2de Bier Verhaal van November: Haandbryggeriet Norwegian Wood - Noorwegen

Haandbryggeriet
Norwegian Wood


We blijven nog even in Scandinavië en om precies te zijn in Noorwegen, het duurste land van Europa om een biertje te drinken in het café. Er worden in dit verhaal twee dingen behandeld, namelijk het bovengenoemde bier en het kopen van een bier in Noorwegen. Bier is gewoon te koop in de Noorse supermarkten net zoals cider en mixdranken, maar alleen tot een alcoholpercentage tot 4,75%. Alles daarboven wat ook geldt voor wijn, sterke drank, likeuren en dergelijke, kan alleen in een door de staat beheerde drankwinkel worden gekocht genaamd Vinmonopolet.


Dan de tijd om het te kopen is ook beperkt, voor supermarkten tot 8 uur ’s avonds en de Vinmonopolet 6 uur ’s avonds. Niet te vergeten in het weekend kan men drank kopen tot 6 uur ’s avonds in de supermarkt en tot 3
‘s middags in de Vinmonopolet.


Zondag als de winkels ook open zijn, mag er geen bier en andere alcoholische versnaperingen verkocht worden. Na de officiële verkoop tijden worden de alcoholische dranken afgedekt of verborgen, en denk niet dat je het meekrijgt als je in een lange rij staat en is 5 minuten voor de stop van de verkoop van drank. Dan is er ook nog een leeftijdsgrens vanaf 18 jaar en dan mag je drank kopen tot 22% en ben je 20 geweest dan mag je alles daarboven kopen. Bij de Vinmonopolet dient men een identiteitskaart mee te nemen, als je jonger dan 25 jaar bent moet je hem laten zien en krijg je nogal bizar een lolly.


De prijzen in een Noorse drinkgelegenheid is 7 euro tot 10 euro en in de supermarkt tussen de 2 euro en 6 euro. Belangrijke vermelding er wordt geserveerd in glazen van 0,4 ltr tot 0,6 ltr in Noorse Cafés. Dus je raad het al de mensen kopen veel bier van de supermarkt voordat ze uitgaan om thuis het nodige te nuttigen.
Nou het bier wat je ook in Nederland kan kopen bij Brouwerij de Molen in Bodegraven, Haandbryggeriet Norwegian Wood een bier van het tradtionele soort. Ondanks door het nogal extreem streng alchoholbeleid, zijn er ook microbrouwerijen in dit land dat speciaalbier brouwen. Brouwerij Haandbryggeriet uit Drammen vlakbij Oslo opgericht in 2005 brouwt voornamelijk bieren gebaseerd op Belgische, Britse en Duitse bierstijlen meeste Vinmonopolet-waardig.


Ook wordt er een Noorse stijl gebrouwen die niet in een bepaald hoekje kan worden gestopt, worden deze bieren toch gecategoriseerd in de hoek Traditionele bieren. Dat kan van alles zijn, op gebied van kleur, alcoholpercentage, smaak of wat dan ook. Eigenlijk alle soorten bier die niet te plaatsen zijn is deze categorie ervoor gecreëerd.


Norwegian Wood de naam van dit bier wordt gebrouwen op oude Noorse wijze. Dit gebeurde (en nog steeds) op de boerderij word het mout geëest boven open vuur en verkrijgt dit bier een rokerige smaak, beetje hetzelfde idee als gerookte zalm of gerookte ham. Ook wordt bij dit bier jeneverbessen en takjes van de jeneverplant toegevoegd om het bier iets fruitigs mee te geven. De brouwers doen dus het zelfde maar op een commerciële wijze en dat doen behoorlijk goed. Alleen het rokerige begin is even wennen bij de eerste slok, dan wordt de smaak licht rokerig met wat fruitige ondertonen en ook wat karamel. De kleur is rood/bruin kleurig en is 6,5% zwaar en dat allemaal uit het nogal dure bierige Noorwegen. Nu een link, een filmpje en een Beatles nummer met de zelfde naam.

Reacties

Populaire posts