Bier+Randzaken = Rhymney Dark - Wales

Rhymney Dark 


Brex-beer-it thema deel 40 en we zijn in het zuidwoosten van Wales in het behouden graafschap Gwent wat geen functie meer heeft sinds 1996, zoals al die andere. Maar omdat Wales niet veel brouwerijen heeft is het gebruik voor mij op zich handig. Op ceremonieel gebruiken ze het nog wel. Gwent is opgesplitst in vijf delen maar daarover meer later. Gwent is iets groter dan de provincie Utrecht en het heeft ongeveer 590 duizend inwoners. Nou die delen en dat zijn drie county boroughs en twee graafschappen en ze heten Blaenau Gwent, Caerphilly, Monmouthshire, Newport en Torfaen.


Ik zal wat kort over de county borough en de graafschap vertellen en als er een brouwerij is dan komt die er gelijk achteraan. Trouwens een county borough is een soortement of landelijke gemeente. 


Blaenau Gwent ligt in het noordwesten van het oude Gwent en was in het begin van de Industriële Revolutie een belangrijke vindplaats van ijzererts waar de fabrieken in die tijd om  zaten te springen. Restanten uit die tijd zijn er terug te vinden en ook waren genoeg steenkoolmijnen. Dus de industrie is ingestort en het groen neemt het weer gelukkig over.


Brouwerij Tudor (2011) is te vinden het dorp Llanhilleth in het zuiden van Blaenau Gwent. De brouwerij wordt gerund met passie door de familie Devine en met hun passie hebben ze al wat succesjes geboekt. De naam van de brouwerij heeft te maken met de Tudor dynastie van Welse afkomst die Engeland regeerden. Als ik het goed heb begrepen is de moeder een verre nazaat van de Tudor's, wel via een bastaard kind neem ik aan. Tudor Black Rock is een Porter met een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, beetje zoute drop en iets van pruim.Caerphilly ligt in het westen van Gwent en de grootste stad heet ook zo, maar de hoofdstad is Penallta. Het gebied is heuvelachtig met hier en daar een vallei met een kasteel want ook hier was een behoorlijk steenkoolindustrie die er niet meer is. Wel hebben ze iets culinairs namelijk de Caerphilly kaas, het is een kruimelige harde bijna witgekleurde kaas. Bijna verdwenen uit de streek maar wordt wel nog gemaakt in Engeland.


Zepto Brewhouse (2018) uit Caerphilly is met recht een microbrouwerij en dat bedoelen ze met de brouwerijnaam. Zepto is een rekenkundig voorvoegsel dat gebruikt wordt om een factor 10−21 of ook 1/1021 aan te duiden, de brouwerij is klein dus. In een schuur wordt er onder het motto klein maar fijn maar het bier moet verassend goed zijn. The Keeper is een Gerstewijn met een alcoholpercentage van 8,8% en de kleur is troebel bruinrood. De smaak is erg zoet maar wel soepel drinkbaar ondanks de scheut branderige alcohol, het heeft tonen van karamel en gedroogd fruit. Link naar Zepto BrewhouseMonmouthshire is het enige graafschap wat uit Gwent ontstaan is maar voor dat Gwent werd gecreëerd in 1974 heette het gebied Monmouthshire. Dus volgt u het nog? De eerste Monmouthshire werd in 1535 gecreëerd uit delen van het voormalige koninkrijk Gwent en ja dat heeft ook bestaat. Het historische graafschap leunde erg op Engeland en men beschouwde zich als een Engels graafschap, tot in 1972 dat werd rechtgezet en Monmouthshire hoorde gewoon bij Wales. Het westen is heuvelachtig met de mijnen en meer naar het oosten wordt het vlakker en ideaal landbouwgrond. 


