2de Bier Verhaal van Juli: Terrapin Golden Ale - Verenigde Staten / Georgia

Terrapin Golden Ale
De Amerikaanse staat Georgia dit maal, deze Zuidelijke staat heeft geen last van “Dry Counties” zoals ze in het zuidoosten van de Verenigde Staten plegen voor te komen. Wel zijn er “Moist Counties” waar men geen alcohol mag kopen op zondag. Bier mag in deze staat niet boven de 14% uitkomen, komt mooi uit want de meeste mensen houden van een biertje van rond de 4% a 7%. Openbaar met een biertje in de hand om deze op te drinken, mag in principe niet maar is lokaal geregeld.
Meeste Counties beschouwen geopende flesjes of blikjes als een privé aangelegenheid en zullen hier niet tegen optreden, behalve als men te dronken is en daarbij ook luidruchtig en ordeverstorend is. Dan wordt er streng opgetreden door autoriteiten, grote uitzondering in de toeristische stad Savannah mag men niet op straat drinken. Georgia heeft ongeveer 9,9 miljoen inwoners en deze staat is 3,5 keer zo groot als Nederland. Deze staat is bekend om Coca-Cola, Perziken (bijnaam van deze staat is de “Peach State”) en Pinda’s met als beroemde pindaboer de voormalige president Jimmy Carter.
Deze man tekende een wet in 1978 om thuis legaal te mogen brouwen, dit gaf een zetje voor het microbrouw gebeuren in Amerika. Want rond 1978 waren er 89 brouwerijen in Amerika, nu zijn het er meer dan 2800 brouwerijen en dat door die wet mede mogelijk is gemaakt. Georgia telt 44 brouwerijen en 1 daarvan komt uit de stad Athens met de naam Terrapin Beer Company.
Een Terrapin is een schildpadsoort die voorkomt in Georgia, maar eigenlijk vernoemd naar een Grateful Dead album genaamd Terrapin Station. Ze begonnen in 2002 met brouwen van bier bij andere brouwerijen  om in 2006 een eigen brouwerij te starten. Ik heb ooit 2 bieren van deze brouwerij op en laat ik met als 1ste de Terrapin Rye Pale Ale beginnen.
Dit bier is een American Pale Ale dit zijn hoppige bieren van rond de 5% en 7% met een gouden of koperen kleur. Deze Rye Pale Ale is 5,3% zwaar en heeft een troebel bruin/oranje kleur. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van grapefruit, karamel en een beetje peper.
Als 2de de Terrapin Golden Ale is een bier van het Cream Ale type, dit ie een bovengistend bierstijl gebrouwen met Pils- of Lagergisten. Ooit ontstaan voor de drooglegging in Amerika, deze bierstijl bleef bestaan in Canada en werd er verder verfijnd. Het alcoholpercentage zit tussen de 4% en 6% en de kleur van dit bier is meestal licht. Deze Golden Ale heeft een alcoholpercentage van 5% en heeft een gouden kleur. De smaak is licht bitter met tonen van citroengras en een beetje vanille.
Zo dat was Georgia, volgt er nog een filmpje, link en Facebook en volgende maand een Amerikaanse verhaal met een Aloha factor.












Reacties

Populaire posts