Bier+Randzaken (extra verhaal) = Ringnes Pilsner - Noorwegen

 Ringnes Pilsner


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Noorwegen voor het echie. Dit verhalen lenen zich goed voor grote brouwerijen en laten we de grootste brouwerij van Noorwegen behandelen. 


Opgericht in 1876 door twee broers, Amund Ringnes (1840-1907) die was de brouwer en Ellef Ringnes (1842-1929) die deed de administratie en verkoop. Op het plaatje zien jullie het jaartal 1877 en toen ging de brouwerij in werking, 1876 was het jaar dat het bedrijf werd opgericht. Aanvankelijk kwamen de broers naar Christiana wat nu Oslo heet in 1858 om er werk te zoeken nadat hun vader de schulden niet meer kon betalen van de boerderij waar ze woonden. Ze gingen bij brouwerij Christiana werken wat een behoorlijke brouwerij was in die tijd van oprichting in 1855 tot de sluiting in 1918, hier leerden de broers hoe het vak. 



De broers werden financieel ondersteunt door zakenman en diplomaat Axel Heiberg (1848-1932) die schoonzoon was van de zeer rijke Thorvald Mayer. Die bezat grond in de Osloose wijk Grünerløkka en zodoende konden ze makkelijker de brouwerij beginnen. Axel en de broers en met nog iemand sponsorde een expeditie naar het Arctisch gebied. Zo kon Otto Sverdup wat eilanden ten westen van Groenland onderzoeken. Doordat ze sponsor waren werden drie eilanden naar het trio vernoemd. Axel Heiberg-eiland is stukje groter dan Nederland en onbewoond en ik denk dat Axel heet meeste heeft gesponsord. Op dit eiland is een gefossiliseerd tropisch woud van 45 miljoen jaar oud te zien. Ellef Ringnes-eiland is ongeveer net zo groot als het land Qatar en Amund Ringnes-eiland is beduidend kleiner en net zo groot als Friesland met al zijn wateren. Bovendien sponsorde Axel meer poolexpedities waarvan één naar Siberië en daar is een archipel naar hem vernoemd en een gletsjer in Antarctica. 


Terug naar de brouwerij die tot de Tweede Wereldoorlog gestaag groeide en de oorlog overleefde nadat er sabotage werd gepleegd door het verzet tegen de Duitsers, die het pand gebruikte voor opslag van rantsoenen. Maar na die tijd ging het bergopwaarts en werden andere Noorse brouwerijen overgenomen/gefuseerd waarvan de merken nog bestaan en dat zijn de volgende Frydenlund Schous (1980) uit Oslo, E.C. Dahls (1987) uit Trondheim, Tou (1990) uit Stavanger. In 1995 fuseerden Ringnes met het Zweedse Pripps om vervolgens in 2000 onderdeel te worden van het Deense Carlsberg. In 2001 sloot de brouwerij in de wijk Grünerløkka om een spiksplinternieuwe te betrekken in het dorp Gjelleråsen buiten Oslo, het hoofdkantoor zit nog wel op de oude plek. 


Voordat we verder gaan met vier brouwsels van ze nog even wat gemiddelde prijzen voor bier in Noorwegen. Over het algemeen wordt bier verkocht in een halve liter fles of blik en die kosten gemiddeld in 2021 €3,08 en in Noorse Kronen is dat 31,76. Voor wie liever een biertje drinkt in een cafe moet €8,74 neerleggen en in Noorse Kronen is dat 90. Noorwegen is een duur land in Europa en op Numbeo kan men de prijzen vergelijken. 


Rignes Pilsner de titel van het verhaal is dus de Pilsener met de bekende heldere gouden kleur en het heeft een alcoholpercentage van 4,6%. Zodoende is dit merk één van de meest verkochte bieren van Noorwegen en gaat al sinds 1886 mee. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en zoete maïs.



Ringnes Extra Gold is een Imperial Pilsener en dat is de wat sterkere broer van de Pilsener-familie. Dus wie de bovengenoemde Rignes Pilsner wat flauwtjes vindt kan men voor Extra Gold gaan. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel. 



Ringnes Økologisk Ufiltrert Pilsner en die laatste drie woorden zal ik vertalen, "biologische ongefilterde Pilsener". Gebrouwen met biologische ingrediënten en om meer smaak te behouden is deze Pilsener ongefilterd. Het alcoholpercentage is 4,5% en de kleur is door troebelheid amberachtig. De smaak is verfijnd zoet bitter met lichte tonen van citrus.



Ringnes LITE Fatøl  en dat laatste kunnen we vertalen als "tapbier" en met Fatøl bedoelen ze in Noorwegen een wat langer gelagerd bier dat ook iets donkerder van kleur is. Met dat LITE bedoelen ze hun glutenvrije bieren merk mee wat ze sinds 2012 doen en de term "glutenfri" op het blik spreekt voor zich. De kleur is helder donkergoud/amber en het alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is zeer licht zoet bitter en heeft verwaarloosbare tonen van fruitigheid.


Dat was het wel en wee van de grootste brouwer van Noorwegen en wie handig is met Google-Translate komt er wel uit met de website van ze plus nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts