2de Bier Verhaal van November: Struise Ypres - België
Struise Ypres
1ste
Wereldoorlog thema bieren en ik heb er vier op, gepast of ongepast en ik ga
deze in België gebrouwen bieren behandelen. 100 jaar geleden begon die massa
slachting tussen de Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaans Rijk
en Bulgarije) en Geallieerden (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Rusland
tot 1917, Japan, Verenigde Staten na 1917 en nog een paar andere landen).
Vooral het Westfront op Frans en het aanvankelijke neutrale Belgisch
grondgebied zaten de beide kanten vast, wat resulteerde in een vruchteloze
loopgravenoorlog. Veldslagen kamen voor met 20.000 doden aan beide kanten voor
een paar kilometer terreinwinst, ondertussen hielden paranoïde Duitsers huis in
het bezette België. Elk verzet werd zeer gewelddadig de kop ingedrukt door
middel van fusilleren van burgers, huizen tot grond aflaten branden en België
economisch uitzuigen. De narigheden hielden op na de wapenstilstand die op 11
november 1918 om 11:00 uur inging en eindigden de oorlogshandelingen.
Deze
dag wordt sindsdien elk jaar herdacht in België(Wapenstilstandsdag), Verenigd
Koninkrijk(Remembrance Day), Frankrijk(jour de l'Armistice) en de Verenigde
Staten(Veterans Day). 1914 begon deze ellende en nou honderd jaar later zijn er
herdenkingsbieren gebrouwen, ik vertel wat over de naam van het bier en
uiteraard hoe deze smaakt.
Als
eerste begin ik met van brouwerij van Honsebrouck uit Ingelmunster bekend van
de zware Kasteelbieren, de naam van het bier is Passchendaele. Het bier is
vernoemd naar de 3de slag bij Ieper of internationaal bekend als de
“Battle of Passchendaele. De slag duurde van 31 juli 1917 tot 10 november 1917,
kosten aan beide kanten ongeveer 400.000 duizend doden en dat voor kilometer
terreinwinst aan geallieerden zijde die overigens weer verloren ging. Met het
etiket heb ik wat bedenkingen vooral met “The Great Beer” wat op de “the Great
War” en ook de 1 minuut stilte wat in gevraagd wordt in het Engels “When
opening a bottle of Passchendaele, please hold a minute of silence to commemorate
those who fell on the battlefield”. Ook siert de “klaproos” de enige bloem die
op de bloed besmeurde slagvelden bloeiden en een symbool zijn geworden met
betrekking met de 1ste Wereld Oorlog met name in het Verenigd
Koninkrijk, siert dit sobere etiket. Dit bier is verkrijgbaar in halve liter
flessen, een favoriete bier inhoudsmaat van de Britten (die voornamelijk
omkwamen tijdens die slag). Het bier zelf is een bovengistend blond gekleurd
bier van 5,2%. De smaak is zeer zwak droog bitter en de fruitige tonen zijn ook
zeer zwak. Zo’n presentatie van dit bier maar bij het drinken er van, is het
een slap bier.
Het
tweede herdenkingsbier komt van de jonge brouwerij de Kazematten uit Ieper
(deze stad was zwaar de Sjaak tijdens de 1ste Wereld Oorlog) met het
bier genaamd Wipers Times ’14. De brouwerij is gevestigd in ruimte van een
vesting genaamd een kazemat, de ruimte heeft schietgaten en is goed beschermd
tegen vijandelijk vuur. Tijdens de 1ste Wereld Oorlog werden deze 17de
eeuwse gebouwen gebruikt als hoofdkwartierdoor de Britse officieren, slaapruimtes
en het “loopgraven krantje” genaamd “The Wipers Times” werd hier ook gedrukt.
Dit krantje was zeer ironisch van aard, met grappige nep advertenties,
dagelijkse beschietingen worden behandeld (sarcastische wijze), poëzie serieus
en met gortdroge zwarte humor. De Britten hadden moeite met het uitspreken van
de naam Ieper en op zijn Engels is het Ypres, werd het “Wipers” wat ook weer op
de zinloze veldslagen sloeg, weg gevaagd worden en dat is in het Engels “be wiped away”. Het bier is 6,5%
zwaar en heeft een troebel blonde kleur. De smaak is zeer licht zoet bitter en
er zijn wat tonen waarneembaar van kruiden, vanille en een beetje rode pepper.
Dit bier is al iets beter dan het slappe Passchendaele.
