2de Bier Verhaal van September: Grand Teton Bitch Creek ESB - Verenigde Staten / Idaho

Grand Teton Bitch Creek ESB
Een bier verhaal van de één van de Verenigde Staten van Amerika genaamd Idaho, een staat bijna zes keer zo groot als Nederland maar met een populatie van ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Dus veel ruimte in de “Gem State” wat de edelsteen staat betekent en er zijn 72 soorten edelstenen hier ooit gevonden.
Goud is hier ook te vinden en dat is reden dat Idaho een rare vorm naar het noorden heeft, dat gedeelte hoorde ooit bij de huidige staat Washington. Voor dat Washington een staat werd was het een eerst een territorium, dat is een gebied met veel minder bevoegdheden en inwoners. Dus het gebied was in die tijd nogal onbevolkt, we praten over het jaar 1859 en in 1863 werd het Idaho territorium creëert (zie de 2 kaarten).

Blauw is Oregon dat 1859 een staat werd en groen is het Washingtonterritorium, de zwarte strepen zijn de grenzen hoe het er nu bijligt. Het gekleurde gespikkelde gedeelte is het afgestane gedeelte wat nu Idaho. Dus daar werd goud gevonden en goud betekende narigheid en wetteloosheid, eerst kwamen de goudzoekers en in hun kielzog de nodige ongure figuren. Het Washingtonterritorium was niet in staat om die gebieden onder justitiële controle te krijgen, en zo ontstaat Idaho en de oostgrens met de staat Montana wordt gevormd door een bergketen. Idaho’s alcoholbeleid valt ook mee, drank lichter dan 15,99% mag gewoon verkocht worden en daar boven in door de staat gecontroleerde winkels. Maar bezit van een ongeregistreerd biervat en ook ontbrekende etiket staat voor een boete van $1000 of 6 maanden de gevangenis in.
Idaho telt 39 brouwerijen en ik ga het hebben over brouwerij Grand Teton uit het dorpje Victor, welke in de county Teton bevindt. Deze county grens westelijk aan de staat Wyoming en tevens aan de gelijknamige county Teton, deze beide counties zijn weer vernoemd naar het Teton gebergte met een hoogte van 4199 m top Grand Teton. Franse bonthandelaren rond 1820 gaven dit gebergte hun naam “Les Trois Tétons” wat letterlijk “de drie tepels” betekent, ze waren zeker erg eenzaam toen ze door dat gebied op zoek waren naar bont.
Dus de berg Grand Teton betekent dus “grote tepel”, dan weten we de betekenis van de brouwerijnaam, counties en gebergte. Dan de naam van het bier Bitch Creek ESB, ESB is een Amerikaanse bierstijl geïnspireerd door het Londense Fuller’s Extra Special Bitter. (zie link naar dat verhaal http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2012/08/1ste-bier-verhaal-van-augustus.html) Bitch Creek slaat niet op “Teef Kreek” maar komt ook van verbastering uit het Frans namelijk “Anse de Biche”. Dit betekent zoiets als “inham van de hinde”, waarschijnlijk waren hier veel vrouwtjesherten te vinden. Bitch Creek is een 24 kilometer lang riviertje of beek in Idaho, waar men kan vliegvissen al is het riviertje nogal moeilijk bereikbaar maar de visvangst is hier groot.
Brouwerij Grand Teton bestaat sinds 1988 en profileert zich als de brouwerij voor het gebergte met de zelfde naam en het Yellowstone National Park. Maar deze gebieden liggen niet in Idaho maar net over de grens in Wyoming en de reden is dat de brouwerij in Wyoming is opgericht als Otto Brothers’ Brewing Company. De reden dat ze naar Idaho zijn verhuisd in 1998 is dat de vraag naar bier groot was en daar de mogelijkheid was om een grotere brouwerij te openen.
2000 kreeg brouwerij Grand Teton zijn huidige naam en werd de Bitch Creek ESB hun belangrijkste bier. Dit bier is donker bruin/rood van kleur en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zacht bitter met tonen van karamel, toffee en een beetje geroosterd mout.
Dit was de staat Idaho en een beetje Wyoming, volgende keer de staat Illinois. Volgt nog de link, Facebookpagina en filmpje.


Reacties

Populaire posts