3de Bier Verhaal van November: Three Floyds Alpha King - Verenigde Staten / Indiana

Three Floyds Alpha King
14de Amerikaanse bier verhaal alweer en we zijn nu bij de staat Indiana. Deze is nogal landelijk en een paar grote steden, waarvan de hoofdstad Indianapolis het bekendst is van de wereldberoemde autorace de Indy 500. Meeste Europeanen vinden het niet veel aan deze race tegen de klok in en dat 200 rondjes van 2½ mijl (bijna 4 kilometer), maar als er op deze ovale baan een coureur met topsnelheid tegen de muur knalt of uit de bocht vliegt kan het er spectaculair uitzien. Ik heb een filmpje geplaats van wat chrashes voor degene die er tegen kan.

De staat Indiana is 2,2 keer groter dan Nederland en heeft bijna 6,3 miljoen inwoners en is net zo gebied als de provincie Utrecht. Als men op reis gaat met de auto moet men vaak door Utrecht heen maar men stopt er bijna nooit, nou zo’n staat is Indiana ook en ooit komt men erachter dat er wat te beleven valt. Maar in ieder geval telt de staat Indiana 89 brouwerijen en die brouwerijen doen het best goed door een staatswet op alcohol. Namelijk mogen alleen brouwerijen, cafe’s, bars en restaurants alcohol verkopen op zondag, feestdagen en met verkieziningen. Supermarkten, slijteren en ook drogisterijen mogen dat niet op zondag en als ze het wel mogen dan is dat van 7 uur ’s-morgens tot 3 uur ’s-nachts.
Terug naar die brouwerijen die hebben het voordeel dat men bier in een “growler” mogen kopen en meenemen of die grote fles bijvullen, dat bij de overige horecagelegenheden niet. Een Growler is een grote fles met een inhoud van een ½ gallon (ongeveer 1,89 liter), deze fles is afsluitbaar door een beugeldop net zoals bij een Grolsch flesje of een simpele draaidop. Dus als iemand in Indiana op zondag thuis een biertje wilt drinken, maar thuis is geen bier te vinden dan kan die iemand naar een brouwerij om een “growler” kopen of bijvullen. Trouwens bij veel brouwcafés in de Verenigde Staten kan men een “growler” kopen alleen in Indiana wordt er meer gebruik van gemaakt.
Aangezien Indiana een doorreis-staat is behandel ik brouwerij Three Floyds bevind deze in de plaats Munster, wat in het Noord-Westen van Indiana ligt en dan ook weer vlakbij het metropoolgebied van Chicago, Illinois.
Sterker nog de brouwerij ligt op 8 minuten rijden van de grens met buurstaat Illinois. De brouwerij is opgericht in 1996 door de broers Nick en Simon Floyd, de derde Floyd is hun vader Mike en zo komt de brouwerij aan de naam. Ik ga wat van hun bieren behandelen en begin met hun vlaggenschip bier Alpha King, dit is een American Pale Ale van 6,5% met een troebele oranje kleur. De smaak is erg bitter maar wordt zoeter als men het einde van het glas haalt. Tonen van citrus, sinaasappel, grapefruit, caramel en denneboom, deze smaaksensatie komt vaak voor bij de sterkere Amerikaanse I.P.A. en die volgt nu.
Dreadnaught Imperial I.P.A. is een opgevoerde-achtige  Alpha King met een alcoholpercentage van 9,5% en heeft ook een treobele oranje kleur. De smaak is intens bitter maar word langzaam wat zoeter en er zijn tonen van citrusvruchten, mango, sinaasappel, citroenen en limoenen dus dat knalt er wel in.
Ze brouwen nog een I.P.A. met de naam Arctic Panzer Wolf en ook deze heeft een alcoholpercentage van 9,5% en ook dezelfde kleur. De smaak is ook intens bitter en blijft het ook en ook dezelfde fruit tonen als de Dreadnaught maar met een geur van een omgekapt dennenwoud.

Wie al dat hop geweld niets vindt is er ook een wat vriendelijker Lager met de naam Jinx Proof en een alcoholpercentage van 5%, de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter en wat fruitige tonen van de perzik.
Dit was brouwerij Three Floyds uit Indiana met bieren die hun etiketten eer aan doen, ze zien er bruut uit en smaken nogal

bruut. Volgende verhaal gaat over spekulaas, volgt nog de link.
Reacties

Populaire posts