1ste Bier Verhaal van November: Achel 8 Bruin - België

Achel 8 Bruin
Trappistenbier dit keer en de titel is Achel 8 Bruin, had ook wel Achel 8 Blond kunnen heten. Dus die behandel ik ook en gelijk ook de andere bieren van brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis uit de Belgisch Limburgse gemeente Hamont-Achel. De Sint-Benedictusabdij van Achel of de Achelse Kluis ligt ongeveer 8 kilometer ten noorden van het centrum van Hamont tegen de Nederlandse grens aan, tevens bezit de abdij grond in Nederland. Ze brouwen sinds 1998 weer onder leiding van de abdij van Westmalle. Daarvoor brouwden ze ook al maar dat duurde tot 1914, toen België bezet werd door het Duitse Keizerrijk en confisqueerde de koperen ketels in 1917 voor de 1ste Wereldoorlog.
Na die oorlog was er geen vergoeding van oorlogsschade, die wees de Belgische regering af omdat de abdij op naam van twee Nederlanders stond. Eind jaren negentig verloor het Nederlandse La Trappe de Trappisten licentie omdat ze een samenwerkingsovereenkomst met de Bavaria brouwerij. Toen waren er maar vijf Trappistenbrouwerijen en werd er aan de welbekende alarmbel getrokken. Door Westmalle werden de benodigde fondsen vrijgemaakt en personeel beschikbaar gesteld voor een brouwerij bij de abdij van Achel. Zo waren het er weer zes Trappistenbrouwerijen en in 2005 kreeg La Trappe zijn licentie terug om weer de 7de te worden. Overigens vandaag de dag zijn het er 8 met een Oostenrijkse Trappistenbrouwerij Engelszell, maar hoelang zal dit nog duren!?
Op dit moment heeft de brouwer-broeder boos de abdij verlaten en is de opvolging ervan nogal kritiek, omdat in de abdij nog maar 6 broeders zijn.(5 ervan zijn boven de 70 jaar) Op dit moment is een leven in een abdij niet erg populair, dus even afwachten hoe dat weer afloopt. Want om het Trappistenlogo te mogen voeren moet er een broeder bij het brouwproces aanwezig zijn, anders verliest men het logo.
Nou de bieren met nu nog het logo, het begon allemaal in 1998 met de Achel 5 Blond en Achel 5 Bruin. Beide hebben een alcoholpercentage van 5% alleen de Blond is helder goudkleurig en heeft licht bittere smaak met tonen van citrus vruchten.
De andere van 5% is de Bruin en heeft een donkere
bruine kleur met een zoet bittere smaak en tonen van chocolade en geroosterd mout. Deze twee bieren zijn alleen op tap te drinken bij de herberg van de abdij, zijn bedoeld voor de fietstoeristen. 
Achel 8 Bruin en Blond de wat zwaardere versies van 8%. De Blond is ook goudkleurig met een lichtzoete bittere smaak, is iets kruidiger en heeft tonen van citrus vruchten. Dan de Bruin donker bruin van kleur en een zoetbittere smaak, is ook kruidiger met tonen van karamel, gedroogd fruit. Dat was Achel en hier volgt de link voor de abdij http://www.achelsekluis.org/ en een filmpje.Reacties

Populaire posts