Bier+Randzaken = Tiger Beer - Singapore

 Tiger Beer



Het is weer tijd voor een groot Heineken-verhaal en we blijven in Azië en om precies te zijn in Singapore, een stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië. Dit land zou logischerwijs een onderdeel van Maleisië zijn, maar het is voornamelijk boeddhistisch en dat ging goed samen met het islamitische Maleisië waar het een korte tijd bij hoorden. In 1965 werd Singapore meer of min gedwongen onafhankelijk te worden wat op zich best opmerkelijk te noemen is. Maar daarvoor was het een Britse kolonie sinds 1819 die al die strategisch gelegen eilanden een belangrijke handelspost wat ook veel Chinezen aantrok die boeddhistisch en zelfs ook christen werden. Dus langzaam werd het een apart geval in een overwegend islamitisch Zuidoost-Azië wat uiteindelijk goed werkte voor bier gerelateerde activiteiten.


In 1931 werd in Singapore brouwerij Malayan en die naam sloeg op schiereiland Malakka (Malayan is de Engelse versie) en daar hoort geografisch de huidige stadstaat ook bij. Trouwens Maleisië zelf was een aparte Britse kolonie Malaya. Die brouwerij was een samenwerking of beter een joint-venture Fraser & Neave een Singaporees voedselbedrijf en ja daar zijn ze al, onze nationale trots Heineken. Ook in 1931 werd in Batavia, Nederlands-Indië wat nu Jakarta, Indonesië is door de Duitse brouwerij Beck's uit Bremen, de Archipel Brouwerij Compagnie opgericht. In 1933 werd een filiaal geopend in Singapore en het bekendste merk van die brouwerij was Anchor wat tegenwoordig ook nog bestaat.



Omdat de Archipel Brouwerij Compagnie wat in Singapore Archipelago Brewery Company heette een Duits bedrijf was, werd het in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten in beslag genomen. Gauw daarna kocht brouwerij Malayan van de Britse regering die in beslag genomen brouwerij. Maar één jaar later kwamen de Japanners en deden iets soortgelijk en gaven het aan de Japanse brouwerij Dai-Nippon wat in 1949 opgesplitst is in de brouwerijen Asahi en Sapporo. Na de oorlog hervatte Malayan de activiteiten en let wel Heineken had er niks meer mee te maken. In 1989 werd de naam veranderd in Asia Pacific Breweries en sloot de originele brouwerij uit 1931 en opende een nieuw moderne brouwerij in 1990. Men nam in 2004 DB Breweries uit Nieuw-Zeeland over en in 2010 nam het de Indochinese brouwerij Bintang over van Heineken in 2010. Maar in 2012 kwam Heineken kwam terug en kocht Asia Pacific Breweries van Fraser & Neave wat alle brouw activiteiten in Oost-Azië, Zuidoost-Azië en wat landen in Oceanië samen tot Heineken Asia Pacific. 


Laat ook alle landen tonen in het plaatje hieronder waar Heineken Asia Pacific aanwezig zit en wat me zal realiseren wat er een materiaal aan mogelijke bierverhalen.


Laat ik verder gaan met het bier-icoon van Singapore wat ook de trots van de stadstaat is. Tiger Beer bestaat sinds 1932 en een oud etiket kan men eerder in het verhaal tegenkomen. Tevens is het eerste bier in Singapore gebrouwen ondanks dat de brouwerij werd opgericht in 1931, de voorbereidingen duurde even voordat er werd gebrouwen. Nog een feitje over de etymologie van de naam Singapore en dat betekent de "leeuwenstad", alleen er zijn nooit leeuwen voorgekomen in deze contreien. Er is nog wat debat over de betekenis dat een lokale heerser tijdens de jacht een dier voor een leeuw aanzag. Of een vertalingsfout en dat ze met Singapore "plek voor een tussenstop" bedoelde. Al is de tijger nog aanwezig in het naburige Maleisië vind het goed gekozen met dit bier.


Tiger Beer is een Lager die je dorst goed lest in de tropen en bij een pittige Zuidoost-Aziatische maaltijd. Het heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is heel licht bitter en is meer zacht zoet van smaak en zeer lichte fruitige tonen. Wil je dit bier testen dan moet je bij een beetje grote Aziatische toko wezen, want daar is de kans het grootst.


Volgen er twee linkjes en een filmpje en het volgende Heineken verhaal speelt zich ook af in de tropen, de West-Afrikaanse tropen.

Reacties

Populaire posts