1ste Bier Verhaal van November: Egils Gull - IJsland

Egils Gull
Ik zou voor elke uitwedstrijd van onze fantastische Nederlands Elftal een bier verhaal over het land waar we tegen uit moeten spelen doen uitkomen, maar dat er schoot er een beetje bij in net als onze Neerlandse trots tegen het nietige IJsland. Dan nu maar een verhaal over IJsland en wat van drinkcultuur, bieren en brouwerijen. Laten we beginnen met de drinkcultuur, die was namelijk een lange tijd niet zo veel.
IJsland heeft ook met een drooglegging te maken gehad en deze ging in 1915 en duurde tot 1989, met wat aanpassingen door de jaren heen. 1921 na hevige politieke druk vanuit Spanje om IJsland te bewegen om Spaanse wijn te kopen, weigerden de Spanjaarden (de grootste afnemer) van IJslandse vis te kopen. Werd op het gebied van wijn de drooglegging iets aangepast. 1935 mocht er weer sterke drank verkocht worden, maar omdat sterke drank duur is bleef bier boven de 2,25% in de ban en dat duurde tot 1 maart 1989. Alcoholpercentages gingen omhoog na het einde van het verbod en vieren de IJslanders elk jaar het “Dag van het bier op 1 maart. Er worden kroegentochten (rúntur in het IJslands) georganiseerd, sommige bars blijven open tot 04:00 en de gemiddelde prijs van bier in IJsland is wat hoger dan in Nederland €4.
In 1935 met het weer toestaan van sterke drank was er gelijk het drankje Brennivín. Gemaakt van gefermenteerde aardappelpulp en op smaak gebracht met komijn, karwijzaden of engelwortel en bevat 37,5% alcohol. Het zwarte etiket is er ook van het begin en had een doel, dat de IJslanders het niet zouden kopen maar dat plannetje mislukte. Het is een “IJslandse trots” geworden, al vinden ze het puur niet erg lekker en drinken het drankje samen met cola. Drinkgewoontes van de IJslanders zijn best heftig, er staat altijd wat te drinken binnen handbereik. Lekker thuis flink indrinken en dan de stad in, maar aan rondjes geven doen ze niet en iedereen betaalt voor zichzelf. Voor de drooglegging en meer bepaald voor de komst van de auto, kwamen sommige IJslanders per paard naar het café. Na flink te pimpelen gingen ook weer terug met het paard, maar in beschonken toestand kon het gebeuren dat het verkeerde paard werd gepakt of zonder paard terug. Toentertijd waren in Reykjavik twee boerderijen die over deze paarden zich ontfermden en eventueel paarden weer om konden geruild konden worden. Geen wonder dat die drooglegging in die tijd er door kwam, er werd flink gezopen op IJsland.
Dan volgen er 5 brouwerijen en 5 van hun bieren, aangezien ik nog nooit een IJslands bier heb gedronken begin ik met de oudste brouwerij van dat land, Egill Skallagrímsson uit Reykjavik opgericht 2 jaar voor de IJslandse drooglegging in 1913. Ze brouwen er niet alleen bier maar ook maken ze frisdrank, water wordt er gebotteld en stoken ze het boven beschreven Brennivín. Ook goed voor diverse  geïmporteerde bieren en frisdranken en de brouwerij is trouwens vernoemd naar een 10de eeuwse Viking dichter. Het bier is van de titel van dit verhaal Egils Gull, Gull betekent goud in het IJslands en is tevens de kleur van dit heldere bier. 5% zwaar is deze Lager en de smaak is licht zoet bitter van smaak met wat lichte fruitige tonen.
Brouwerij Viking uit Akureyri behoort tot de IJslandse drankenfabrikant Vifilfell, alles wat drinkbaar en lekker is produceren zij waaronder ook onder licentie Coca-Cola. Het bedrijf bestaat al sinds 1942 maar met bier begonnen ze in 1989, na het afschaffen van de drooglegging. Akureyru ligt in het noorden van het land en ze brouwen een goed lopen bier met de naam Thule, dit slaat op een mythisch land in het hoge noorden en dit zou op IJsland kunnen slaan. Thule is van het Lager type bier en heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud kleurig. De smaak is licht bitter en eindigt een beetje zoetig.
Brouwerij Bruggsmiðjan komt uit het een gehucht genaamd
Litli-Árskógssandur wat vlakbij een iets groter gehucht genaamd Dalvik, net onder de poolcirkel. De letter ð uit de brouwerijnaam is een IJslandse “D”, zie link voor uitleg http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%90. De brouwerij bestaat sinds 2005, als reactie op de snelle groei van microbrouwerijen in Denemarken. Wat daar kan, kan ook hier is insteek van de oprichting van deze brouwerij. Tsjechische bierstijlen brouwen ze hier en Tsjechen brouwen ook Donkere Lagers genaamd Tmavý, Kaldi Dökkur is hier een variant op. Helder bruin van kleur met een alcoholpercentage van 5%, met een droge bittere smaak en tonen van karamel, geroosterd mout en nootjes.
Brouwerij Ölvisholt ligt in het snel groeiende dorp Selfoss, 57 km. ten zuiden van Rekyavik. De brouwerij begon in 2007 door toedoen van twee boeren met passie voor bier. De bieren die ze brouwen hebben met uitbarstende vulkanen en aardbevingen te maken, de gebeurt nogal vaak op IJsland. Lava is zo’n bier en lava komt meestal uit een vulkaan en de Hekla IJslands grootste vulkaan is te zien vanuit de brouwerij. De Hekla is tevens meest actieve vulkaan van het land en kan verwoestend zijn. Lava is een Rookbier met een alcoholpercentage van 9,4% en heeft zeer donker bruine kleur. De smaak is licht zoet bitter met wat rokerigheid, tonen van chocolade, drop, karamel en geroosterd mout.
Als laatste brouwerij Gæðingur wat zoiets als in het Nederlands “goed paard”betekent, komt uit het Noord-IJslands gehucht Sauðárkrókur, gemeente Skagafjörður. “Goed paard” brouwerij bestaat sinds 2011 en ze brouwen bieren in de Britse stijl, zoals Ale, Bitter, I.P.A. en Stout. Laat die Stout hun meest gewaarde bier tot nu zijn, met een alcoholpercentage van  5,6% en een traditionele pikzwarte kleur. Licht droog bitter van smaak met tonen van pure chocolade, bruine suiker en geroosterd mout.
Dit was een verhaal over IJsland en de komende uitwedstrijd is pas volgend jaar ergens in september tegen Turkije, volgende keer is het thema de 1ste Wereld Oorlog.













Reacties

Populaire posts