Bier+Randzaken = Sapporo Draft Black Label - Japan

Sapporo

Draft Black Label



Over een paar dagen beginnen de Olympische Spelen in Tokyo en dit is de tweede keer dat deze metropool de eer krijgt, 1964 was de eerste keer. Eigenlijk dat was de bedoeling om in 2020 het sportevenement maar door de pandemie wordt het in 2021 gedaan met veel regels en gedoe. Dat was het sport- en pandemiegedeelte en nu op naar het Japanse biergedeelte van het verhaal. Japan heeft vier grote brouwerijen en die heb ik in 2018 behandeld en de linkjes ernaar staan bij betreffende gedeelte, want de brouwerijen komen weer langs verderop. Van Sapporo, Asahi en Kirin weet ik dat ze makkelijk te koop zijn in Nederland en Suntory moet ik nog tegen komen. Maar ik ga nu drie bieren van de grote Japanse vier behandelen voor degene die naar Japan gaan en alleen daar tegenkomt. Zo heeft men wat keuze en een idee wat voor bier het is, ook handig want het Japanse schrift is nogal lastig.


Op het plaatje hier boven zie je de bieren die in 2018 behandeld heb en dit zijn de Japanse blikken en kan men overal tegenkomen in Japan, klik op de linkjes en men kan over de bovenstaande bieren wat. Behalve Lager Beer Kirin die komt hieronder en Yebisu komt bij Sapporo vandaan en die is behandeld bij dat verhaal. Laat ik bij de oudste brouwerij  beginnen en allemaal hebben ze hun hoofdkantoor in Tokyo.


Brouwerij Sapporo is de alleroudste brouwerij van Japan en komt van origine uit de gelijknamige stad op het eiland Hokkaido. Seibei Nakagawa richtte de brouwerij in 1876 op nadat hij illegaal Japan verliet om bier te leren brouwen in Duitsland. De reis pakte goed uit en de Japanners zijn bierliefhebbers geworden.


サッポロ生ビール黒ラベル<黒>
Sapporo Draft Black Label dat is wat hier bovenstaat grotendeels betekent en voor een keertje komt de titel als eerst. Deze heb ik in een verleden ooit gedronken. Het is een Schwarzbier en dat is een ondergistende bierstijl die ontstaan is in het Duitse Thüringen. Maar de Japanners zijn aan deze bierstijl gekomen nadat ze Qingdao een toenmalige Duitse kolonie in China veroverden tijdens de 1ste Wereldoorlog. Toen heette de stad Tsingtao en dat biermerk komt men tegen bij de toko of Chinees restaurant, wat een verhaal voor een andere keer. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is zwart, Schwarzbier = zwartbier. De smaak is licht zoet bitter met verfijnde tonen van geroosterd mout, wat chocolade, wat koffie en wat gedroogd fruit.



サッポロ ホワイトベルグ
Sapporo White Belg en nu komt een raadseltje, wat is wit en is Belgisch. Antwoord, het is de bierstijl Witbier. Dat is dit bier dus of in ieder geval een Japanse interpretatie, de kleur van het bier is een beetje anders. Beetje Belgisch bier heeft een troebel gele kleur en deze is licht troebel goudkleurig. Duidelijk een beetje gefilterd maar qua alcoholpercentage kan het met de 5%. De smaak is zoet zacht bitter met tonen van sinaasappel, koriander en een zweem aroma van Japanse kersenbloesem.



ヱビス 華みやび
Yebisu Hana Miyabi en wat dat betekent weet ik niet en wat ik wel weet het is een Kristallweizen van het 2de merk van Sapporo. In 1906 fuseerde Sapporo met brouwerij Japan uit Tokyo en het merk is vernoemd naar de wijk Ebisu, ze gebruiken de letter "Y" niet meer in Japen dus dit is de oude schrijfwijze. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is verfijnd droog bitter met tonen van citroen en wat banaan.



Brouwerij Kirin heeft Amerikaanse roots toen in 1870 William Copeland brouwerij Spring Valley begon in Yokohama en brouwde een bier met de naam Kirin. In 1885 begon in Tokyo brouwerij Japan en nam in 1907 de brouwerij van de Amerikaan over en ging verder met het merk Kirin. Het is tegenwoordig de 2de brouwerij van Japan en hoort bij Mitsubishi, jawel die maken ook auto's.


キリンラガービール
Kirin Lager Beer dit is bier met Amerikaanse roots en bestaat sinds 1888. Ooit kon je dit bier in onze contreien ook kopen maar ze komen tegenwoordig met Kirin Ichiban, dat bier komt men tegen op de link hieronder. Het bier is een Lager met een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer licht zoet bitter met lichte tonen van limoen. Ook deze heb ik ooit mogen proeven en blief het meer dan Ichiban.



