1ste Bier Verhaal van November: Faxe Premium - Denemarken


Faxe Premium


Tijdens mijn vele reizen op de “Deutsche Autobahn”, waar wel een getankt moet worden. Zag ik vaak en kocht weleens een blik van het merk Faxe bij een pompstation, jawel in Duitsland kan en mag dat nog. Het klinkt niet zo bijzonder een blik bier, maar in dit geval heeft het een inhoud van 1 liter en komt uit Denemarken.


Faxe is onderdeel van brouwerijgroep Royal Unibrew samen met Albani uit Odense en bezit brouwerijen in Polen, Letland en Litouwen. Ook brouwt men onder licentie Heineken en zorgt voor de verdeling in Denemarken. 111 jaar geleden in 1901 begon het allemaal in het plaatsje Fakse met bijna 4000 inwoners, gelegen op het Deense eiland Seeland, het verhaal van deze brouwerij.


Opgericht door het echtpaar Nikoline and Conrad Nielsen, en de dood van haar man ging de jonge weduwe onverstoorbaar door met de brouwerij. Door de groei van de brouwerij kwam er het volgende probleem watertekort en dat werd weer opgelost om tot 80 meter diep te boren in kalksteengrond, wat weer perfect water oplevert voor het bier en mineraalwater.


Ook zag men in te zien dat de Deense markt niet groot is en begon men te exporteren en na de fusie met brouwerij Albani, om brouwerijen over te nemen in Oost-Europa. Nu het het liter blikje dan maar Faxe Premium een bier van het Lager type. Lager is bijna hetzelfde als Pilsener, alleen ietsje donkerder kleur.


Het bier is 5% zwaar en is helder donker goudkleurig. De smaak is licht zoetig en het einde licht bitter van smaak, oftewel een perfecte dorstlesser.
Liefkozend door de Duitsers de ”Der grosse Däne” genoemd, oftewel de grote Deen door het liter blik.


Er is nog een grote Deen te koop bij die Duitse pomp, namelijk de Faxe 10%. Ook in een Liter blik verkrijgbaar alleen het bier is 10% zwaar, ook goudkleurig en heel erg zoet. Trouwens iets voor middernacht kan men geen bier meer kopen in de winkel van een Duits pompstation en als je wat bier hebt gekocht niet drinken, alleen thuis drinken en thuis blijven. Nog 2 linkjes en filmpje. 
Reacties

Populaire posts