Brouwerij Kingstone (2006) uit het dorpje Tintern op de grens met Engeland. Deze brouwerij is ontstaan met het idee dat het wel wat traditionele kan in Groot-Brittannië plus met recreëren van bier met oude recepten. Alle bieren zijn ongepasteuriseerd, ongefilterd en hergisting op fles wat het bier een vollere smaak geeft. 1503 Tudor Ale is geïnspireerd door een document uit dat jaar uit de biernaam, daarin staat een instructie om bier te brouwen met hop. Het zou het oudst gedocumenteerde bewijs zijn dat er hop werd gebruikt op de Britse eilanden, een kruidenmengsel was de norm in die tijd. Henry VII van het huis Tudor zat op de troon in die tijd en kwam uit Wales. Het bier is een Old Ale met een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder donker bruin. De smaak is in het begin zoet bitter maar wordt gaandeweg droog bitter. Het heeft tonen van chocolade, noten en een beetje fruit en geroosterd mout. Link naar KingstoneNewport is naast graafschap ook een stad die het hele gebied omvat en sinds de middeleeuwen een havenstad. Tijdens de Industriële Revolutie was het een drukke boel met al die steenkool en ijzererts uit de buurt die naar elders vervoerd moest worden. Het ging zo goed dat de stad zelfs groter dan Cardiff was in 1850. Door al die groei kwamen er steeds meer Engelsen en verdrongen de Welse bevolking, de Welse taal verdween en ze hadden al het idee dat het bij Engeland hoorden. Maar na groei komt altijd verval en die was flink maar door de nieuwe computerindustrie gaat het weer voor de wind. Wat ook wel helpt dat er een universiteit is en dat zorgt voor levendigheid. Brouwerij Tiny Rebel (2012) is te vinden in de wijk Rogerstone wat bij Newport hoort. Begonnen door twee zwagers in de garage van de vader van één van de twee. Je raad het al wegens succes moest men uitbreiden in 2016 waar de capaciteit is vervijfvoudigd. Ook werd er bij de brouwerij een pub geopend en daar is ook een pub geopend in het centrum van Newport en in de hoofdstad Cardiff. De bieren van deze jonge moderne brouwerij is in heel Groot-Brittannië te vinden en in Europa goed te vinden. Cwtch is Wels voor "knuffelen" om de Welse taal een klein vloeibaar impuls te geven in Newport. Het bier is een Red Ale met een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is troebel amber. De smaak is droog bitter met tonen van citroen en grapefruit. Ik zal de brouwerij in de toekomst een eigen verhaal geven. Torfaen ligt in het midden van Gwent en is ook zo'n gebied met mijn geschiedenis. De rivier Afon Lwyd wat de "grijze rivier" betekent in het Nederlands en toevallig is de oude naam van de rivier Torfaen wat "stenenbreker" betekent. Deze rivier ontspringt in het noorden van deze county borough en stroomt dwars door het gebied naar het zuiden om bij Newport in zee te stromen. Bij Blaenavon bevindt zich een UNESCO Werelderfgoed locatie namelijk over het wel en wee over de ijzerindustrie. 


Brouwerij Rhymney (2005) uit het stadje Blaenavon wat in het noorden ligt van Torfaen. Ze gebruiken het jaar 1839 wat het oprichtingsjaar van de originele brouwerij Rhymney. Deze brouwerij kwam uit het stadje met dezelfde naam op half uur rijden van Blaenavon. Deze brouwerij was beroemd in Wales maar werd door eigenaar Whitebread in 1978 gesloten. Steve Evans en zijn zoon Marc hebben de rechten van het merk verkregen en zijn voortvarend te werk gegaan. Want er zijn al veel prijzen gewonnen en dat trek wel de aandacht. Rhymney Dark is een Mild maar hedendaags is die naam van de bierstijl ouderwets. Maar de mijnwerkers van weleer zouden dit bier waarderen, want de Mild was het bier voor arbeiders. Het alcoholpercentage is 4% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is matig zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en koffie. Link naar Rhymney


Dit was Gwent en het volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich in het noordwesten van Wales af, volgt nog een filmpje met een beetje Gwent. 
Reacties

Populaire posts