一番搾り スタウト」で
Kirin Ichiban Shibori Stout en Ichiban betekent zoiets als "de beste" en Shibori kan ik niet vinden. Maar van Stout weten wel wat het is, de bierstijl van origine uit Ierland en dit is een goede Japanse versie. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is ondoorzichtig zwart. De smaak is meer zoet dan droog bitter met tonen van geroosterd mout, melkchocolade, karamel en koffie. 



麒麟 淡麗グリーンラベル
Kirin Tanrei Green Label zou niet misstaan in de Verenigde Staten waar light-bier erg populair. Dit vaak een Lager met een lager alcoholpercentage en ook minder koolhydraten. Maar voor een werkend effect hou het bij één biertje anders kan je beter het gewone bier drinken. Tanrei betekent zoiets als "licht" of "zacht". Het heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van verfrissende citroenen.



Brouwerij Asahi gaat sinds 1889 mee maar het eerste biertje zag pas het licht in 1892. Ook waren ze een tijdje gefuseerd met Sapporo geweest van 1906 tot 1949. Ze zijn vooral bekend van van een korte bierrage eind jaren 80, het zogenaamde Dry Beer waar al het suiker is gefermenteerd. Inmiddels is het de grootste brouwer van Japan en een behoorlijke wereldspeler.



アサヒスーパードライドライブラック
Asahi Dry Black dat moet de Japanse tekst betekenen en dit is de donkere "Dry" variant, want het is een Schwarzbier. Gelukkig met donkere bieren is dat de smaak niet zo vlak wordt als met een Lager. Dit zwart kleurige bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, gedroogd fruit en iets van drop.



アサヒスタウト
Asahi Stout maar dan wel de bierstijl Foreign Export Stout en dat is stukje zwaarder dan een gewone Stout en wat lichter dan een Imperial Stout. Zeer populair in het Caribisch gebied, Sub-Sahara Afrika en Zuidoost- en Oost-Azië waar Japan ook bij hoort. Dit zwart kleurige bier heeft een alcoholpercentage van 8%, wat een mooi alcoholpercentage is voor Foreign Export Stout. Het bier heeft een mild zoet bittere smaak en het heeft tonen van geroosterd mout, pure chocolade, pruim, drop en een scheutje alcohol.




アサヒ生ビール
Asahi Draft Beer als ik het goed heb en het is een poging om tapbier kwaliteit uit een blikje te krijgen. Het bier is een Lager zonder dat er extra suiker is gefermenteerd, geen Dry Beer dus. Het bier heeft een heldere gouden kleur en alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van sinaasappel en citroen, ook een grassig aroma die niet misstaat bij een Duitse Pilsener. 
http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/05/bierrandzaken-mei-2-asahi-super-dry.html





Brouwerij Suntory bestaat sinds 1963 maar het bedrijf is er sinds 1899. Het begon als wijnimporteur en na klachten om de smaak besloten ze zelf wijn te maken die wel aansloeg. Ook hadden ze de eerste Japanse distillerij opgericht en hun whiskey kan je hier in Nederland tegenkomen. Maar ook non-alcoholische produceren ze.



サントリーザモルツうま味
Suntory The Malt's Umami en dat laatste woord heeft met smaak te maken. Wij mensen hebben smaak en onze tong herkent zoet, zuur, zout en bitter, maar de Japanners hebben ontdekt dat er een vijfde is. Dit is umami en die geeft een indruk van hartigheid, producten die fermenteren geeft die umami smaak. Dit bier is een Lager met de heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citrus, karamel, maïs en iets wat op sojasaus lijkt en dat is de umami smaak.





サントリー 金麦  
Suntory Kinmugi Rich Malt is een Happoshu en dat is een Japans bier gebrouwen met minder gerstemout om minder accijns te betalen. Happoshu is dus vaak goedkoper dan "normaal" bier en populairder onder de minder bedeelden. Bij dit bier hebben ze wat tarwemout gebruikt om de gerstemout te compenseren, want op tarwemout wordt geen accijnzen opgeheven. Dit bier is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is mild zoet bitter met verfijnde fruitige tonen.




サントリーマスターズドリーム」と、
Suntory The Premium Malt's Master's Dream een hele mondvol om een behoorlijk smaakvolle Pilsener te brouwen die niet zou misstaan in Tsjechië. Dat was de opdracht die de brouwer zichzelf oplegde met dit bier als resultaat. Het heeft een helder gouden kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is verfijnd zoet bitter met fijne tonen van citroen, met elke slok waan je in Bohemen. http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/02/3de-bier-verhaal-februari-suntory.html


Zo voor elk wat wils uit het land van de rijzende zon, maar er zijn nog zoveel bieren van deze brouwerijen te ontdekken. 

Reacties

Populaire posts