Bier+Randzaken April (2): Kirin Ichiban - Japan

Kirin Ichiban
Nummer drie van de grote vier van Japan en tevens de oudste, brouwerij Kirin uit Tokyo bestaat sinds 1885 maar heette toen brouwerij Japan. Een avontuurlijk Noors-Amerikaans man genaamd William Copeland begon in 1870 te Yokohama een brouwerij Spring Valley, daar brouwde hij een bier genaamd Kirin. Het is niet duidelijk hoe het bier aan zijn naam is gekomen, vernoemd en verbastering naar een vriendin van William Copeland die Karin heette of het legendarische wezen die nu het etiket siert.
Het zal wel een misverstand zijn tussen de Japanners en de buitenlandse brouwer. In 1907 nam brouwerij Japan de brouwerij van William Copeland over en de naam van de brouwerij werd Kirin, het legendarische wezen kwam op het etiket en siert alle Kirin bieren tegenwoordig.
De Kirin is draakachtig wezen met een bouw van hert, het heeft een gewei, de staart van een os en lijkt te vlammen. Het geeft een goed voorteken van welvaart en een rustbrenger. Het is een geliefd mythisch dier in Japan samen met de draak en feniks. Om goed bier te brouwen kocht men alleen Duitse mout en hop, liet men Duitse brouwmeesters overkomen om kwaliteit te leveren. Bier was nog een jong verschijnsel eind 19de eeuw/begin 20ste eeuw in het Japan van weleer. Daardoor werden bieren van deze brouwerij erg populair en het meest verkocht, alleen de laatste jaren heeft brouwerij Asahi stiekem die plek ingenomen.
In ieder geval Kirin produceert ook sterke dranken, whisky’s, frisdranken en vele andere takken, het geeft die producten de naam Kirin mee. Deze brouwerij hoort bij de Mitsubishi Group, vooral bekend van de auto’s en andere diverse industrieën.
Het bier van Kirin dat je hier tegen kan komen is Kirin Ichiban en dat betekent in het Japans zoiets als “nummer 1” of “de beste”. Nou dat valt allemaal wel mee met dat “beste”, het is wel een gelikt en goed technische gebrouwen Lager, foutloos brouwsel mogelijk door de hi-tech Japanse brouwerij. Kirin Ichiban heeft een helder gouden kleur zoals een goede Lager hoort te zijn en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is aangenaam zoet bier met enige bitterheid, lichte tonen waarneembaar van citroen en banaan.
Dit was nummer 3 van de grote 4, even paar weken wachten op het vervolg wegens Russisch bier en andere tussengekomen bieren. Volgt nog de link en een filmpje. http://www.kirin.co.jp/ (in het Japans, gebruik Google Translate) http://www.kirinholdings.co.jp/english/ (in het Engels en over het bedrijf in het geheel).

Reacties

Populaire posts