Bier+Randzaken = Carlsberg - Denemarken
Carlsberg Pilsener
Na het AB-Inbev jaar en hun megomolane overnames is dit jaar de beurt aan het Deense Carlsberg, minstens elke maand één verhaal. Dus laten beginnen met het begin dat is in Kopenhagen. Jacob Christian Jacobsen had het idee dat met wetenschap het kleinschalige brouwen kon worden veranderd in een grootschalige industrie. In 1847 begon hij een brouwerij op een heuvel aan de rand van Kopenhagen, de brouwerij noemde hij naar zijn zoon Carl en die heuvel (berg in het Deens). Vanaf begin zat hij erboven op dat het kwaliteit van het bier altijd goed moest zijn koste wat het kost, in 1875 richtte hij een laboratorium op die doelen te verwezenlijken. Maar het inhuren van microbioloog Emil Christian Hansen in 1879 was een schot in de roos, hij kwam erachter hoe gist kon isoleren en cultiveren. Voor die tijd was het maar aanklooien met gist, nu kon men ten alle tijden hetzelfde gist gebruiken en zodoende bleef de smaak van het bier hetzelfde. De gist die bestudeerde was die van ondergistend bier en die moet ten alle tijden perfect wezen. Al was deze eerder ontdekt 1870 en had de naam Saccharomyces pastorianus maar Hansen beschreef het in 1883 als een aparte soort namelijk Saccharomyces carlsbergensis.
Toen kreeg hij ruzie van jewelste met zijn zoon die in 1882 een eigen brouwerij begon vlakbij die van zijn vader, deze brouwerij ging Ny Carlsberg (Nieuw Carlsberg) heten en die van zijn vader Gammel Carlsberg (Oud Carlsberg). Het kwam toch nog goed en na het overlijden van zijn vader in 1887 liet hij de brouwerij na aan de Carlsberg stichting. Zoonlief kreeg het later in 1906 om beide bedrijven te fuseren en waar Carl de leiding over kreeg, hij bouwde de brouwerij uit tot een wereldspeler.
De brouwerij ging Denemarken overheersen en vooral met de fusie of overname van Tuborg in 1970, maar dat verhaal komt volgende week. Jacob Christian Jacobsen en Carl Jacobsen waren allebei filantroop en kunstliefhebber en samen hadden ze een grote kunstcollectie. Carl richtte het museum Ny Carlsberg Glyptotek op in 1882 om die verzameling toon te stellen aan het volk, een glypotheek is collectie van beeldhouwwerken daar had hij er veel van. Ook is hij verantwoordelijk voor wat beelden in Kopenhagen en de bekendste is de wereldberoemde Kleine Zeemeermin.
Zo nu is het tijd voor 10 Carlsberg-bieren en in tegenstelling met merken als Heineken en Stella Artois gebruikt Carlsberg voor veel smaken hun naam.
1: Gamle Carlsberg is één van de eerste bieren die uit de brouwerij van J,C, Jacobsen, je ziet het aan het woord Gamle wat ook "oud" betekent en de oude schrijfwijze voor 1906 van Kopenhagen staat op het etiket. De "I" in Kiøbenhavn moet als een "J" worden gezien en uitgesproken. Dit bier is een Dunkel, een donker kleurig ondergistende bierstijl en populair rond 1840. De kleur is helder donkerbruin met een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd mout.
2: Gamle Carlsberg Porter bestaat sinds 1930 en laat u niet misleiden, op het etiket staat Imperial Stout maar ook de bierstijl Porter maar op de Carlsberg website noemen ze dit bier een Bockbier. Imperial Stout is rond de 10% en hoger, Bockbier rond 6,5% en Porters rond de 5%. Maar als we bij de bierstijl Baltic Porter gaan kijken dan zijn die 7% en zwaarder. Dus dit is er één met een alcoholpercentage van 8,2% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout en chocolade.
