Bier+Randzaken = Kaapse Harrie - Nederland

Kaapse Harrie


Tijd voor wat bierstijlen die het best tot ze recht komen in de zomer en ik heb gekozen voor  Sour Ale, Tarwebier, Saison, Lager en Kölsch. Daarover later wat meer en voor het rondje zomerse bieren gaan we naar het kosmopolitische Rotterdam, dat ongeveer 30 (huur)brouwerijen telt en zal een clubje brouwerijen uitkiezen voor het verhaal. Maar eerst de bierstijlen in het kort en in dat hoofdstuk de (huur)brouwerij. Per bierstijl-familie drie brouwerijen behalve bij Lager daar heb ik er maar twee gevonden. De meeste etiketten hebben toch wel met de Rotterdamse instelling van "niet lullen maar poetsen" te maken. De meeste biernamen volgen dat motto ook wel, maar het gaat over de smaak.Sour Ale en de leden van deze familie zijn Berliner Weiße, Gose, Vlaams Rood, Vlaams Oud Bruin, en Wild Ale. Deze zijn allemaal bovengistend en bewust een zure smaak gekregen, de genoemde leden komen uit Duitsland, België en Amerika. Ze komen in diverse zwaartes en kleuren voor. Nou kan ik tijdens het schrijven van dit verhaal geen Sour Ale vinden bij de Rotterdamse brouwerijen en is dit een aansporing voor ze om te gaan brouwen maar de rest van Nederland mag zich ook geroepen voelen. Trouwens Lambik en Geuze zijn ook zuur maar die gaan volgens spontane gisting en die komen ook niet in het verhaal voor.


Tarwebier en de leden van deze familie zijn Hefeweizen, Dunkleweizen, Kristallweizen, Weizenbock, Witbier en Wheat Ale. Ook alle Bovengistend en erg dorstlessend. De eerste vier zijn Duits en dus zonder poespas gebrouwen. Witbier is Belgisch en met kruiden en Wheat Ale is flink gehopt en is Amerikaans.


Brouwerijhuurder De Kopstoot (2018) heeft een lekkere ruw klinkende naam en kan niet veel van ze vinden. Misschien dat die fazant iets te maken met het whiskeymerk Famous Grouse waar een korhoen het etiket siert en zijn ze er fan van. Tarwelijer klinkt ook al zo lekker ruw en het is een Wheat Ale met een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is troebel goud. De smaak is droog bitter met tonen van citroen, mango en hars. Facebookpagina van brouwerij De KopstootBrouwerijhuurder Jelster (2020) kunnen we ook wel beschouwen al een uit de hand gelopen hobby, die goed wordt aangepakt en in kleine oplages. De naam van de brouwerij heeft te maken met de bijnaam van de eigenaar Jelle Peddemors, wat ook fijn uitkomt in het artwork.
Witwasser is een Witbier met een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel oranje. Het dorstlessende bier heeft tonen van citroen en koriander. Link naar brouwerij JelsterBrouwerijhuurder Trots (2013) en Rotterdamser gaat het niet worden met de vlag van de stad en de skyline op het etiket. Opgericht na een goed verlopen opdracht van de Hogeschool Rotterdam door vier studenten met een gewoon goed bier zonder poes pas. Trots Wit Bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel geel. Dorstlessende kwaliteiten die een goed Wibier moet hebben met tonen van sinaasappel en koriander. Link naar brouwerij Trots


Lager en de familieleden zijn Pale Lager, Dark Lagers en Amber Lagers. Dit zijn de ondergistend bieren waarvan Dark Lagers de oudste is en bestaat uit Dunkel, Dunkler Bock, Dubbelbock en Schwarzbier. Alle zijn van origine Duits. Amber Lagers zijn Vienna, Märzen en Heller Bock, waarvan origine de eerste Oostenrijks is en de rest Duits. Pale Lagers zijn de gewone Lager, Pilsener, Dortmunder, Oktoberfest, Imperial Pils en Malt Liquor. Waarvan de alcoholpercentage kunnen variëren van 0,5% tot wel 15% maar voor dit verhaal hou ik het bij Lager en Pilsener die van origine Tsjechisch zijn en de rest Duits behalve de laatste die is Amerikaans. 


Brouwerij Noordt (2015) is te vinden en te bezoeken in Rotterdam-Noord  om precies te zijn in de wijk Oude Noorden aan de rivier De Rotte, dus je begrijpen waar de naam van de brouwerij van komt. De brouwerij zit in een oude brandweerkazerne waar men de bieren ook kan proeven. Noordt Zomerbier is een Lager die neigt naar een Vienna met een alcoholpercentage van 6% en de kleur is ligt troebel oranje/goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus en een beetje zure appel. Link naar brouwerij NoordtBrouwerij Vet & Lazy (2015)  is ook het resultaat van brouwexperimenten door studenten in hun keuken in de tijd dat ze nog vet en lazy waren. Toen het ging lopen namen ze een plekje in het voormalige zwemparadijs Tropicana met andere duurzame beginnende ondernemers. Bohemian Pilsener is een schoolvoorbeeld van hoe een Tsjechische Pilsener moet zijn. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,7%, licht zoet bitter van smaak met fijne Tsjechische hoppigheid. De tekening op het etiket moet Freddy Mercury voorstellen. Link naar brouwerij Vet & LazyKölsch is de bovengistende tegenhanger van de Lager want het ziet er net zo uit. Alleen in Keulen mag het zo heten wegens een regeling en dus geniet deze bierstijl een Appellation d'Origine Contrôlée wat ook voor Franse wijn geldt. Dus in heel Europa en buiten Keulen noemen ze het Blond Ale, buiten Europa gebruiken ze Kölsch te pas en onpas. Kleine brouwerijen die eigenlijk een Pilsener willen brouwen en door hun materiaal niet kunnen brouwen dus Kölsch wat verwarrend kan zijn want men verwacht een Belgische Blond-achtig bier. De Amerikaanse bierstijlen California Common en Cream Ale kan ook als bovengistende Pilsener tegenhangers zien.


