Bier+Randzaken = Simon Pils - Luxemburg

 Simon Pils


De derde brouwerij van Luxemburg zal ik eens in de schijnwerpers zetten en dat is brouwerij Simon. De brouwerij is te vinden in het stadje Wiltz in het noordwesten van Luxemburg en lag op de frontlinie tijdens het Ardennenoffensief, zodoende staat er middenin het stadje een Amerikaanse Sherman-tank. De tank kwam vast te zitten in een mestvaalt en de Amerikaanse bemanning vluchten te voet ervandoor en Duitsers namen de tank mee naar Wiltz.


Nou heeft het stadje een kasteel uit 1573 dat te bezoeken is en drie museums herbergt namelijk eentje die geweid is aan het Ardennenoffensief, waar de ellende van deze strijd wordt getoond. Ook is er een leerlooier museum om dat tot 1961 voor meer dan 400 jaar een leerlooi industrie kende, hier wordt getoond hoe dat ging en hoe Wiltz ermee omging de periode dat deze industrie was verdwenen. Tenslotte is er ook het nationale biermuseum van Luxemburg te bezoeken waar het Luxemburgse brouwwereldje wordt getoond. Ook is er een authentiek Luxemburgs café nagebouwd om de sfeer van toen te proeven. Link naar het museum. 


Op naar de uit 1824 stammende brouwerij Simon dat door leerlooier Georges Pauly na toestemming mocht beginnen op zijn land langs het riviertje Wiltz van de gemeente. Georges Pauly was getrouwd met Anne Catherine Simon en koos voor de naam van de brouwerij haar achternaam. In 1838 hield het echtpaar ermee op en ging van eigenaar op eigenaar totdat Charles Mathieu en Jules Simon een familielid, klein plaatsje dan is er gauw wel ergens familie. Dit duo stapte in het brouwerijtje in 1891 na het te hebben verworven voor een schappelijk bedrag. Charles Mathieu verliet in 1906 de brouwerij en Jules Simon werd enige eigenaar, tenslotte nam zijn zoon Joseph die ook nog burgemeester van het stadje is geweest. Ook de straat waar de brouwerij bevindt is naar hem vernoemd. 


De beste man leidde de brouwerij 48 jaar en gaf de leiding aan zijn dochter Jacqueline Fontaine. In 1975 komt zoon Jacques Fontaine erbij en neemt het over in 2000 en 2003 kwam zijn dochter Betty bij het bedrijf en kreeg de leiding, zo zijn we bij de 5de generatie van het familiebedrijf. Sinds 2017 heeft Betty Fontaine alle aandelen in bezit gekregen en is nou helemaal de grote baas van de 3de brouwerij van het groothertogdom Luxemburg. Voor ik verder over de bieren ga hebben moet ik zeggen dat het artwork tussen strak uitziend en supermarkt -c-keus materiaal uitziet. Dit is een gevalletje beoordeel een boek niet op zijn kaft.
Er komen vijf bieren van ze voorbij en als je op deze link klikt kom jij bij een bierverhaal over spelt, daar vind je een stukje over Simon Dinkel.

                              

Simon Pils vind ik één van de betere Pilseners die er bestaan en koop er een paar als je in Luxemburg bent. Op het rechterplaatje zie je witte aluminiumfles met een rode leeuw of op zijn Luxemburgs "Roude Léiw" wat het nationale symbool is. Allebei is hetzelfde bier en dus het alcoholpercentage is 4,8%, de kleur is helder goud. De smaak is verfijnd is zeer licht zoet bitter met zeer licht verfijnde tonen van karamel.Simon Régal en dat laatste woord betekent "traktatie". De bierstijl is hier Dortmunder en die zijn iets zwaarder dan een Pilsener doordat er mout gebruikt is, dus extra suiker dat wordt omgezet in alcohol. Het heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder goud.
De smaak is zoet bitter met tonen van fruitigheid, die Simon Pils is beter.Simon Bio wordt gebrouwen met alleen biologische ingrediënten uit de nabije omgeving en op de wijze dat het gebrouwen is het een Kellerbier geworden. Troebel goudoranje van kleur met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zacht zoet bitter en heeft fijne tonen van perzik. Deze van Simon mag er ook wel wezen en nee ik wordt niet door ze gesponsord, dat zal wel fijn zijn. Simon IPA en ze springen ook op die trein mee, al is het door het alcoholpercentage van 5% meet een Pale Ale. Maar de kleur komt wel weer overeen want die is helder oranje, beetje donker dan normaal. De smaak is acceptabel droog bitter met tonen van grapefruit, mandarijn en den. Zo kan een een India Pale Ale smaken maar moet het alcoholpercentage naar minstens 6,5%, of noem het LPA (Luxembourg Pale Ale).Simon Triple is er sinds vorig jaar en eindelijk doorbreken ze iets typisch Luxemburgs. Ondanks buren van België met zijn vele traditionele bierstijlen en Duitsland met ook zijn vele  bierstijlen, was het toch de keuze voor Franse zoete Pilseners met hier en daar een ander alcoholpercentage. Deze Triple is gebrouwen met biologische ingrediënten en heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel en koriander.


Voordat ik afsluit moet ik toch ook Simon Dinkel aanraden en die is ook de moeite waard om te drinken. Volgt nog de link, Facebookpagina deze zijn wel in het Frans dus Google-Translaten die hap,  en een filmpje in het Duits over Wiltz en de omgeving.


Reacties

Populaire posts