3: Carlsberg Elephant voor het eerst gebrouwen in 1955 ter ere van de ingang annex toren van de oude brouwerij. Carl Jacobsen liet deze in bouwen in 1901 waar vier granieten olifanten de ingang prominent sieren en de basis vormen van een toren. De bierstijl is een Heller Bock of bekend als Meibock. De kleur is helder goud met een alcoholpercentage van 7,2%. De smaak is zeer zoet bitter met tonen van marsepein en zoete maïs.
4: Carlsberg Carls Special is ter ere gebrouwen van het 150 jarig bestaan in 1997 met retro verpakking. Alleen het symbool dat ze toen kunnen ze niet meer gebruiken en dat komt door een megalomane dictator uit Nazi-Duitsland. Carlsberg had voor de Tweede Wereldoorlog een swastika op het etiket staan, het toen onschuldige symbool van toen wordt nu geassocieerd met de meest gewelddadige gruwelijkheden van de 20ste eeuw. Dit bier is een Vienna, een ondergistend helder amber kleurig bierstijl Het 4,4% zware bier heeft een licht zoet bittere smaak met tonen van karamel en iets van chocolade.
5: Carlsberg Carls Jul bestaat sinds 1972 maar het werd een tijdje niet meer verkocht in Denemarken vanaf 2007. Wel in wat exportmarkten maar in 2010 kwam het weer op de markt in Denemarken. Het woord "Jul" is Deens voor "Kerstmis" maar dat is duidelijk zichtbaar op de verpakking. Het bier is Lager met een heldere goud/amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5,6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, noten en heel lichtjes wat kruiden.
5: Carlsberg 47 bestaat sinds 1972 en is ook een jubileumbier, het bedrijf bestond toen 125 jaar. De bedoeling was dat het eenmalig was maar wegens succes is het elk jaar rond de verjaardag van de brouwerij ergens begin november. Het bier is een Bockbier van het herfst-type met de traditionele helder donkerbruine kleur met rode gloed. Het alcoholpercentage is 7% en de smaak is zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout en karamel.
8: Carlsberg Sort Guld en dat betekent "zwart goud" en er zit geen olie in het blikje of zo, het heeft ook niet de kleur van olie. Dit bier is een opgevoerde Carlsberg Pilsener en dan wordt het een Lager. Het heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,8% en bestaat sinds 1978. De smaak is plakkerig zoet met wat bitterheid, tonen van karamel en zoete popcorn of wat er op lijkt.
9: Carlsberg 1883 is het bewijs dat het Carlsberg laboratorium nog steeds met gist kan experimenteren, in dit geval hebben ze een gist uit een oud flesje Carlsberg gevangen als ik het zo mag noemen. In 2017 kwam het bier op de markt en het is vernoemd naar het jaar en dat was 137 jaar geleden. De bierstijl is een Vienna en erg populair in die tijd en de tweede in deze lijst. Het heeft een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder rood/amber met een licht zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid,
10: Carlsberg Pilsener het vlaggenschip sinds 1904 en om politieke reden eerder genoemd gebruiken ze een hopblad. Dankzij een Deense koninklijke onderscheiding mag het bedrijf een kroon voeren en deze is te zien op het etiket, tot 1991 had dit bier een bijnaam namelijk Hof. Dat had duidelijk te maken met de koninklijke connectie, alleen in Zweden en Groot-Brittannië kan je het nog tegenkomen. Dit wereldberoemde bier is een Pilsener met een alcoholpercentage van 5% met de welbekende heldere gouden kleur. De smaak is licht droog bitter met zeer lichte tonen van karamel en verfijnde hoppigheid. Van alle mega-biermerken is dit waarschijnlijk de beste van smaak om de massa tevreden te houden.
Ook heeft Carlsberg de nodige brouwerijen overgenomen maar niet zo agressief als AB-Inbev tegenwoordig al waren ze 30/40 jaar geleden er ook goed in. Wat ze wel doen tegenwoordig is dat ze overgenomen brouwerijen hernoemen naar hunzelf met het land erachter. Daar komen we het komende jaar achter maar eerst de link en een filmpje. https://carlsberggroup.com/
Reacties
Een reactie posten