1ste Bier Verhaal van Juli: Silenrieux La Joseph - België
Silenrieux La Joseph
Een
oeroude graansoort is bezig terug te keren in de samenleving, in de vorm van
brood, gebak, pasta en overige dingen waar een graansoort gebruik kan worden.
Spelt is deze graansoort en het gebruik ervan duurt al meer dan 6000 jaar,
onder ander Egyptenaren, Romeinen en Perzen konden niet zonder spelt. Na de
Middeleeuwen kwam het ons nu bekende tarwe snel op om spelt te vervangen als
massa graan. Tarwe heeft het voordeel dat het meer oogst opbrengt en hoeft niet
gepeld te worden. Spelt namelijk wel en daar is nog een werkwoord aan over
gehouden, namelijk het kaf van het koren te scheiden. Dat spelt weer terug aan
het komen is het makkelijker bewerkbaar en bemestbaar is, China houdt
tegenwoordig erg van tarwe dus eigenlijk een prijstechnisch verhaal.
Het
hoge gehalte aan gluten bij spelt, is gunstig voor het bakken van brood. Mensen
met coeliakie of glutenintolerantie is spelt dus niet iets voor ze, degene die
niet tegen tarwe kunnen zitten met spelt weer goed. Als het genetisch
gemanipuleer van deze granen goed doorzet dan iedereen van deze granen
genieten. Bier is pas bier als er een graansoort in het bier verwerkt is, de
andere twee zijn water en of iets anders. Dit geval is er spelt gebruikt bij La
Joseph van brouwerij Silenrieux, trouwens ze brouwen ook met boekweit maar dat
is voer voor een ander verhaal. Spelt heeft met bier de eigenschap dat het zeer
troebel wordt en bleek van kleur (uitzonderingen daargelaten), smaak is stevig,
fris, vol en een beetje zurig van smaak.
Zo ook
La Joseph en van deze naam heb je er twee. De eerste heet La Joseph Spelt is
5,4% zwaar (met het mannetje op het etiket). Troebel geel van kleur en licht
bitter van kleur, met tonen van koriander, citrusvruchten en iets champagneachtig.
Dan is er de La Jospeh Bio
van 5% (speltveld op het etiket) en dat zal wel met biologische keurmerken te
maken hebben om in biologische winkels te kunnen verkopen. De smaak is ongeveer
hetzelfde als de La Joseph Spelt.
Ander Belgische speltbier
is Leireken Witte Spelt Ale van huurbrouwerij Guldenboot uit Opwijk maar laat
zijn bieren brouwen bij brouwerij Strubbe uit Ichtegem. Heeft ook een bleke
troebele gele kleur en een licht bittere smaak, met tonen van sinaasappel,
perzik en druiven. Het bier heeft een alcoholpercentage 5%.
Ook zijn er Nederlandse
voorbeelden van speltbier als eerste Spelt Bier Honingbier van brouwerij Sint
Servattumus uit Schijndel. Deze brouwerij heeft zelfs zeven speltbieren, ik hou
het bij de honingversie. Deze is troebel bruin van kleur (de uitzondering) en
heeft een alcoholpercentage van 8,5%, met een licht droog bittere smaak en
tonen van honing, hazelnoot en karamel.
De tweede is een
nieuwkomer uit het IJmond gebied genaamd Santpoorts Bier uit Santpoort met zijn
Spelt Weizen van 5,5%. Bleek troebel geel van kleur lichte droog bittere smaak
met wat frisse zurige tonen.
Om de Benelux compleet te
maken ook een speltbier uit het Groothertogdom Luxemburg. Van brouwerij Simon
uit het plaatsje Wiltz hun Dinkel, dat is Luxemburgs voor spelt. De Dinkel is
4,5% zwaar en heeft ook een bleke troebele gele kleur. De smaak is licht
bittere smaak en heeft tonen van speltbrood en een beetje citrus.
Meeste van de bieren met spelt
waren er al voor de huidige
spelt-hype en volgende
keer iets uit de U.S.A.
Reacties
Een reactie posten