Brouwerij De Pelgrim (1996) is de oudste brouwerij in dit rijtje en is te vinden in het historische Delfshaven met zijn gebouwen en grachtjes uit de Gouden Eeuw, historischer dan dit wordt het niet in Rotterdam. De brouwerij zit in het voormalige stadhuis van Delfshaven en is vernoemd naar de Pelgrim Fathers die hier in 1620 richting Amerika trokken voor een beter leven. Pilgrim Stoombier is dus een California Common met een alcoholpercentage van 5% en de kleur is zeer licht troebel goud. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus en toffee. Link naar brouwerij De PelgrimBrouwerijhuurder Rott.Brouwers (2016) en het is niet rot met ze maar ze komen uit Rott(erdam), de stad van waar de mouwen worden opgestroopt en het bier mag er wel stoer zijn. De biernamen komen wat rot over maar het is meer ruwe Rotterdamse humor. Rott.blontt heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is redelijk zoet bitter met een gezonde dosis tonen van citrus. Link naar Rott.BrouwersBrouwerij Tuureluur (2018) begonnen door Eric Krommenhoek en Frank Smitshoek in de keuken van een studentenhuis om lekker bier te brouwen die het goed doen met gerechten. Het viel in de smaak en ze gingen verder met een kleine ketel bouwden en daarna ging het snel. De naam van de brouwerij komt niet van de vogel maar doordat ze tureluurs werden van het bedenken van een pakkende brouwerijnaam. Tureluur Citroengras Blond heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage van 5,9%. De smaak is bitterzoet met tonen van gember en citroengras, wat goed combineert met een Thais gerecht. Link naar brouwerij TureluurSaison is van origine een Belgische bierstijl uit de provincie Henegouwen oorspronkelijk gebrouwen door boeren in de winter en opgedronken tijdens het oogstseizoen. Bovengistend, altijd extra gehopt en gekruid, in diverse kleuren en alcoholpercentage tussen de 5% á 6,5% en dorstlessend. De Saisons die Amerika worden gebrouwen worden daar Farmhouse Ale genoemd.


Brouwerij Hoevebrugsch (2018) is de kleinste brouwerij die aan alle regels voldoet en is te vinden boven Biercafé Walenkamp in de Provinierswijk ten noorden van het Centraal Station. De brouwerij is vernoemd naar een brug over de nabijgelegen Spoorsingel. Hoevebrugsch 6-ON is een soort van woordspeling op Saison, wat men uitspreekt als zes-on. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is troebel amber. Droog bitter van smaak met hier en daar wat zoets. Het heeft tonen van karamel, fruitigheid en wat kruiden. Link naar brouwerij HoevebrugschBrouwerijhuurder De Bebaarde Brouwer (2014) is een zogenaamd maar serieus zijproject van Étienne Vermeulen brouwer bij de Kaapse Brouwers. De bieren die hij daar niet brouwt maar wel wil doen, doet hij onder eigen naam en ja hij heeft een baard en de biernamen zijn gezichtsbeharing gerelateerd. De bieren zijn wel eenmalig en vaak tee proeven op festivals maar deze brouwer kennende zal er wel iets Saison-achtig voorbij komen in de toekomst. Flavour Saver en Google de term maar voor de gezichtsbeharing en het bier is Saison met India Pale Ale invloeden. Het heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel en kruiden. Link naar De Bebaarde BrouwerKaapse Brouwers (2014) is inmiddels de grootste brouwerij van de Maasstad die met hulp van brouwerij De Molen uit Bodegraven is opgestart, hun eerste brouwketels vonden de weg naar Katendrecht. Om precies te zijn in de Fenixloodsen waar kleine ondernemers de Felix Food Factory hebben opgezet. In 2020 door de vraag een grote brouwerij nodig is werd er een nieuwe geopend op het bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse te Rotterdam-West. Behalve de locatie in Katendrecht kan men ook terecht bij Kaapse Maria in het centrum wat als het proeflokaal kan worden gezien. De biernamen zijn ontleed aan voornamen die veel voorkomen in Rotterdam en ook wel in de rest van het land. Kaapse Harrie heeft een alcoholpercentage van 6,1% en de kleur is licht troebel goudamber. De smaak is droog bitter met tonen van citroen, wat karamel en kruiden. Link naar Kaapse Brouwers


Zo dat was een Rotterdamse impressie van hun brouwerijen en bieren die niet misstaan op een warme dag, volgt nog een filmpje. Reacties

Populaire posts