Bier+Randzaken = Tomislav Crno Pivo - Kroatië

Tomislav
Crno Pivo


De 1ste Culturele Hoofdstad van Europa 2020 is het Kroatische Rijeka en ergens volgende maand de 2de Culturele Hoofdstad het Ierse Galway. Op biergebied is het niet erg veel op dit moment maar daar over later meer, maar eerst wat over Rijeka. De naam betekent letterlijk "rivier" in het Kroatisch en aangezien deze stad met een uitstekende natuurlijke haven de nodige overheersers heeft gehad zal ik die namen ook vermelden. In het Sloveens is het Reka, Fiume in het Italiaans wat ook de Hongaren gebruikte, tenslotte in het Duits is het Sankt Veit am Flaum. De eerste twee beteken ook "river" en de laatste eigenlijk ook wel want Flaum is afgeleid van het Latijnse Flumen wat ook "rivier" betekent. Sankt Veit is in het Nederlands Sint Vitus en dat is de patroonheilige van Rijeka. De rivier die ze ermee bedoelen is de 18 km. lange Rječina, die ooit als grens fungeerde. 


Rijeka is van Keltische oorsprong en die noemden het Tharsatica, toen de Romeinen die het Flumen noemde, vervolgens kwamen de Ostrogoten, Byzantijnen, Longobarden en de Avaren. Rond de 7de eeuw kwamen de Kroaten in het gebied wonen en noemde stad Reka, svetoga Vida oud-Kroatisch for "rivier van Sint-Vitus". 799 was het de beurt aan de Franken die het met de grond gelijk maakte en weer opbouwde. 925 kwamen de Kroaten terug totdat ze in 1102 zelf met Rijeka onderdeel werden van Hongarije, vervolgens kwam het in 1466 handen in van Habsburgs Oostenrijk. Apart van elkaar probeerden Venetië en het Ottomaanse Rijk de stad te veroveren, wat nooit lukte. Rijeka werd in 1799 aan Hongarije toe bedeeld wat overigens ook Habsburgs was en dat duurde tot 1920. Er woonden veel Italianen en nogal wat Kroaten in de stad en na de 1ste Wereldoorlog werd het een onafhankelijk landje. Vrijstaat Fiume was een feit voor vier jaar want het Koninkrijk Italië en het Koninkrijk Joegoslavië trouwtrekte eraan en Italië kreeg het westen van Rijeka en de rest ging naar Joegoslavië. Na 1947 werd het helemaal Joegoslavisch tot de onafhankelijkheid van Kroatië. 


Nou met die historie is er veel te zien en wie alles wil zien moet voor een keertje op gebaande paden blijven voor de volle ervaring. Zoals de Sint-Vitus kathedraal, de winkelstraat Korzo met elegante historische gebouwen, winkels, cafés en fonteinen en de nodige museums en markten. Buiten het centrum is de enorme haven en de buitenwijken die wel een likje verf nodig hebben. Wie van een beetje beweging houdt kan de trap met 561 treden nemen naar het Trast kasteel 138 meter hoger of een bus voor de wat luiere toerist. Het middeleeuwse kasteel waar men mooi uitzicht heeft over de zee, stad, haven en de Rječina. Ook zelf aandrijvende torpedo is in 1866 uitgevonden in Rijeka en de resten van die fabriek staan er nog, voor wie die van militaire geschiedenis houdt.


Dit is wel een terechte Culturele Hoofdstad en nu naar het biergedeelte. De stad heeft een brewpub met de naam Flumen sinds 2015 te vinden in de haven van Rijeka. Aangezien er geen website is en de toeristen de stad nu links laten liggen want met bier-apps kom je wel vaak achter hoe en wat maar in dit geval is het lastig.


In ieder geval ze brouwen de volgende bieren ter plaatse: Flumen Crveno een Vienna, Flumen Svijetlo een Lager, Flumen Tamno een Dunkel, Flumen IPA een India Pale Ale en Flumen Pšenično een Hefeweizen. Die bieren kan men verwachten en de alcoholpercentages zullen wel tussen de 4,5% en 6% zijn. 


Dan maar iets wat ik wel heb gedronken en door een vertaalfout tijdens een vakantie met een vriend in Kroatië moesten (geen straf) we een krat Tomislav Crno Pivo opdrinken. We hadden al Lagers gedronken van onder andere Ožujsko, Pan en Karlovačko en toen kwam Tomislav met het idee een donkerkleurig Lagerbier, smartphones in 2009 waren niet zo goed toen. Het bleek een Baltic Porter te wezen en die hebben een hoog alcoholpercentage, Tomislav is 7,3% zwaar. Het was zomer op een camping met een gemiddelde temperatuur van 27, dat is rustig aandoen. Het wordt gebrouwen door brouwerij Zagrebačka uit de Kroatische hoofdstad Zagreb sinds 1925, ter ere van de eerste koning van Kroatië die 1000 jaar geleden werd gekroond. Tomislav I verenigde de hertogdommen Pannonië en Dalmatië, pikte Slavonië en een stuk Bosnië. 


Tomislav Crno Pivo wat "zwart bier" betekent heeft een helder zeer donkerbruine kleur met rode gloed. De smaak is droog bitter met iets fruitigs en het heeft tonen van karamel, geroosterd mout, chocolade, pruim en een lichtjes wat branderige alcohol. Toen in 2009 was dit het beste Kroatische bier en tegenwoordig zal het wel het beste commercieëlste Kroatische bier zijn.


Dit was Rijeka met een wat summiere brewpub maar met een vakantieherinnering in biervorm, volgt nog de link naar Rijeka 2020 en brouwerij Zagrebačka (in het Kroatisch), Facebookpagina van Flumen Pub en twee filmpjes.Reacties

Populaire posts