Het derde gedronken bier
komt van brouwerij Eutropius uit Heule gedenkt met hun bier de periode 1914 tot
1918. Het net al over Wapenstilstandsdag en ga daar nu mee verder, deze dag is
een wettelijke feestdag in België. Nou is het meer een herdenkingsdag en dus men
heeft ook vrij op deze dag. Sinds 1922 wordt deze dag “gevierd”, deze ceremonie
wordt gehouden bij het Graf van de onbekende soldaat in Brussel waar de Koning
van België bij aanwezig is. Hier werden de gevallen soldaten herdacht uit 1ste
Wereld Oorlog, later kwamen de gesneuvelde doden uit de 2de Wereld
Oorlog en andere oorlogen erbij. Dit bier heet Remembrance Beer ’14-’18 en
heeft een alcoholpercentage van 9% en een troebel blonde kleur. Het bier
schuimt lekker, de smaak is zoet bitter met tonen van peer, ananas en
grapefruit.
Dan
blijft het 4de herdenkingsbier van de Struise Brouwers uit
Oostvleteren over Ypres. Dit slaat op de stad Ieper, eerder beschreven bij de
eerste twee bieren en nu volgt een beschrijving van deze stad. Ieper heeft
bijna 35.000 inwoners en ligt in de Belgische provincie West-Vlaanderen.
Behoorlijk rijke stad in de middeleeuwen, daarna verval van de economie en viel
in Franse handen. Deze maakten van de stad een vesting, kwam weer in
Oostenrijkse handen en sukkelden verder door tot de 1ste Wereld
Oorlog. De stad was de gehele oorlog in handen van de geallieerden en werd op
drie punten bedreigd door het Duitse Keizerrijk. Resulteerden dat er vier
bloedige veldslagen zijn geweest rond deze stad, de Duitsers kwamen er niet
doorheen en de gehele stad lag in puin.
Na de oorlog wilden men de stad niet meer
opbouwen en er een macaber monument van maken, maar dat ging gelukkig niet
door. Meer dan 40 jaar duurde het heropbouwen van de stad met geld dat de
Duitsers moesten betalen. Ieper is een belangrijke toeristische trekpleister
geworden, vooral komen mensen uit Groot-Brittannië voor het oorlogsverleden en
vooral dit jaar zal het wat drukker zijn met toeristen wegens dat het 100 jaar
geleden is. Nu volgt het bier van de Struise Brouwers met hun herdenkingsbier
Ypres en van de bovenste drie is deze wel het meest complex, want dit bier hoort
bij de bierstijl Vlaams Oud Bruin. Vlaams Oud Bruin is een bovengistend bier
dat wordt gerijpt in eikenhouten vaten en wordt aangestoken met een
melkzuurinfectie. Van oorsprong is het een mengbier, waarbij bier van 1 tot 2
jaar oud wordt gemengd met bier dat een paar maanden is. Door het melkzuur
wordt de smaak van het bier 0 licht zurig. De kleur is donker bruin en het
alcoholpercentage kan variëren van 4,7 tot 8 procent. Maar bij de Struise
Brouwers zijn ze wat innoverend en gebruiken ze gebruikte Bourgogne (wijn)
vatten en Wild Turkey Bourbon (Amerikaans Whisky) vaten. Eerst gerijpt op het
Bourgogne vat en daarna op de Wild Turkey Bourbon vat, dit beïnvloed het
brouwsel. Ypres is donker bruin van kleur met een rode gloed en het heeft een
alcoholpercentage van 7%. De smaak is licht zurig door het wijnvat met wat
branderigheid in de mond door het whiskyvat. Veel tonen van kersen en beetje
tonen van vanille, chocolade en een beetje wijn. Persoonlijk vond ik dit bier
in positieve zin op een “Sachertorte” taartje lijken, zo’n chocolade gebak met
slagroom en met een zoetzure kers in verwerkt. Gepast of ongepast dit soort
bieren om een bloederig verleden te herdenken, vind ik eigenlijk dat het eerste
bier Passchendaele de grenzen wel op zoekt en de rest van de bieren vallen wel
mee. Volgt nog een filmpje en wat links van de brouwers.
Brouwerij van Honsebrouck
http://www.vanhonsebrouck.be/ website
http://www.passchendaelebeer.be/ website
Brouwerij de Kazematten
http://www.kazematten.be/ website
Brouwerij Eurtopius
Struise Brouwers
Reacties
Een reactie posten