Bier+Randzaken Augustus (5): Forst Sixtus Doppelbock - Italië


Sixtus Doppelbock


Toen brouwerij Forst begon in 1857 lag het in het keizerrijk Oostenrijk en tien jaar later eisten en kregen de Hongaren meer autonomie, toen gingen ze verder als het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Het Hongaarse gedeelte heette Transleithanië en Oostenrijk werd Cisleithanië en dat was weer onderverdeeld in kroonlanden (soort provincies). Één van die kroonlanden had die sierlijke naam vorstelijk graafschap Tirol en het land Vorarlberg, of lekker kort Tirol. Het Tirol van toen was een stuk groter (zie kaartje) en vooral het zuidelijkste gedeelte ging problemen opleveren.


Dat gedeelte is nu de Italiaanse provincie Trente of Trentino en was lang een onafhankelijk prins-bisdom tot Napoleon kwam. Nadat hij weer van het wereldtoneel verdween pikte Oostenrijk dat gebied in, met overwegend Italiaans sprekende bewoners. Problemen kwamen ervan en de Italianen wilden graag dat gebied bij Italië voegen, zo beloofden de geallieerden dat als ze meevochten in de 1ste Wereldoorlog ze dat gebied kregen. Italië ging akkoord als ze ook een stuk Tirol kregen, zodoende kregen ze na die oorlog dat gebied Südtirol of Zuid-Tirol (zie kaart).


Nou begonnen ze het Duitstalige Südtirol te Italianiseren, vooral onder Mussolini werd dat proces opgevoerd. Dat hield in dat scholen, kerken, kranten Italiaans werden, geografische-, plaats- en straatnamen werden Italiaans. Achternamen moesten Italiaans worden en zelfs op de grafzerken werden de namen veranderd. Zelfs Südtirol moest wijken voor de naam Alto Adige, de Adige (Duits: Etsch) is de belangrijkste rivier aldaar en met Alto bedoelen ze de bovenloop. Hitler zoals jullie weten wou alle Duitstaligen weer bij zijn Derde Rijk voegen maar alleen Südtirol was een uitzondering, de Duitsers mochten in het Rijk komen wonen of blijven en compleet Italiaan worden.


Dit was natuurlijk een politiek geval, want de Italianen waren bondgenoten maar de oorlog verhinderden de verhuizingen. Na de 2de Wereldoorlog eisten de geallieerden dat ze de Duitsers in Südtirol hun taal en cultuur moesten houden, nadat Oostenrijk afzag van Südtirol en Trentino ging Italië akkoord.  Werd de regio Trentino-Alto Adige (Duits: Trentino-SüdTirol) autonoom en waren ze eindelijk van de Italianisering af, ze mogen veel dingen zelf regelen in de regio. Maar wel zijn de geografische begrippen tweetalig en gaan we naar het plaatsje Algund (Italiaans: Lagundo) wat tevens een gemeente is, daarbij hoort het gehucht Forst (Italiaans: Foresta) bij.


Hier vinden we brouwerij Forst gelegen op een perfecte plek waar een zuiveren waterbron te vinden is, met als bonus de Alpen als achtergrond. Na al die jaren is de brouwerij in handen van de familie Fuchs, de Italianisering van hun achternaam is niet gelukt.


Tegenwoordig is het één van de grotere brouwerijen van Italië, eigenaar van brouwerij Menabrea te Biella (regio Piëmont) en een bottelarij in Sicilië. Ooit heb ik drie bieren van ze mogen drinken op vakantie in Italië, deze zal ik behandelen.


1: Premium is een Lager en ondanks al die Duitse
invloeden brouwen ze al jaren niet meer volgens het
Duitse Reinheitsgebot. Hier mogen alleen gerst, hop
en water gebruikt worden, maar Forst gebruikt ook
wat mais bij het brouwen. Het bier heeft een helder
gouden kleur en een alcoholpercentage van 4,8%.
De smaak is licht bitter met wat tonen van citroen.



2: V.I.P. Pils als je een Lager kan brouwen kan er ook
een Pilsener erbij. Het verschil tussen een Lager en een
Pilsener is dat de laatste helder goudkleurig is en een
Lager kan wat donkerder zijn. De afkorting staat voor
Very Important Pilsener en het heeft een heldere gouden
kleur en een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht
droog bitter met lichte tonen van citrus.


3: Sixtus is een beetje licht voor de bierstijl Doppelbock met zijn 6,5%, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Ook dit bier bewijst de sterke Germaanse cultuur in deze streek, je kan gebieden inlijven maar dat versterkt vaak de cultuur die daar al aanwezig is. De helder donker bruine bier met een rode gloed heeft een zoet bittere smaak met tonen van karamel, amandel en geroosterd mout. Het bier is vernoemd naar een lokale heilige genaamd Sint-Sixtus.


Dit was een brouwerij uit het Duitstalig Italië en volgt nog een
link, Facebookpagina en een filmpje.
http://www.forst.it/en/welcome
https://www.facebook.com/BirraForstBier


Reacties

Populaire posts