Bier+Randzaken = Kelburn Jaguar - Schotland

Kelburn Jaguar


Brex-beer-it thema deel 27 en dit keer is het Schotse raadsgebied East Renfrewshire aan de beurt, ten westen van dit raadsgebied ligt Renfrewshire waar ooit deel vanuit maakte. Maar in 1996 werd het er vanaf gescheiden en kreeg ze een deel van Glasgow erbij met het idee om het gebied beter te besturen. Eigenlijk zouden ze "West" voor Renfrewshire moeten zetten voor wat duidelijkheid. Het gebied ligt ten zuidwesten van Glasgow en qua grootte is het iets kleiner dan de gemeente Haarlemmermeer en het heeft een bevolking van ongeveer 94 duizend. 


East Renfrewshire is eigenlijk een overloopgebied van de voorsteden van Glasgow naar een wat landelijk karakter. Ik kan niet veel interessante dingen vinden maar er is wel iets gebeurt in 1941, de toenmalige nummer 2 van Nazi-Duitsland Rudolf Hess besloot op eigen houtje vredesonderhandelingen te starten met de Britten. Eigenhandig vloog hij op 10 mei 1941 met een Messerschmitt Bf 110 zowel de Duitse en Britse luchtafweer misleidend naar Schotland om Lord Hamilton te ontmoeten en om over vrede te onderhandelen. Maar zijn plan mislukte nadat hij uit zijn vliegtuig sprong met parachute in een weiland terecht kwam en zijn enkel brak. Dat weiland lag in de buurt van Waterfoot in het huidige East Renfrewshire waar een boer het allemaal zag gebeuren en Hess aan de autoriteiten overdroeg. Hess werd uit eindelijk niet geloofd en levenslang opgesloten, op zijn 93ste pleegde hij zelfmoord. 


Aangezien het raadsgebied Renfrewshire geen brouwerij heeft zal ik het kort behandelen, mocht er in de toekomst een brouwerij openen kom ik er uitgebreid op terug. Renfrewshire ligt westnoordwest van East Renfrewshire en westelijk van Glasow, het twee keer zo groot als de gemeente Deventer en er wonen ongeveer 176 duizend mensen. Ook bestaat dit raadsgebied uit voorsteden van Glasgow en het internationale vliegveld van de stad is hier te vinden. Het is wat dichter bevolkt dan East Renfrewshire en het heeft een universiteit in de hoofdstad Paisley en wie het Schotse voetbal een beetje kent zal ook wel eens van de club FC Saint Mirren hebben gehoord die er ook vandaan komt.


Verder met het bier gedeelte aangezien tot 2016 had Renfrewshire een brouwerij gaan we gelijk door naar East Renfrewshire waar in Barrhead een voorstad van Glasgow wel een brouwerij te vinden is. Brouwerij Kelburn bestaat sinds 2001 door Derek Moore die al sinds de jaren 70 met het idee liep dat Britse bieren wel kwaliteit boost konden hebben. Op wetenschappen afgestudeerd op de universiteit in Paisley te Renfrewshire had hij daar wat brouwkennis opgedaan en zoals velen thuis geëxperimenteerd. Ook ging hij vrijwillig helpen bij de ter ziele gegane brouwerij Strathalbyn uit Dalmuir die ermee ophield in 1987. Derek hielp mee brouwerij Houston op te richten rond 1996/97 en dit was de brouwerij uit Renfrewshire die sloot in 2016.


Vier jaar gewerkt als hoofdbrouwmeester om in 2001 zijn droom na al die jaren te verwezenlijken, brouwerij Kelburn die hij runt met zijn kinderen. Plechtig heeft hij ook een belofte gemaakt want er worden geen compromissen gemaakt, bier moet net iets beter smaken dan de rest. Er worden Traditionele Britse bierstijlen gebrouwen en één van die bieren is de prijswinnende Golden Ale Jaguar.


Even kort de Golden Ale uitleggen en men kan dit zien als de Britse bovengistende tegenhanger van de Pilsener of Lager. Ontstaan in eind jaren 80 van de vorige eeuw aanvankelijke als een zomer bier. Summer Ale maar gauw kwam de term Golden Ale in zwang. De hopsoorten die gebruikt worden zijn vaak dezelfde die ze in de ondergistende Pilsener of Lager om die moutige smaak te krijgen. Het alcoholpercentage schommelt zo tussen de 3,5% á 5,5%, de Jaguar heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De kleur is helder goudkleurig uiteraard, de smaak is licht zoet bitter met tonen van grapefruit, citroen en limoen gemixt en grassig aroma. Een Golden Ale met een "bite" en een Jaguar bijt ook, liever het bier. 


Een verhaal uit twee raadsgebieden omdat de ene geen brouwerij heeft, maar de ergens volgende maand een verhaal uit Engeland en ook een gebied die begint met "East". Volgt nog de link, Facebookpagina en een muziekfilmpje over de brouwer.

Reacties

Populaire posts