Bier+Randzaken = Salone - Sierra Leone

 Salone


Heineken zit in veel landen en overal ter wereld is een flesje of blikje van ze te vinden. Dus voor dit bierverhaal kies ik voor een wat onbekend land, het West-Afrikaanse land Sierra Leone. Even kort wat geschiedenis over het land dat de Portugezen in 1461 voor het eerst ontwaarde en het Leeuwenberg noemden, Sierra Leone in het Portugees. Voornamelijk werden hier van 1670 tot 1870 duizenden slaven naar de Nieuwe Wereld verscheept, eigenlijk is was het gewoon ontvoering. De Britten waren voornamelijk bezig met deze handel en dat deden van het eiland Bunce in de Tagrin Bay vlakbij de huidige hoofdstad Freetown. In 1807 schaften de Britten de slavenhandel af en begon het gebied voor andere doeleinden te gebruiken. 


Vanaf 1808 letten de Britten op dat er niet meer op slaven werd gehandeld en elke onderschepte slavenschip brachten ze met de bevrijde slaven naar Sierra Leone. Dit leverde na een tijdje op dat diverse slaven die van verschillende stammen kwamen werden onderling gemixt, dat een nieuwe bevolkingsgroep werd de Creolen die later de Krio ging heten. De oorspronkelijke bevolking werd dus langzaam verdrongen naar het binnenland, wat ook niet hielp dat de Fransen een groot stuk van het achterland innam wat nu Guinee is. Dus de Britten namen het gebied in tussen de kust en de grens met Guinee. Het resultaat van deze kolonie is dat het bestond uit diverse vrij gelaten slaven die een nieuw volk werd dat samen moet leven met de oorspronkelijk bevolking, wat uiteindelijk fout zou gaan na de onafhankelijkheid.


Nou heeft bijna elk Afrikaans land na onafhankelijk wel een revolutie, militaire staatsgreep en burgeroorlog meegemaakt, Sierra Leone heeft dat allemaal meegemaakt en om de decennium was het wel raak. Vooral de burgeroorlog die van 1991 tot 2002 duurde was ronduit een slachting met meer dan 300 duizend doden en een kwart van de bevolking op de vlucht, zo'n 2,5 miljoen mensen. In 2000 grepen de Britten in samen met de diverse West-Afrikaanse landen om er een eind aan te maken en dat rust kan terugkeren, ook dat het land vooruit kan gaan. Trouwens de voornamelijk illegale diamantenhandel zorgden ervoor dat het mede zolang zou duren. Met buitenlandse steun zijn er redelijke investeringen gedaan in de infrastructuur, zoals wegen en een waterkrachtcentrale, zo kan komt er meet beweging en probeert met toeristen te trekken. Het heeft stranden die bij de beste van de wereld horen en een bevolking die graag een buitenlandse toerist wat gastvrijheid wil bieden. Toen dat allemaal liep brak in 2014 de Ebola-epidemie uit. Het Ebolavirus is in principe zeldzaam maar als het uitbreekt dan doodt het vele mensen. Dit leverde 14124 besmettingen en 3956 doden en in 2016 was het Ebolavirus verdwenen en hopen dat het voor ze wegblijft. Dit heeft toch wel Sierra Leone weer terug geworpen en kunnen ze weer opnieuw beginnen, wat ik denk wel gaat lukken als er geen politiek conflict ontstaat.


Dan het Heineken gedeelte dat hier sinds de onafhankelijkheid in 1961 een brouwerij in de hoofdstad Freetown begon met handelsmaatschappij de United African Company wat in 1987 door Unilever opgeslokt. In ieder geval was brouwerij Sierra Leone een feit nadat al het logistiek is geregeld werd er pas in 1962 het eerste bier afgevuld. De jaren erna heeft het bedrijf de nodige staatsgrepen goed doorgekomen maar niet tijdens de burgeroorlog. In 1997 werd de brouwerij geplunderd en lag de productie zes maanden stil. In 1999 plunderden de rebellen de brouwerij en toen gebeurde er een anderhalf jaar niks, herstellen van de schade duurde lang. Na al die ellende zorgde de Ebola-uitbraak in 2014 dat er niets werd meer verkocht en werd het personeel met vakantie gestuurd. Heineken wilde net in dat jaar de boel moderniseren en moest begrijpelijkerwijs uitstellen. Maar ook dit overleefde de brouwerij en laat ik drie bieren behandelen van ze.


Star Lager is de niet alleen de trots van Sierra Leone maar ook van Nigeria, waar het sinds 1949 bestaat en daar het meest gedronken bier sinds 1960 is. Mede door Heineken bedacht vanwaar de "ster" en het wordt gebrouwen door Nigerian Breweries in Lagos. Nou is er een verschil met de Sierra Leone's Star Lager en dat is het alcoholpercentage is miniem lager, 5% in plaats van 5,1%. In Nigeria moet er verplicht met sorghum gebrouwen worden en Sierra Leone niet, maar straks wat meer sorghum. Wel hetzelfde is de kleur want die is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met tonen van zoete maïs en ietsjes banaan.Guinness Foreign Extra Stout wordt ook gebrouwen bij brouwerij Sierra Leone en dat is omdat ze 11,59% eigenaar zijn, Heineken is dat voor 83,15% en de rest de bevolking van Sierra Leone. Nou brouwen ze dit merk in 13 verschillende Afrikaanse landen en sinds 1967 in Sierra Leone en hier daar zullen de smaken licht verschillen. In ieder geval zoals het hoort is de kleur pikzwart en zoals in Ierland en de rest van Afrika, is het alcoholpercentage 7,5%. De smaak is aardig zoet bitter en heeft tonen van geroosterd mout, chocolade en zoete drop. 
Salone wordt gebrouwen met 100% aan sorghum een van origine Afrikaanse graansoort die droogtetolerant is. Zodoende is het een belangrijk gewas in Sierra Leone en om de boeren te steunen gebruiken ze voor deze Lager sorghum, dit is ook de reden in Nigeria om de landbouwsector een duwtje in rug te geven, in de wet aldaar geregeld. Salone is er sinds 2016 en is een koosnaam voor Sierra Leone en de kleuren van de vlag zijn gebruikt, die je hierboven ziet. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van wat muffe bitterheid, want sorghum heeft als eigenschap dat het bitter smaakt en is gluten vrij. 


Zo dit was een Heineken en een beetje Guinness in een tumultueus West-Afrikaans land, volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij Sierra Leone

Reacties

Populaire posts