Bier+Randzaken September (3): Spaten Oktoberfestbier - Duitsland

Spaten Oktoberfestbier


AB-Inbev verhaal en wederom weer in Duitsland, dit keer in München de hoofdstad van Beieren. Hier zijn ze eigenaar Spaten-Franziskaner-Bräu en Löwenbräu, twee grote brouwerijen die een straat van elkaar zijn verwijderd en bij de grootste brouwgroep ter wereld horen. Löwenbräu heb ik al vorig jaar behandeld, dus klik op de link voor dat verhaal. http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/09/bierrandzaken-september6-lowenbrau.html Het sinds bestaande 1397 bestaande Spaten-Franziskaner-Bräu na 457 jaar van wisselen met eigenaren en locaties. De brouwerij kreeg het een vaste plek sinds 1854 waar ze nu nog zitten, al wordt er nu gebrouwen bij buurman Löwenbräu maar de rest gebeurt er nog wel.


Maar brouwerij Spaten (het Franziskaner gedeelte volgt verderop) is verantwoordelijk voor het uitvinden van een bierstijl en een extra naam aan een bierstijl. Als eerst  Gabriel Sedlmayr de tweede eigenaar van Spaten in de jaren van 1839 tot 1874, hij reisde heel Europa af om de fijne kneepjes van alle brouwtechnologiën te leren. In Groot-Brittannië kwam hij in aanraking met brouwerij laboratoriums wat in die tijd revolutionair was. Ook nam hij het idee van een brouwerij aangedreven op stoom mee naar München, dit leverde uiteindelijk het industrieel brouwen op. Men kon meer brouwen, het bier langer goed houden en veel verder leveren.

De bierstijl die ze hebben uitgevonden is de ondergistende bierstijl Helles, het Münchener antwoord op Pilsener. Helles betekent “helder” in het Duits en dat hebben ze hetzelfde met een Pilsener, een heldere gouden kleur. De Helles is minder bitter van smaak dan een Pilsener, maar meer moutiger van smaak. Qua alcoholpercentage zijn de Helles wat zwaarder van 4,9% tot 6% en Pilseners zijn er van 4% tot 5%.


De Helles van Spaten is te vinden onder de volgende namen, Spaten Münchner Hell of Spaten München of Spaten Premium. De kleur is dus helder goud en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is licht zoet bitter met subtiele tonen van karamel.


Dan even kort naar het Franziskaner gedeelte van de brouwerij naam, deze fuseerde in 1922 met Spaten en gingen ze onder de huidige naam verder. Alle Hefeweizen-bieren worden sinds 1964 onder de naam Franziskaner verkocht, goed verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Maar zal in de toekomst een verhaal aan deze tak van de brouwerij weiden.

Nou het Oktoberfestbier en het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van een koninklijk huwelijk. Lange tijd dacht ik dat het geschonken bier hetzelfde was als ze nu serveren, maar dat licht even anders. Van 1810 tot 1872 was de gebruikte bierstijl een Dunkel en dat laatste jaar was brouwerij Spaten door zijn Dunkels heen. Ze hadden alleen een helder amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 6%, dus uit nood gingen ze dat maar serveren en het werd een succes. De bierstijl die gebruikten was een Märzen, een bier gebrouwen in Maart en März is de Duitse naam voor die maand. Deze ondergistende bierstijl werd gedronken in de nazomer en door het lange rijpen is de alcoholpercentage hoger dan een Helles of Pilsener, zo rond 5,5% tot 6,5%. De Märzen heeft een helder oranje of amber kleurtje, de Oktoberfestbieren zijn in de loop van jaren helder goudkleurig geworden.


Alleen in München heten ze Oktoberfestbier en daarbuiten heten ze Märzen. Spaten Oktoberfestbier heeft een alcoholpercentage van 5,9% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet en de bitterheid is zacht, het heeft zachte subtiele tonen van karamel.

Dit was een verhaal over de eerste Helles en de eerste die gebruik maakte van de naam Oktoberfestbier. Het komende Oktoberfest is van zaterdag 21 september tot 7 oktober, dus trek je lederhosen of dirndl aan en ga naar München. Volgt nog de link en een filmpje. https://spatenbraeu.de/Reacties

Populaire posts