Bier+Randzaken = Simon Pils - Luxemburg
Simon Pils
Nou heeft het stadje een kasteel uit 1573 dat te bezoeken is en drie museums herbergt namelijk eentje die geweid is aan het Ardennenoffensief, waar de ellende van deze strijd wordt getoond. Ook is er een leerlooier museum om dat tot 1961 voor meer dan 400 jaar een leerlooi industrie kende, hier wordt getoond hoe dat ging en hoe Wiltz ermee omging de periode dat deze industrie was verdwenen. Tenslotte is er ook het nationale biermuseum van Luxemburg te bezoeken waar het Luxemburgse brouwwereldje wordt getoond. Ook is er een authentiek Luxemburgs café nagebouwd om de sfeer van toen te proeven. Link naar het museum.
Op naar de uit 1824 stammende brouwerij Simon dat door leerlooier Georges Pauly na toestemming mocht beginnen op zijn land langs het riviertje Wiltz van de gemeente. Georges Pauly was getrouwd met Anne Catherine Simon en koos voor de naam van de brouwerij haar achternaam. In 1838 hield het echtpaar ermee op en ging van eigenaar op eigenaar totdat Charles Mathieu en Jules Simon een familielid, klein plaatsje dan is er gauw wel ergens familie. Dit duo stapte in het brouwerijtje in 1891 na het te hebben verworven voor een schappelijk bedrag. Charles Mathieu verliet in 1906 de brouwerij en Jules Simon werd enige eigenaar, tenslotte nam zijn zoon Joseph die ook nog burgemeester van het stadje is geweest. Ook de straat waar de brouwerij bevindt is naar hem vernoemd.
De beste man leidde de brouwerij 48 jaar en gaf de leiding aan zijn dochter Jacqueline Fontaine. In 1975 komt zoon Jacques Fontaine erbij en neemt het over in 2000 en 2003 kwam zijn dochter Betty bij het bedrijf en kreeg de leiding, zo zijn we bij de 5de generatie van het familiebedrijf. Sinds 2017 heeft Betty Fontaine alle aandelen in bezit gekregen en is nou helemaal de grote baas van de 3de brouwerij van het groothertogdom Luxemburg. Voor ik verder over de bieren ga hebben moet ik zeggen dat het artwork tussen strak uitziend en supermarkt -c-keus materiaal uitziet. Dit is een gevalletje beoordeel een boek niet op zijn kaft.
Er komen vijf bieren van ze voorbij en als je op deze link klikt kom jij bij een bierverhaal over spelt, daar vind je een stukje over Simon Dinkel.
Simon Pils vind ik één van de betere Pilseners die er bestaan en koop er een paar als je in Luxemburg bent. Op het rechterplaatje zie je witte aluminiumfles met een rode leeuw of op zijn Luxemburgs "Roude Léiw" wat het nationale symbool is. Allebei is hetzelfde bier en dus het alcoholpercentage is 4,8%, de kleur is helder goud. De smaak is verfijnd is zeer licht zoet bitter met zeer licht verfijnde tonen van karamel.
De smaak is zoet bitter met tonen van fruitigheid, die Simon Pils is beter.
Voordat ik afsluit moet ik toch ook Simon Dinkel aanraden en die is ook de moeite waard om te drinken. Volgt nog de link, Facebookpagina deze zijn wel in het Frans dus Google-Translaten die hap, en een filmpje in het Duits over Wiltz en de omgeving.
Reacties
Een reactie posten