het tweede merk van brouwerij Okocim en het betekent zoiets als “leider van roofovervallers uit de bergen”. Er is wel een rode lijn met deze bieren, ze zijn gerelateerd met bergen en wat er bij komt kijken. (5/5)



18: Wojak Super Mocny heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is helder goud. De smaak is in het begin zoet bitter maar later slaat de branderigheid van de alcohol toe. Het heeft tonen van karamel, peer en appel. Wojak is een merk van een brouwerij die niet meer bestaat en het wordt gebrouwen bij brouwerij Tyskie en die hoort bij het Japanse Asahi. Wojak is Pools voor “soldaat”, misschien daarom die drie (generaals)sterren op het etiket. (1/5)



19: Specjal Mocny heeft een alcoholpercentage van 6,7% en de kleur is helder donker goud. De smaak is mild zoet bitter en neigt zelfs naar droog bitter, het heeft tonen van karamel. Van alle bieren tot nu is dit in vergelijking denk wel de saaiste en tevens de veiligste. Specjal is het tweede merk van brouwerij Elbląg wat bij Heineken hoort. (4/5)



20: Bojan Toporek is de laagste van allemaal in alcoholpercentage namelijk 6% zwaar, de kleur is een beetje troebel goud. De smaak is een beetje droog bitter met tonen van sinaasappel. Dit is de eerste in deze bierstijl die een beetje anders wil zijn. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bojanowo en die hoort bij de jongste Poolse brouwerijgroep genaamd Regionalne Jakubiak, deze blaast nieuw leven in (gesloten) oude brouwerijen. Dan nog een Pools woord vertalen en dat is natuurlijk Toporek wat dat betekent “hakbijl” Het bier is ter ere van de brandweer, zodoende de bijl en de rode kleur op het etiket. (5/5)


Dit was een waslijst aan niet zo beste bieren, acceptabele bieren, verrassende bieren en hier en daar een pareltje. Geen links want het zijn mij er te veel, dus ook geen Facebookpagina’s maar een filmpje kan er wel vanaf.


Reacties

Populaire posts