3de Bier Verhaal van Juli: Porterhouse Oyster Stout - Ierland

Porterhouse Oyster Stout
Deel III tripje Dublin, Ierland en zijn brewpubs, 2 om precies te zijn. De eerste is de Porterhouse een brouwcafe, die aan de overkant van mijn hotel bevind. Of ieder geval een van drie vestigingen in Dublin, er zijn er nog 4 vestigingen buiten Dublin en van die 4 er 2 buiten Ierland namelijk in Londen en New York. De vestiging waar ik vlakbij verbleef, wordt er ook bier gebrouwen en stiekem op een bedrijventerrein ergens in Dublin de best verkochte brouwsels. Beetje wat brouwerij Jopen ook in Nederland doet, nieuwe brouwsels verzinnen in het brouwcafé en de toppers elders brouwen. Begonnen in 1989 in Bray, wat ten zuiden van Dublin, als een speciaal bier pub.
Om in 1996 een filiaal in de uitgaansbuurt van Dublin, Temple Bar met een brouwerijtje erin. Niemand gaf ze een kans van slagen met zelf gebrouwen bier in het toen door voornamelijk Guinness gedomineerd Dublin en de rest van Ierland. Tegenwoordig zijn ze flink uitgebreid en zal 3 bieren behandelen die ik daar heb gedronken.
 1ste: Porterhouse Chiller een bier van het Lager type, goud kleurig en 4,2% zwaar. Licht zoete smaak en licht bitter smaak, zeer verfrissend.
2de: Porterhouse Wrasslers XXXX Stout een pikzwart bier met een alcoholpercentage van 5%. Droog bittere smaak met tonen van geroosterd mout en koffie. Best verkochte bier van deze brouwpub.

3de: Porterhouse Oyster Stout ook pikzwart en 5,2% zwaar. Een wat andere Stout daar deze oesters zijn toegevoegd aan het brouwproces. Wat het bier naast de tonen van geroosterd mout ook iets ziltigs heeft en het einde is licht bitter. Oyster Stout is een variant in de “Stout familie” die 90 jaar geleden veel voorkwam, omdat in die tijd oesters het voedsel voor het volk was. Dit was wel mijn favoriet van deze brouwerij met een nogal vreemde toevoeging met die oesters. Hier alvast een link http://www.porterhousebrewco.com/index.php en op naar brouwpub nummer 2 van Dublin, J.W. Sweetman aan de rivier de Liffey vlakbij de Temple Bar buurt.Op het plaatje als je goed kijkt staat er opgericht (est.)1756, nou dat is niet helemaal waar want het bestaat pas sinds 2012 na een doorstart van voorganger brouwpub Messrs Maguire. Dat jaartal 1756 slaat op een Ierse brouw familie Sweetman die Dublin domineerden uit die tijd.
De naam van de brouwpub J.W.Sweetman slaat op John William Sweetman de bekendste telg van de familie naar het schijnt. De brouwerij werd verkocht, daar zijn ze weer, Guinness in 1891 om deze in 1908 definitief te sluiten. Zodoende wordt de naam J.W.Sweetman gebruikt voor deze pub waar al hun bier ter plaatse wordt gebrouwen.
Hier heb ik ook 3 bieren geproefd en laat ik beginnen met de 1ste: J.W. Sweetman Weiss een Ierse interpretatie van de Duitse Weizenbier style. Troebel blond kleurig bier van 5% zwaar, met een licht hoppige smaak en tonen van banaan.
2de:  J.W. Sweetman Porter een zeer zwart brouwsel van 4,8% zwaar met smaken van geroosterd mout, chocolade en koffie. Porter is de voorganger van het Stout bier, en is meestal vriendelijker van smaak dan een Stout.
3de: J.W. Sweetman Irish Red Ale een rood kleurig bier met een hoppige licht citrus smaak, met tonen van karamel en is 4,3% zwaar.
Hier de link naar de brouwpub http://www.jwsweetman.com/index.html. Dit alles is te proeven in de Ierse hoofdstad Dublin, leuke stad voor een stedentrip.
Reacties

Populaire posts