2de Bier Verhaal van Januari: Mickeys Fine Malt Liquor - Verenigde Staten / Wisconsin

Mickeys Fine Malt Liquor

Dit keer een verhaal over een familielid van de Pilseners, de Malt Liquor een Amerikaanse variant. Wat is er anders dan een gewone Pilsener, het bier is nooit lichter dan 5% en kunnen 9% zwaar zijn. Van sommige merken in Amerika zijn er diverse alcoholpercentages, dat komt regelwetgevingen in sommige Amerikaanse staten die hoogte van alcoholpercentage in hun staat bepalen, later hierover meer.

In die bieren wordt niet veel hop toegevoegd zodat ze niet zo bitter zijn en de hogere alcoholpercentages worden bereikt met extra toevoeging van suiker tijdens het brouwproces. Malt liquors worden in Amerika veel verkocht in een fles van 1,18 liter of in hun meeteenheid 40 fluid ounce, wat dan weer de bijnaam geeft als de forty-ounce of gewoon simpelweg forty.

Helaas heeft deze bierstijl een wat negatieve naam omdat het wordt geassocieerd wordt met dakloze, armen, alcoholisten, minder bedeelde Afro-Amerikanen en gangsterrappers. Ook een mooi voorbeeld is dat in Amerikaanse films of tv series je een zwerver ziet lopen of liggend op een bankje met papieren zak met daarin een fles alcohol, dat is meestal een Malt Liquor type bier want dit bier is betaalbaar voor ze. Want in Amerika mag er niet op straat worden gedronken en zo’n “Bum Bag”valt schijnbaar niet op, een zwerver en meestal met een winkelwagen met lege flessen. Om nou deze bierstijl niet helemaal af te kraken, wat merken met korte omschrijving. 

Als eerste de titel van dit verhaal Mickeys Fine Malt Liquor van brouwer Miller uit Milwaukee. Één van mijn eerste etiketten uit Amerika die ik verzamel, bijgenaamd de “Grenade”door de vorm van het flesje en heeft een inhoud van 0,35 ltr of 12 fluid ounce. Ook zijn er andere types flesinhouden. Het is smaakt ook zoetig en licht bitter en heeft een standaard alcoholpercentage van 5,6%, zodat het in heel Amerika te koop is. In de dop hebben ze verschillende rebussen geplaatst om de hersens eens over te breken.


De volgende is Colt 45 ook bij brouwerij Miller gebrouwen. Het bier is niet vernoemd naar het bekende pistool, maar naar Jerry Hill een American Footballer die nummer 45 droeg bij de Baltimore Colts (nu Indianapolis Colts). Dit brouwsel schijnt ook licht zoet en licht bitter te smaken en kan 6%, 7% of 8% zwaar zijn en dat licht aan de staat.
Ook van Miller St. Ides High Gravity Malt Liquor, de schijnbare favoriet onder de gangsterrappers zoals de volgende “homies” Ice Cube, 2Pac, Dr. Dre, Snoop Dogg, The Notorious B.I.G. Zal ook wel weer licht zoetig smaken en ook wel lichtbitter. En ze kunnen 5,9% en 8,2% zijn.

Steel Reserve 211 High Gravity is de zwaarste met 8,1% alcohol en schijnt best zoet te smaken. In de volgende staten Louisiana, Mississippi, Arkansas, Tennessee and Vermont is het bier maar 6% zwaar en ook dit bier wordt gebrouwen bij Miller.

Ook van Miller de Olde English 800 en dit brouwsel heeft de meest gevarieerde alcoholpercentages, niet helemaal een Malt Liquor eentje van 3,2% voor de staat Oklahoma. 5,9 % en 7% voor de Oostkust tot het Middenwesten van Amerika. 7,5% vanaf Las Vegas naar de Westkust. Dan is er voor Canada er eentje van 8% en voor export naar Europa een van 6,1%, moet hem nog tegenkomen voor een beoordeling.

Het meeste wordt dus bij Miller gebrouwen, en wil je een Nederlandse variant proeven dan lijkt Bavaria 8.6 en Amstel Sterk er een beetje op. Hierbij een beeld gegeven van de ondergistende bierstijl Malt Liquor en denk dat ik het negatieve niet echt heb verholpen, maar ze zijn in elk geval allemaal licht zoetig en licht bitter. Hier een link naar wat Malt Liquor’s plaatjes. http://www.40ozmaltliquor.com/images/brand/brands.html
En een filmpje
Reacties

Populaire posts