Bier+Randzaken = MB Pils - Servië

 MB Pils


De 3de Culturele Hoofdstad van Europa 2021 is het Servische Novi Sad en eigenlijk kunnen alleen steden uit de Europese Unie meedoen. Maar eens in de zoveel jaar kan een Europese stad buiten de EU kan meedoen mits dat het land een aanvraag heeft lopen om lid te worden. Dat zou het geval zijn dit jaar maar covid-19 gooit roet in het eten, maar het bierverhaal plaats ik toch. Novi Sad (Нови Сад) en tussen haakjes de naam in het cyrillische schrift wat  Servië gebruikt, al prefereert de Servische bevolking het Latijnse schrift, maar dat terzijde. Met ongeveer 389 duizend inwoners is het 2de stad van Servië en is de hoofdstad van de regio Vojvodina.


Vojvodina is het enigste deel van Servië dat niet bij de Balkan geografisch gezien hoort maar bij de Pannonische vlakte, een laaggelegen vruchtbaar gebied waar heel Hongarije ondervalt met kleine delen van Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Vojvodina en dus ook Novi Sad was heel lang onderdeel van Hongarije maar voor eeuwen had een gemixte bevolking van Duitsers, Joden, Serviërs, Slowaken. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in handen van Servië en het werden vele Hongaren en Duitsers verwijderd en werd het gebied autonoom. Tegenwoordig is het gebied nog meer gemixt na het uiteenvallen van Joegoslavië en de diverse oorlogen die daarop volgde, ook het gedoe in Kosovo helpt hier aan mee. Vele gevluchte Serviërs uit de andere delen van Joegoslavië kwamen naar Vojvodina en er woont nog steeds een behoorlijke groep Hongaren in de regio.


Verder met Novi Sad wat overigens door Serviërs is gesticht in 1694 op toen Oostenrijks grondgebied, Servië was Turks in die tijd en daar hadden ze geen zin in. Novi Sad betekent letterlijk "nieuwe tuin" wat begrijpelijk is met de zeer vruchtbare grond en de Donau stroomt langs de stad. Het centrum is compact waar alle bezienswaardigheden, restaurants, bars en hotels op loopafstand bij elkaar liggen. Met het culturele aspect van de stad zit het meer dan goed en er zijn veel museums en kunstgalerijen. Aan de rechteroever van de Donau staat het Fort van Petrovaradin die de Turken buiten de deur moest houden wat niet lukte, in 1526 viel het fort. Na 150 jaar in 1687 kwamen de Oostenrijkers terug met succes en sloopte en herbouwde het fort. Het vernieuwde fort was wel in staat om de Turken buiten de deur te houden en twee keer, namelijk in 1694 en 1716. Nu is het stadsmuseum van Novi Sad waar men dingen kan zien wat met de stad heeft te maken door de eeuwen heen. Ook elk jaar julie houden ze het EXIT festival een soort van Pinkpop van Servië.


Het biergedeelte van het verhaal en op dat gebied zit het wel goed met deze stad, er zijn wat brouwpub's maar ik doe een grote. Brouwerij Novi Sad is het complex, de legale naam is brouwerij MB en het hoort bij Heineken sinds 2007 maar de geschiedenis gaat terug tot 2003. Het bedrijf Rodić M&B dat onder ander een supermarktketen bezit begon ook met een hypermoderne brouwerij. Met de vele gevluchte Serven uit delen van het voormalige Joegoslavië kon het in korte tijd groeien tot de 4de brouwerij van Servië.


Maar Heineken heeft in 2008 nog twee brouwerijen overgenomen elders in Servië namelijk brouwerij Zaječar en brouwerij Pančevo, de laatste sloten ze snel. Deze twee brouwerijen kochten ze van de Turkse brouwerij Efes. Maar daar kan ik ooit over schrijven maar laat ik een merk van brouwerij Zaječar  behandelen die ook in Novi Sad wordt gebrouwen.


PilsPlus heeft nogal een suffe naam want het heette ooit Zajecarski Pilsener en werd voor het eerst gebrouwen in 1993. De naam Zajecarski Pilsener werd later veranderd in gewoon Pils wat nogal ongeïnspireerd klinkt. PilsPlus is aan elkaar geschreven meer eerst niet. Het is een Lager met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is voornaamelijk zoet en de bitterheid is laag, met fruitige tonen en wat zoete maïs.Master moet een meesterlijk bier voorstellen voor een schappelijke prijs en dan weet je het wel. De smaak begint zoet en eindigt droog met een licht bittertje. Dan komen de onvermijdelijke tonen van zoete maïs erbij wat niet ongewoon zijn voor bieren uit deze hoek van Europa. Voor ik het vergeet heeft deze heldere goudkleurige Lager een alcoholpercentage van 4,3%MB Pils en volgens mij het enigste supermarktbier dat is gebrouwen in een brouwerij dat van een supermarkt is geweest. Met supermarktbieren weten we dat het niet veel is en of het met deze ook zo is komen we zo achter. Deze Lager heeft ook een heldere donkergouden kleur en het alcoholpercentage is 4,3%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje citroen. Op zich valt het wel mee met deze en is het geen echt supermarktbier.


Dat was Novi Sad en volgend jaar zal ik weer zo'n serie Europese Culturele Hoofdsteden doen. Komt nog een link en een filmpje.     Link naar Heineken Srbija
Reacties

Populaire posts