3de Bier Verhaaal van Juli: La Barbaude La Nîm’ale - Frankrijk

La Barbaude La Nîm’ale
Aangezien ik 3 verhaaltjes per maand in elkaar flanst, deze verschijnen op de 1ste, 10de en 20ste dag van de maand (vandaag een keer een uitzondering). De 15de etappe van de Tour de France valt op 20 juli, wordt het weer eens tijd voor een bierverhaal uit wijnland Frankrijk. Een vakantiebier verhaal uit de etappefinish stad Nîmes, wat weer in de regio Languedoc-Roussillon ligt. Vaak zonnig dit gebied in het zuidoosten van Frankrijk, de Pyreneeën in het zuiden, de Middelandse zee in het oosten de rivier Rhône.
Zo zijn er de nodige stranden te vinden, vele châteaus wat Frans is voor kastelen, oude steden en dorpjes en het gebied heeft de meeste wijngaarden van Frankrijk. Nîmes de stad heeft ook wat bezienswaardigheden en is ook erg toeristisch, ik zal er enkele ervan toelichten maar het is wel een hoog Romeins gehalte.
1ste: De Maison Carrée is één van de best bewaarde Romeinse tempels die er nog staan, bij het invoeren van het Christendom in het Romeinse Rijk werd dit gebouw snel tot kerk omgebouwd. Staat er sinds het jaar 19 voor Christus en de naam betekent in het Nederlands “lange vierkant”.
2de: Tempel van Diana die niet gewijd is aan de godin van de jacht Diana, het was ooit waarschijnlijk een Romeinse Bilbliotheek maar met zekerheid een kerk en zelfs een opslagplaats voor hooi. Deze ruïne is te vinden aan de rand van het stadspark Jardins de la Fontaine.
3de: Les Arènes de Nîmes één van de betere bewaarde Romeinse amfitheaters die er zijn, met plek voor 25.000 toeschouwers om gladiatorengevechten te kunnen aanschouwen. Nu worden er stierengevechten gehouden en muziekconcerten. De Franse variant van stierengevechten is diervriendelijk en verlaten de runderen de arena levend.
4de: Niet ver buiten Nîmes kan met de Pont du Gard aanschouwen, een Romeinse aquaduct dat ooit Nemausus (het huideige Nîmes) van water voorzag. Deze antieke constructie is 49 meter hoog en bestaat uit drie niveaus, waarvan het bovenste 275 meter lang is.
Nog iets wat ooit ontstaan is in Nîmes is de stof genaamd denim, beter bekent als spijkerstof. Serge de Nîmes wat weefsel uit Nîmes betekent maar in de loop van de tijd valt het woord “serge” weg en blijft “de Nîmes” over. Zo komen we aan het woord denim en ik maar denken dat Levi Strauss de eerste was, hij was wel de eerste met kleding. Broeken met spijkerstof/denim zijn uitgevonden in Genua, Italië. Genua in het Frans vertaald is Gênes, daar kan men het woord jeans weer uithalen. Het hierboven beschreven informatie komt ook in het etiket terug, de blauwe achtergrond staat voor de denim en de krokodil heeft jeans kleding aan.
Die krokodil staat in het gemeentewapen van Nîmes en dat heeft weer iets te maken met een oude Romeinse munt. Van Romeinen naar jeans en nu naar het bier La Nîm’ale van brouwerij La Barbaude uit Nîmes. Dat Levi Strauss bekender is met jeans en ook in Nîmes dat dit bier een American Pale Ale is.
 American Pale Ale’s zijn niet zo heftig als de India Pale Ale’s die op dit moment in zijn, de alcoholpercentage schommelen tussen de 4,5% en 6,5%. 

Deze La Nîm’ale is 5,4% zwaar en heeft een licht troebel blonde kleur en de smaak is zoet bitter van smaak. Fruitige tonen van grapefruit, lychee en passievrucht geven het bier een verfrissend vermogen, dat is wel handig in het zonnige Nîmes. Volgt nog de link en Facebookpagina, wel in het Frans.


https://www.facebook.com/brasserieartisanale.labarbaude


Reacties

  1. Hey,
    leuk dat je La Barbaude vermeldt! Ik heb deze brouwerij bezocht tijdens mijn vakantie in Frankrijk, ik ben er juist een stukje over aan het schrijven op mijn bierblog Belgianbeergeek.be . Heel sympathieke kerels en een reeks lekkere, artisanale bieren. Een verademing in het schrale bierlandschap in het zuiden van Frankrijk.
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts