Bier+Randzaken = Alfa Beer/Αλφα ζύθος - Griekenland

 Alfa Beer/

Αλφα ζύθος


De 2de Culturele Hoofdstad van Europa 2021 zou het Griekse Elefsina (Ελευσίνα) zijn en dat gaat door covid-19 niet door, maar ik plaats het verhaal toch. Trouwens ik ben aardig geografisch ingesteld maar nog nooit van die stad gehoord. Op de kaart hieronder ligt het noordwesten van Athene op zo'n 21 kilometer. De stad heeft ongeveer 30 duizend inwoners en kan men omschrijven als een industriële kuststad dat tot het grootstedelijke gebied van Athene hoort. De grootste industrie hier is de olieraffinaderij en het cultuur wat ze hebben is het Aeschylus Festival die van eind augustus en heel september loopt. Het omvat toneelproducties, kunstexposities en installaties, concerten en dansevenementen en wordt georganiseerd ter ere van de oudgriekse tragediedichter Aeschylus (525 v.Chr.-456 v.Chr.) die in Elefsina leefde. Wel een behoorlijke ruïne uit de Griekse tijd wat in het filmpje te zien is onderaan het verhaal.


Maar in de Griekse oudheid was dit plek van de cultus mysteriën van Eleusis, Eleusis is een andere naam voor Elefsina. Hier werden de zogenaamde chtonische goden vereerd, dat wil zeggen de godheden die de aarde en alles daaronder betrekking toe hebben. Vooral de godinnen Demeter, Persephone en Hades werden in het Elefsina van weleer vereerd. De vieringen van de cultus hebben ze goed geheim gehouden en we weten niet goed wat ze deden maar er werd geofferd en gefeest. 

Demeter, godin van landbouw, gewassen en graan

Persephone, godin van lente en dodenrijk
Hades, god van de onderwereld.
                                                          
Zo dit zijn de hoofdrolspelers van het Griekse mythologische verhaal waar de cultus om is heen gebouwd. Demeter hield erg veel van haar dochter Persephone en liet (bijna) haar niet alleen. Hades de broer van Demeter kwam uit de schoot van de aarde met zijn paard en wagen en ontvoerde een bloemen plukkende Persephone die schreeuwde om hulp. De twee verdwenen in de duisternis en Demeter stortte zich in verdriet. Demeter ging op zoek naar haar dochter en na een lange zoektocht en Helios, god van de zon, wist waar ze was namelijk in de onderwereld waar Hades over heerst. Demeter die zolang zocht had de aarde in een winter gestort en de mensen waren in hongersnood geraakt. Voor Zeus de oppergod werd het te gortig die tevens de broer van Demeter en Hades is, ook vader van Persephone. Tsja de Griekse mythologie is één en al incestueus. Zeus vroeg aan Hades om Persephone aan haar moeder terug te geven en Hades stemde toe. Hij wilde nog één maaltijd met haar nuttigen en inmiddels verliefd op elkaar geworden. Alleen een maaltijd gegeten dient men in de onderwereld te blijven maar doordat ze zes granaatappelpitjes at kon ze zes maanden bij haar moeder zijn en zo de lente begon en zes maanden bij Hades zodat de winter intrad. Zo hebben we een oudgriekse verklaring van het ontstaan en voortduren van de seizoenen.


Het biergedeelte en Elefsina heeft geen bier maar geen nood in Athene vlakbij hebben ze een grote brouwerij die van Heineken is, brouwerij Athenian/Αθηναική Ζυθοποιία. Opgericht in 1963 door wat Griekse ziekenlieden en met hulp van het Nederlandse Amstel, Amstel is trouwens het meest populaire bier van Griekenland. Na de fusie of overname door Heineken in 1968 kwam ook de Griekse tak in handen van de Grote Groene Reus. Die opende in 1975 te Thessaloniki een 2de brouwerij en tien jaar later een 3de in Patras. Voor de bieren beginnen we met de goedkoopste en veel te vinden in een all-inclusive resort.


Zorbas Beer en is duidelijk vernoemd naar de uit 1964 stammende film Zorba de Griek waar de sirtaki wordt gedanst , zie daar het artwork met de dansende Griek. Het bier is een goudkleurige Lager van 5% die je dorst kan lessen aan de all-in bar van je Griekse hotel. De smaak is zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en citroen. Als je genoeg hiervan op heb kan men de sirtaki dansen.


 
MAMOS/ΜΑΜΟΣ is een retro biermerk uit Patras dat in 2017 onder licentie van de familie Mamos weer wordt uitgebracht. Die brouwerij begon in 1876 en Petros Mamos was de 1ste brouwer in Griekenland van Griekse afkomst, de andere brouwerijen hadden een Duitser of Tsjech in dienst. In 1976 was het gedaan met brouwerij Mamos maar een nazaat heeft het weer leven ingeblazen. Deze goudkleurige Lager heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog bitter met zeer lichte tonen van karamel.


Alfa Beer/Αλφα ζύθος dit merk bestaat al sinds 1961 en dus brouwerij Athenian heeft de rechten van dit bier gekocht. De naam is makkelijk te houden en is de 1ste letter van het Griekse alfabet en tevens in het Grieks het getal 1. Met zo'n naam sta je altijd vooraan in de lijsten behalve met bier beoordelingen want dat is geen garantie voor succes. Ook helder goudkleurig en ook 5% zwaar. De smaak is licht zoet bitter en heeft lichte tonen van karamel met een grassig aroma.


Er zijn meer bieren van deze brouwerij maar je zal het met deze drie moeten doen. Volgt de link maar is wel in het Grieks en wel te vertalen met Google-translate plus een filmpje.Reacties

Populaire posts