Bier+Randzaken April (4): Clanconnel #6 McGrath’s Irish Black Stout - Noord-Ierland

Clanconnel
#6 McGrath’s 
Irish Black Stout

Brex-beer-it thema deel 6 en we zijn terug in Noord-Ierland, County Armagh en qua bier is het van al die deelgebieden het minste maar daarover later meer.
Armagh heeft ongeveer 174 duizend inwoners en is ietsjes kleiner dan de provincie Utrecht, maar de provincie Utrecht heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners dus het is er rustig. County Armagh heeft zijn lege ruimte ingevuld met boomgaarden, om precies te zijn appelgaarden en dat is een goede basis voor cider.
Laten we eens cider kort toelichten want het is op sommige plekken in de wereld de belangrijkste dagelijkse alcoholische drank, zo ook op het Ierse eiland. Het wordt voornamelijk gemaakt van het sap van appels, van andere vruchten kan het ook.
Laten we bij de appel blijven en deze vrucht wordt vermalen, de overgebleven pulp wordt verder uitgeperst tot sap. Die sap wordt vervolgens gefermenteerd en dan hebben we een cider. De smaak kan variëren van zoet tot droog, het uiterlijk van helder tot troebel en de kleur van lichtgeel naar oranje en dan naar bruin. Alcoholpercentages kunnen van 1,2% tot 12% voorkomen maar in Groot-Brittannië en Ierland is het maximum wel 8,5%.
Na al dat gedoe met de “Troubles” in Noord-Ierland is County Armagh helemaal opgeleefd met zijn cidermakers, maar met bierbrouwen is het stukken minder, er is 1 brouwerijhuurder en deze laat zijn bieren brouwen bij brouwerij Hilden te Lisburn, County Antrim. Brouwerij(huurder) Clanconnel komt uit het Zoetermeer van Noord-Ierland, Craigavon is een groeistad die vanuit het niets is opgericht om Belfast te ontlasten. Ze bestaan sinds 2010, de naam Clanconnel komt van de straat waar het begon in het dorpje Waringstown dat bij Graigavon hoort. De bieren dragen de naam McGrath en hebben nummers en die staan voor de bierstijl. 1 is een Lager, 2 is een Golden Ale, 3 is een Bitter, 4 is een Irish Red Ale, 5 is een Amber Ale.

De nummer 6 was ooit nummer 4 trouwens, dit is een Stout onder de naam McGrath. Vernoemd naar een 19de eeuwse greyhound een racehondras uit de buurt met de naam Master McGrath die veel prijzen won, vooral met de hazenjacht en werd geaaid door koningin Victoria. McGrath’s Irish Black Stout is een pikzwart bier met een alcoholpercentage 4,3%. De smaak is droog bitter van smaak met tonen van geroosterd mout, pure chocolade en koffie.
Dit was Country Armagh geen website en Facebookpagina want die zijn er niet van deze brouwerij wel veel lofzang over de hond, ergens volgende maand het eerste Brex-beer-it over een Engelse County. Maar eerst nog een liedje over Master McGrath, tot op nu wordt de hond bezongen in de Ierse Folksongs.


Reacties

Populaire posts