Bier+Randzaken = Kasteel Donker / België
KASTEEL DONKER
Start dit jaar met een Belgische klassieker die 31 jaar oud is, jonge klassieker dan maar marketing kan het eeuwenoud eruit laten blijken. De brouwerij bestaat sinds 1900 en is opgericht door het echtpaar Emiel en Louisa Van Honsebrouck die in het West-Vlaamse dorp Ingelmunster een brouwerij beginnen. Emiel komt uit een familie van burgemeesters, brouwers, stokers en boeren maar was niet erg aangelegd om een brouwerij te leiden. Gelukkig was zijn echtgenote een sterke vrouw die de onderneming bestierde en het gezin met vijf kinderen trouwens. in 1922 namen zonen Paul en Ernest de brouwerij over die redelijk de 1ste Wereldoorlog heeft overleefd. Broer Ernest was die hoofdbrouwer die ooit opmerkte dat hij het brouwen van zijn broer Paul heeft geleerd die het niet kon en hij heeft het weer geleerd van hun vader die het ook niet kon. Het zal we mee hebben gevallen want in 1930 werd er flink uitgebreid. Alhoewel ze overgingen op ondergistende bierstijlen zoals Pilsener, Bockbieren en Dortmunders leverden dat niet veel op, maar ze hadden hun moeder beloofd niet te stoppen met brouwen en failliet gaan zolang zij leefde. Het viel allemaal wederom mee want de volgende generatie stond klaar om de roerstok over te nemen. Luc de zoon van Paul nam de brouwerij over na een brouwstudie en stages bij andere brouwerijen in 1953. Na een jaar stopte hij met de ondergistende bieren want de concurrentie was te groot, de aandacht ging naar Bacchus een Vlaams Bruin voortaan.
Ook Gueuze bieren waren populair en het merk St.Louis zag het licht. In 1989 kwam er een nieuw merk bij Kasteelbier vernoemd naar het Kasteel van Ingelmunster die ook eigendom is van de familie Van Honsebrouck sinds 1986, maar over de Kasteelbieren zo meer. Zo kwamen er meer merken in de tijd zoals: Trinac, Brigand, Passchendaele en Filou. "010 was het de beurt aan de Xavier, de zoon van Luc om de familiebrouwerij voort te zetten In 2016 ging de brouwerij in Ingelmunster dicht en werd een nieuwe betrokken in Emelgem op iets meer dan 7 minuten rijden. Verder met het merk Kasteel zo heet het nu in plaats van Kasteelbier, laat ik beginnen met de oudste.
1: Kasteel Donker is de eerste en is een zware jongen en dat zijn ze de meeste wel van dit merk. Het heeft een alcoholpercentage van 11% en de kleur is helder donkerbruin. Deze Quadrupel heeft een hevig zoet bittere smaak met tonen karamel, chocolade, wat fruitigheid en iets van branderige alcohol.
2: Kasteel Tripel de tweede variant die ooit Kasteelbier Blond heette en enkele jaren geleden kreeg het de huidige naam. Helder goud van kleur en ook deze heeft een alcoholpercentage van 11%. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel en koriander.
3: Kasteel Cuvée du Château is voor degene die niet 10 jaar kan wachten om een Kasteel Donker weg te leggen voor smaakevolutie. Hiervoor is dit bier gecreëerd om die smaaksensatie te evenaren, ik zou zeggen leg een fles Kasteel Donker weg en wacht een decennium. Donker bruin van kleur en ook een alcoholpercentage van 11%. De smaak is zoet bitter met branderigheid van de alcohol, het heeft tonen van karamel, donker fruit, wat geroosterd mout en vanille.
4: Barista Chocolate Quad dit was enkele jaren geleden Kasteel Winter en om de smaak kreeg het deze naam om het hele jaar te verkopen, het woord winter of kerst in de biernaam schijnt belemmerd in de verkoop. Donkerbruin van kleur en wederom een alcoholpercentage van 11%. De smaak is droog bitter met een zoetje, tonen chocolade (veel), koffie, karamel en vanille.
5: Trinac XII is een Kasteel Tripel die extra is gerijpt op cognac-vaten, de naam is een mix van Tripel en cognac. Het Romeinse getal is 12 en dat is tevens het alcoholpercentage, door de extra rijping is er 1% bij gekomen. Het helder oranje/goudkleurige bier heeft een fruitige zoete bittere smaak met tonen van sinaasappel, marsenpijn, appel, peer en een vleugje cognac.
6: Kasteel Rouge is het antwoord op de fruitbier-rage van enkele jaren maar wel op de Kasteel wijze, een hoger alcoholpercentage waar normale fruitbieren rond de 4,5%. Dit is een Kasteel Donker waar kersen zijn aan toegevoegd en die fruit haalt het alcoholpercentage wat omlaag. Dit donker bruin/rode bier heeft dus een alcoholpercentage van 8%. De smaak is fruitig zoet met wat droogheid, tonen van kersen en marsepein.
7: Kasteel Blond was ooit de naam van het bier dat nu Kasteel Tripel heet, alleen deze is een stuk lichter. Het alcoholpercentage is 7% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van citrusvruchten, beetje karamel en koriander. Duidelijk is dit bier gecreëerd voor diegene die de Kasteel Tripel te zwaar vind.
Dit was een korte geschiedenis van de brouwers van Kasteel, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten